• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    CRANK
    CRANK --- ---
    ALONSY: Ceny jsou vyšší, ale přijde mi že to maso je dokonalý. Nicméně sasov jsem ještě pořádně nevyzkoušel, jen něco málo.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Nakupujete někdo tady?
    The Real Meat Society | THE REAL MEAT SOCIETY
    http://www.trms.cz/kramek/vse

    Jak je to tam s cenama? Přemýšlím mezi nákupem tam nebo si to nechat dovézt ze Sasova, kde se mi ty ceny zdají docela OK.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Tak po dnešní slanině s vajíčkem a jablkem (na málo sacharidů kašlu, stejně jako na vyloučení brambor a luštětnin, narozdíl od pečiva jsem si nikdy nevšimla, že by mi něco z toho dělalo problém) nechápu, proč jsem se na to kdy vykašlala. Rozhodně lepší než koblihy a rohlíky s máslem:)

    Jen budu muset vychytat porce, nejraději bych si hned přidala, ale ani náhodou, v kuchyni nestrávím ani o vteřinu dýl než je nezbytně nutné! :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    a já jsem zjistila, že jakmile najedu na pořádně dodržované paleo, tak mám problém s tím že hrozně moc vařím a nestíhám to sníst... často přijedu domů z 10hodinové dřiny na vinici a nemám chuť večeřet, nebo přivezu půlku jídla co jsem měla na celý den zpátky domů. a to jsem ještě teď dvakrát táhla připravenou svačinku - dýňovo-mandlový chlebíček s máslem. no, mám to pořád tady v krabici a asi se to dřív zkazí, než to sním! asi moc nakupuju, a pak to ani nestíhám vařit, jak jsem unavená, ale přitom když si uvědomim že makám 55-65 hodin týdně a denně si vařím jídlo na další den, docela se obdivuju! :D

    naprosto skvělá věc se mi přihodila!! sladké pečivo a dezerty a sušenky (když výjimečně ochutnám) mi začly připadat "fůj odporně sladké" - to se mi za celý život nestalo :D kámoška o svačině sežere celý balíček sušenek Oreo a když mi nabídne, úplně v klidu odmítnu. nechápu! :D doufám, že mi to dlouho vydrží :) připadá mi, že mi i nějak přestává chutnat bílé pečivo (teda zkoušela jsem ho teď asi po půl roce dvakrát a nicmoc).
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    Co si myslim o, dnes velmi popularnich, farmarskych trzistich // Farmarske trhy http://tmblr.co/ZwwS9uf1K3oc
    ANNYSEK
    ANNYSEK --- ---
    ja mam taky pocit, ze tim slow carb travim strasne casu.. nejen pripravou jidel, ale taky premyslenim o tom, co budu varit..
    dneska jsem se ale snazila vyresit aspon snidane, takze jsem si udelala dve varky vajickovych "muffinu" - jedna varka s lososem a jedna s kuretem, v obojim je taky paprika, jarni cibulka, rajce a rapikaty celer.. jsem zvedava, jak mi to pojede:)
    CRANK
    CRANK --- ---
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    No, tak jsem strávila několik hodin přípravou a nákupy, ale mám takový neblahý pocit, že tu stejně nevydrží nic ani do zítra:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JINX: no co se týče paleo a low carb, tak kompoty jakéhokoliv druhu kromě domácích povidel moc smysl nemají, protože je tam přidaný cukr. Hodně cukru.

    Zakonzevováním se sníží obsah termonestabilních vitamínů (klasicky C), ale třeba karotenidy z barevného ovoce jsou lépe vstřebatelné až po tepelné úpravě. Ale právě kvůli vysokému obsahu cukru jsou kompty a spol. jsou spíš zákusek, než porce syrového ovoce/zeleniny.

    Konzervovaná rajčata jsou většinou bez aditiv a zrovna to je zelenina, která tepelně upravená je nutričně hodnotnější než syrová a teda jak píše SOLEI: konzervovaná rajčata jsou rajčata, to co teď koupíš je divná hmota.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    JINX: Smysl to ma. Pocitej s tim ze surovina se sbira ve skliznove zralosti, ktera sice nastava drive nez je konzumni, ale sklizi se za optimalnich podminek pro danou rostlinu. Proto je takova zelenina chutnejsi a vitaminove hodnotnejsi ( ackoli se konzervaci neco ztrati tak zdaleka ne vse) a ma vice cukru, mene bilkovin a mene dusicnanu nez to co se sem ted doveze ze skleniku kdesi v Alicante.
    JINX
    JINX --- ---
    Kdyz uz jste nacali tuhle debatu zda neco vydrzi v lednicce nebo ne. Ma smysl kupovat treba rybizovy/boruvkovy/brusinkovy/jakykoliv jiny kompot, nebo drcene rajcata a podobne veci, nebo se tim zakonzervovanim zlikvidujou vsechny vitaminy? Tusim ze u hluboce zmrazene zeleniny/ovoce by to melo byt ok, mam pravdu nebo se pletu?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Představovala jsem si vydrhnout citrón i s kůrou, nakrájet si třeba pět na čtvrtky a pak to do toho pití jen házet :) Ale nevím, jestli je to dobrý nápad. V mých představách to vypadá ideálně :)

    Ok, podívám se po nich a pořídím, díky.
    Na mase moc čas ušetřit nejde, to se stejně jen okoření a hodí do trouby nebo na pánvičku a beztak budu objednávat ze Sasova, tak mi to dovezou až pod nos.. - no, nakonec to nebude asi až tak strašný s časem, jak si to pamatuju :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: předkrájenej citron? jako na plátky, a že to pak hodíš do vody? Když už, tak zamraž vymačkanou šťávu, trochu naředěnou vodou jako ledové kostky, ale mrazit to i s dužinou a případně slupkou mi nepřijde jako moc velká úspora času ;-)

    Na tu zeleninu ideálně pořiď vakuovací krabičky a vycucni z nich vždycky před uzavřením vzduch, aby to oxidovalo co nejméně.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    TUILE: Jo, už to plánuju tak dlouho, že by to asi mohlo jít :)
    Když pořídím krabičky, tak zelenina nakrájená a zavřená v ledničce pár dní vydrží, že jo? :)
    A předkrájenej citrón v mrazáku, tak, že by se dal házet do vody místo ledu ztratí tím zamražením vitamíny? Nebo ne?
    TUILE
    TUILE --- ---
    ALONSY: ono to tolik casu nezabere, kdyz uz ses zajeta.
    jediny co zabira cas je nakupovani, pac musis nakupovat casteji. cerstvy jidlo holt nevydrzi tak dlouho jako testoviny, rejze a konzervy...

    jinak nejvic trva objevovani a zkouseni novejch receptu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCIASHECK: no budou mít vyšší glykemický index a je to teda čistý škrob. Bez lepku.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    CEEYDA: ptám se na rejžový nudle, ne na rejži. nevim, jestli se rejže v jinym stavu nemůže chovat jinak.
    CEEYDA
    CEEYDA --- ---
    LUCIASHECK: tak ji preci papej kdyz ti nevadi ne :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Prosimvás, jak jsou na tom s vhodností/nevhodností rýžové nudle, pokud jsem zjistila, že rýže jako taková mi vůbec nevadí?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Tak něco takového by se mi fakt hodilo :)
    Nechcete to někdo napsat v češtině a pro české publikum? :)

    Get Paleo Power Lunch | Easy, Filling, & Delicious Workday Meals
    http://www.maoomba.com/paleo-power-lunch-cb/?hop=whole9life#1
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam