• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    NYX: jo, myslim ze se mi to dostava pod kuzi, oproti excelu to ma svoje vyhody:) ted jsem si zaplatila gold verzi na mesic tak uvidime jak to dopadne.

    btw, nechcete se nekdo pridat na fitocracy? je to takova gamifikacni motivacni vec na cviceni... da se tam logovat i male vykony, par kliku, drepu, par minut chuze... http://ftcy.me/MsXJKd
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    NYX: no je pravda ze to trochu prekombinovavam, ale to je jen projevem toho ze mne to bavi resit :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    NYX: Jedna z výhod paleo je, že to člověk nemusí každý den poctivě počítat a strávit víc času vážením než vařením a jídlem, jak je to u té "racionální" stravy.
    NYX
    NYX --- ---
    FRONEMA: no ochylky tam budou (ostatne i u tech potravin samotnych budou :)), tak s nima pocitam a neresim, ostatne proc by cloveka mely nejake superpresne hodnoty vubec zajimat?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    NYX: vychazeji mi tam jina cisla nez v mem soukromem zapisovani, tak nevim jestli to mam brat tak ze to mam spatne ja, nebo ze to maji spatne oni. u nekterych veci bych byla ochotna verit spis jim, jako treba kolik ma kureci stehno, u nekterych veci vidim primo na obale jine hodnoty, treba u kokosoveho mleka... jak to resis ty?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    NYX: taky pekny, ja uz o tomhle slysela kdysi davno, ale z nejakeho zvlastniho duvodu jsem to zavrhla... tak ja to zkusim znovu...

    vlastne jedinne co umi moje mocna excelova tabulka navic, je kontrola tozlozeni zivin behem dne... a to se mozna obejdu...
    NYX
    NYX --- ---
    FRONEMA: letmo jsem na to mrknul a dal zustanu u cronometru. tady se mi v podstate libi jen ty definovana ratia, ale CM ma plno fajn veci navic - napr. moznost vybrat par jidel v logu a zkopirovat je do jineho dne, autocomplete pri zadavani jidel, obsahlejsi databazi (kombinuje USDA a nejakou kanadskou, zadavani cviceni, pocitani dlouhodobych trendu, moznost predefinovat si RDA na jine hodnoty apod.)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    pouzivate nekdo http://paleotrack.com ? ja tam ted zkusila naklikat jeden den, a vypada to pomerne zajimave
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    FRONEMA: Na FB nejsem, ale všimla jsem si, že ty jsi na G+, takže sem s tím: https://plus.google.com/u/0/communities/111681038346670651846 :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Pro facebookove se musim pochlubit moji novou oblibenou mutaci paleolivanecku http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151302116028536&set=a.10150324891498536.364078.598518535&type=3&theater
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A nebo hotový jogurt nechat vykapat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNIKA: pokud chce člověk jogurt hustý, potřebuje kupovat primární kultury - izolované lactobacilové kmeny (jako jsou v mléčných výrobcích mimo kefíru) bohužel umí dobře zkysat jen první várku. Nejednodušší mi to přijde dělat v termosce.

    Zatím nejlepší domácí jogurt
    http://conovehonakopci.cz/?p=4012
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    GHOSTDOGG:
    VICTOIRE: Já domácí jogurt zkoušela - vzala jsem to tou nejjednodušší cestou, tzn. ohřát mléko, dát do něj pár lžic Hollandie a šup s ním do sklenic na topení. Druhý den na mě čekal jogurt:o) Má trochu jinou konzistenci, ale je dobrý. Jen tu flašku musíte zavřít, ze přístupu vzduchu se tam údajně rychle dostanou zárodky plísní a pak si víc uškodíte než pomůžete.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Mlíko se při průmyslovém ošetření odstředí, tuk se homogenizuje (rozbije na menší molekuly, aby se neodděloval v tekutině) a do mléka se vrátí patřičné procento.

    Jde o mechanický proces, optimalizaci toho, kdy se syrové mléko nechá stát ve sklepě a ráno se sebere smetana.
    VICTOIRE
    VICTOIRE --- ---
    GHOSTDOGG: To "nejlíp plnotučné" není proto, aby to bylo paleo, ale protože mi chutná :) A díky za článek o jogurtech, o výrobě toho domácího jsem uvažovala, ale zatím jsem taky nezkoušela...
    NYX
    NYX --- ---
    GHOSTDOGG: s tim mlekem je to afaik urban legend :) ale nektere mlecne vyrobky to tak maji, treba u zmrzliny je casto videt kombinace odtucnene mleko + rostlinny tuk.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    FRONEMA: Tohle mi přišlo vcelku "objektivní" a je tam i návod na vlastní výrobu (nezkoušel jsem): http://www.vitalia.cz/clanky/jogurty-v-kelimku-ve-skle-domaci/

    VICTOIRE: Co jsem někde četl o obyčejném mléku v krabici, tak v postupu výroby se z něho odstředí všechen tuk (protože to nejspíš ani není technologicky možné, aby tam zbylo 1,5%) a pak se do něho přidává zpět na požadovanou úrověň, jenže nejspíše není žádná povinnost, aby to musel být právě ten odstředěnný tuk. Nevím kolik je z toho pravdy, ale možná "nejlíp plnotučné" pro paleo nemusí být zas až tak nejlíp...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    pri hledani inspirace na nejlepsi kure na svete jsem narazila na http://ona.idnes.cz/kure-petkrat-jinak-recepty-ktere-vas-neomrzi-fnq-/recepty.aspx?c=A090109_091127_recepty_ves a koukam ze je spousta receptu prirozene paleo...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam