• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MICHATU: tak jinak, hodlam byt bez vyrobku ktere pochazeji z kravy, aniz by ta krava predtim musela umrit :)

    vypada to ze dlouhodobe vykraje to koksove, je to snad nejak nepaleo?
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    FRONEMA: v tom pripade nechapu ten tvuj rozbor mlik :)

    btw kava je stejne nejlepsi bez mlika.. :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    NTR23: prozatim hodlam byt uplne bez mlecnych a od toho odvozenych vyrobku...
    NTR23
    NTR23 --- ---
    FRONEMA: a co smetana?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    tak velky test mlek do kafe:

    sojove - vyhoda ze ho maji skoro vsude, kafe je s nim dobry ale neni to zas tak extra paleo, takze je to spis nouzovka

    ryzove - koupila jsem v countrylifu v jungmanove. taky tak nejak uchazejici, ale az kdyz jsem to brala po ruky po desate tak mi doslo ze vlastne ryze taky neni vubec paleo :)

    mandlove - taky z countrylifu. to co jsem koupila melo spis konzistenci smetany. vylozene dobry, lepsi nez s obycejnym mlikem.

    kokosove - v DM a nove jsem ho nasla i v albertu. vylozene vyborny, z kafe to dela pochoutku :)

    takze sbohem mliko :)
    IKA
    IKA --- ---
    Len sem nakukujem, pretože sa spokojne živím prevažne vegetariánsky až vegánsky, ale zdá sa mi, že niektoré jedlá by sa možno páčili aj vám, napríklad raw burgre (v podstate zmes orechov a semien).

    Osvedčené recepty tu [ IKA @ Varime s LASKOU - vegetariansky jime, pijem, hodujem... Ale hlavne varime NO MASO ] (mandľový raw burger),
    a tu [ IKA @ Varime s LASKOU - vegetariansky jime, pijem, hodujem... Ale hlavne varime NO MASO ] (pekanový raw burger).
    TUILE
    TUILE --- ---
    ja mam jidelnicek dost nudnej. pekelne me nebavi varit, takze snidane smazeny vajicka, obed v hospode a vecere salat.
    pripadne nejakej zakusek typu cokolada, banan, mufiny.. psta to sem kazdej den, co sem mela by te za chvili prestalo bavit :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    tak jsem ted byla na vetsim nakupe a prekvapilo me jak rychle se mi zas nastavilo to "nevideni" toho nepalea jidla v kramu, ze mi vubec ty regaly se susenkama a buh vi cim nepritahuji oci, proste jsou mi jedno, jen mam takovy zvlastni pocit ze v tak velkem kramu je vlastne tak malo jidla :)

    btw byl by to zajem o sdileni denich jidelnicku, hlavne pro ty co zaskrtli ze se snazi to slozeni stravy zlepsovat?
    NYX
    NYX --- ---
    jen pridam prepustene maslo: 250°C

    a ta vune, co se z toho pak line :-)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    GHOSTDOGG: Ono je to s olivovým olejem trochu složitější - dá se říct, že smoking point se liší podle lisování. Pokud bys chtěl být přesný tak:

    Olivový Extra Virgin - 160°C
    Olivový Virgin - 216°C
    Olivový Pomace - 238°C

    Na smažení je ideální právě olivový pomace olej (lisovaný zatepla z pokrutin), naopak většina olivových olejů lisovaných za studena, jmenovitě většina olivových extra virgin, jsou o poznání nestabilnější a mají tendenci se přepalovat. Tím pádem zlehka restovat ano, smažit je nerozum.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    DEMONOFANARCHY: Olivový olej je naopak na smažení jeden z nejvhodnějších, je to nějaký přetrvávající mýtus, taky jsem si to myslel původně.

    FRONEMA: Problém smažení je v přepalování tuků (gůgl), nicméně teplota přepalování je pro každý tuk jiná. Z toho co jsem našel a pamatuju si:
    - palmový olej: 240°c
    - arašídový olej: 220°c
    - olivový olej: 210°c
    - ideální teplota na smažení: 180°c
    - sádlo: 180°c
    - slunečnicový a sójový olej: 170°c
    - řepkový olej: 160°c
    - olej z vinných semínek a kukuřičný: 160°c
    - margarín: 150°c
    - máslo: 110°c
    (http://www.olej-monini.cz/tipy/tepla-kuchyne)
    Tady ještě nějaká tabulka kdyžtak: http://www.olivovyobchod.cz/olivovyshop/2-O-OLIVOVEM-OLEJI

    Tudíž olivový je naprosto vhodný, asi zbytečný je lít na pánev extra virgin, ale to už jsem nezjišťoval. Problém zůstává, že asi málo kdo má nějak rozumně regulovatelnou teplotu na pánvi, takže je to ve výsledku trochu jedno:D
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    FRONEMA: Jednou jsem smažila na klasickým extra panenským a dalo se to :-)
    Sádlo děsně prská, takže to jsem vzdala celkem rychle. Nejlepší je asi ten kokosovej co doporučoval Nyx.

    V noci jsem dostala strašný hlad, tak jsem si lehce povařila květák a dala si ho osmažený se slaninou a cibulí a ač normálně tu chuť kokosu z masa a tak necítím, tak u toho květáku to moc slavné teda nebylo:)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    DEMONOFANARCHY: takze treba hodit maso na slaninu nebo na ten kokosovej je nic proti nicemu? a co olivovej?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    zdravim z dalsiho uspesneho paleo dne :) dokonce uz mam i vzorky sojoveho, ryzoveho a mandloveho mleka misto normalniho

    mam takovy zacatecnicky dotaz, jak je to se skodlivosti smazeni? co je na tom vlastne spatne? ja vim zeje takova "vseobecna znalost" smazeni je skodlive, ale treba vajicka si vsichni delaj prevazne na panvi, ne? a nebo je to smazeni az kdyz se tam prida olej? nebo je spatne uz kdyz se tam da slanina ze ktere se vypece tuk? a je rozdil treba v tom smazit vajicka, maso nebo treba zeleninu? jak je to z pohledu palea?
    diky predem za nekoho kdo se mi to pokusi vysvetlit :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele když jedete převážně bílkoviny a tuky - tak se vám vyhejbá fyziologický útlum, který vysokobílkovinové jídlo provází? Jako že jsem odpadla po tataráku, to chápu. Ale usínat po ceviche mi přijde zvláštní...

    Jinak filety tresky tmavé z Kafulandu za 200 kč/kg mají velmi uspokojivou kvalitu. Kdo ho máte v dosahu, tak doporučuju dát si rybu ;-)
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    Low Carb Paleo with Mark Sisson

    Low Carb Paleo with Mark Sisson - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=Um-a61rClSs
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    NYX: hmm udelej moznost to zeditovat a ja to vymenit za nejake tebou navrhnute slovo :)
    NYX
    NYX --- ---
    FRONEMA: teda ale se mi nelibi to slovo absolutne, zni to tak dogmaticky / ortorekticky :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    [SERVER ERROR]
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    chci se pochlubit vcerejsi veceri, hrala jsem si a udelala jsem vajickovozeleninove muffiny ve slanine, pomalu pecenou mrkev (fakt necekane dobry) a nektarinkovobananovy koktejl z kokosoveho mleka.
    jedna spatne fotka tu http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/424618_10151154005533536_2104662401_n.jpg

    rano jsem zkousela livanecky ale dala jsem tam misto mandloveho masla zbytek kokosoveho mleka a to byla prilis silna invence, vubec o neudelalo placicky ale byla z toho spis takova smazena kase, ale vyborna :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam