FRONEMA: paleo je želatina, ztužovač je nějakej modifikovanej škrob.
Lžičku práškové želatiny zalej malým panákem horké vody, rozmíchej a pak to do toho přidej.
Pokud chceš být ultra hyper real food paleo, tak si tu želatinu vyrobíš sama - vezmeš nožičky, kolínka, oháňky, vepřové kůže a případně křidýlka - prostě kusy zvířat z vysokým obsahem chrupavek. Dáš je do vody - tak v poměru 1:1 a s cca 1% objemu octa a vaříš dlouho, předlouho. Pak to zceď a nech vychladnout. Ztuhne to na rosol. Seber tuk. Rozmíchej dva, tři bílky ve studené vodě (tak deci vody max). Ohřej vývar tak, aby se rozpustil, ale ještě nebyl horký. Rozmíchej v něm ty bílky s vodou a pomalu to přiveď k varu. Vař zhruba pět minut, bílky se vysrážej a želatina se vyčistí. Přeceď přes něco hustého. Následně to svař tak, že to bude mít sirupovitou konzistenci i horké, nalij na plech vyložený kuchyňskou folií, nech vychladnout a zatuhnout, nakrájej na skladovatelné kusy a ulož do mrazáku. Při snaze o znovupoužití pak rozhehřej onen kus a smíchej s tím, co chceš aby ztuhlo.
imho ale průmyslově zpracovaná želatina není nic tak tragického, aby bylo potřeba podstupovat výše uvedené
http://www.hages.cz/katalogy/zelatina.pdf