• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    NYX
    NYX --- ---
    FRONEMA: no ochylky tam budou (ostatne i u tech potravin samotnych budou :)), tak s nima pocitam a neresim, ostatne proc by cloveka mely nejake superpresne hodnoty vubec zajimat?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    NYX: vychazeji mi tam jina cisla nez v mem soukromem zapisovani, tak nevim jestli to mam brat tak ze to mam spatne ja, nebo ze to maji spatne oni. u nekterych veci bych byla ochotna verit spis jim, jako treba kolik ma kureci stehno, u nekterych veci vidim primo na obale jine hodnoty, treba u kokosoveho mleka... jak to resis ty?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    NYX: taky pekny, ja uz o tomhle slysela kdysi davno, ale z nejakeho zvlastniho duvodu jsem to zavrhla... tak ja to zkusim znovu...

    vlastne jedinne co umi moje mocna excelova tabulka navic, je kontrola tozlozeni zivin behem dne... a to se mozna obejdu...
    NYX
    NYX --- ---
    FRONEMA: letmo jsem na to mrknul a dal zustanu u cronometru. tady se mi v podstate libi jen ty definovana ratia, ale CM ma plno fajn veci navic - napr. moznost vybrat par jidel v logu a zkopirovat je do jineho dne, autocomplete pri zadavani jidel, obsahlejsi databazi (kombinuje USDA a nejakou kanadskou, zadavani cviceni, pocitani dlouhodobych trendu, moznost predefinovat si RDA na jine hodnoty apod.)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    pouzivate nekdo http://paleotrack.com ? ja tam ted zkusila naklikat jeden den, a vypada to pomerne zajimave
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    FRONEMA: Na FB nejsem, ale všimla jsem si, že ty jsi na G+, takže sem s tím: https://plus.google.com/u/0/communities/111681038346670651846 :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Pro facebookove se musim pochlubit moji novou oblibenou mutaci paleolivanecku http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151302116028536&set=a.10150324891498536.364078.598518535&type=3&theater
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A nebo hotový jogurt nechat vykapat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNIKA: pokud chce člověk jogurt hustý, potřebuje kupovat primární kultury - izolované lactobacilové kmeny (jako jsou v mléčných výrobcích mimo kefíru) bohužel umí dobře zkysat jen první várku. Nejednodušší mi to přijde dělat v termosce.

    Zatím nejlepší domácí jogurt
    http://conovehonakopci.cz/?p=4012
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    GHOSTDOGG:
    VICTOIRE: Já domácí jogurt zkoušela - vzala jsem to tou nejjednodušší cestou, tzn. ohřát mléko, dát do něj pár lžic Hollandie a šup s ním do sklenic na topení. Druhý den na mě čekal jogurt:o) Má trochu jinou konzistenci, ale je dobrý. Jen tu flašku musíte zavřít, ze přístupu vzduchu se tam údajně rychle dostanou zárodky plísní a pak si víc uškodíte než pomůžete.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Mlíko se při průmyslovém ošetření odstředí, tuk se homogenizuje (rozbije na menší molekuly, aby se neodděloval v tekutině) a do mléka se vrátí patřičné procento.

    Jde o mechanický proces, optimalizaci toho, kdy se syrové mléko nechá stát ve sklepě a ráno se sebere smetana.
    VICTOIRE
    VICTOIRE --- ---
    GHOSTDOGG: To "nejlíp plnotučné" není proto, aby to bylo paleo, ale protože mi chutná :) A díky za článek o jogurtech, o výrobě toho domácího jsem uvažovala, ale zatím jsem taky nezkoušela...
    NYX
    NYX --- ---
    GHOSTDOGG: s tim mlekem je to afaik urban legend :) ale nektere mlecne vyrobky to tak maji, treba u zmrzliny je casto videt kombinace odtucnene mleko + rostlinny tuk.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    FRONEMA: Tohle mi přišlo vcelku "objektivní" a je tam i návod na vlastní výrobu (nezkoušel jsem): http://www.vitalia.cz/clanky/jogurty-v-kelimku-ve-skle-domaci/

    VICTOIRE: Co jsem někde četl o obyčejném mléku v krabici, tak v postupu výroby se z něho odstředí všechen tuk (protože to nejspíš ani není technologicky možné, aby tam zbylo 1,5%) a pak se do něho přidává zpět na požadovanou úrověň, jenže nejspíše není žádná povinnost, aby to musel být právě ten odstředěnný tuk. Nevím kolik je z toho pravdy, ale možná "nejlíp plnotučné" pro paleo nemusí být zas až tak nejlíp...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    pri hledani inspirace na nejlepsi kure na svete jsem narazila na http://ona.idnes.cz/kure-petkrat-jinak-recepty-ktere-vas-neomrzi-fnq-/recepty.aspx?c=A090109_091127_recepty_ves a koukam ze je spousta receptu prirozene paleo...
    VICTOIRE
    VICTOIRE --- ---
    NYX: Ten jsem shodou okolností dneska měla poprvé a po složení jsem se sice nedívala, ale vůbec mi nechutnal. Většinou beru v Tescu Elinas - Joghurt Nach Griechischer Art Natur a ten je výborný.
    CRANK
    CRANK --- ---
    CRANK: A potom ještě kousek od biskupcovy jsou také řecké speciality. Po pravé straně když se jede z želivského.
    CRANK
    CRANK --- ---
    FRONEMA: Radhošťká ulice, kousek od Flory (mám to u práce) Olympia Delikatesy a Vína. Prodávají ho na váhu nebo v kyblíku jak je běžné.
    NYX
    NYX --- ---
    FRONEMA: ja uz nakupuju prakticky jen v makru, tak ti moc neporadim :) ale zrovna ten recky co tam beru ( http://www.znasehoregionu.cz/?c=6&kt=2&pd=304&/kralovehradecky-/bily-jogurt-reckeho-typu-1kg- ) je slozenim takovy prapodivny co si pamatuju, klidne uvitam tip na nejaky lepsi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam