• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Čokoládový koláč s banánovým krémem | Vítejte na blogu od Metly
    http://mmetla.wordpress.com/2013/02/19/cokoladovy-kolac-s-bananovym-kremem/

    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    MICHATU: Nevím, jednou jsem pouze četl něco, kde byla ideální teplota na smažení vyšší, než teplota přepalování másla. Ale stejně nevím, jak se to dá ohlídat. Každopádně užíváním tuků s tím výšším bodem nic nezkazíš, rozhodni se sám.)

    LUCIASHECK: Tou pánví jsem myslel něco, co už tuk nutně nepotřebuje, co je tučné samo o sobě a pustí ho, ne třeba restovanou mrkev.

    Každopádně nemůže se přepalovat do určité míry tak, že se to v celkové chuti jídla ztratí? (pozvolna, že to není smradem a dýmem poznat) Jinak moc nechápu, proč by se to kdy vůbec řešilo...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    GHOSTDOGG: máslo, když se přepaluje, tak dost hnusně smrdí... dokud hnusně nesmrdí, je naprosto ok...

    smažit na sucho na nějaký super pánvi mi připadá jako korunovaná blbost, protože pak už z toho nevycucáš vůbec nic navíc, než jen primární produkt...
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    GHOSTDOGG: S tim prepalovanim to znam, ale neznamena preci, ze kdyz neco smazim na masle, ze se hned prepaluje, ze?

    Praktikuju to tak asi nejak rok a pul a nikdy me nenapadlo, ze by se prepalovalo, protoze se snazim pracovat s takovym planenem, kdy se z panve nekouri takovej ten cernej dym :)

    Takze v pripade, ze nedojde k prepaleni, tak by smazeni vlastne nemelo byt ani trosku zavadne, ze?
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    MICHATU: Už to tu párkrát bylo a určitě se to dá dohledat někde na netu, máslo má poměrně nízkou teplotu přepalování. To vyřešíš buď tím, že ho přepustíš, čímž se "vyčistí", a bod přepalování má pak snad nejvyšší vůbec (z běžných tuků), nebo ho nahradíš sádlem nebo rafinovaným olivovým olejem (nebo za tepla zpracovaným, nevím, jestli je v tom rozdíl) a nejlépe asi z pokrutin, protože se stejně ty zdrávé látky, které jsou v (extra) panenském zničí. Sádlo i oliváč mají taky vyšší teplotu přepalování. Nebo by možná mohlo být obdobné "smažit" na sucho, na nějaký tý super pánvy a pak to rozpuštěným máslem zalít (ale to nevím). Hledej přepalování.
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    ALONSY: Zkus v tom pripade jine tuky.

    Ja treba miluju maslo jen tak na lzicku. Avokada, olivy, orechy, kokosovy tuk, ...

    Neni to jen o mase
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MICHATU: Ze začátku jsem se tláskala hodně banány, jablky i tou čokoládou, ale v posledních dnech už potřebu moc nemám. I když dneska jsem si jablko ke snídani dala.

    Co se tuku týká, tak ty kotlety i pečínka v sobě měly hromadu tučnýho masa. Který mi sice vůbec nechutná, ale když to jím dohromady s normálním, tak to docela jde, takže to do sebe cpu násilím.
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    ALONSY: Tam je hrozne malo tuku a dost sacharidu
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    Prosimvas, jak se divate na kazdodeni smazeni na masle? Rano vejce, odpoledne treba nejake burgry. Tak dvakrat denne skoro kazdy den.

    Neznate nejakou studii (staci i vase nazory).

    Zajimalo by me co tam vznika za latky a jaketo ma pripadne zdravotni pozitiva / negativa?
    TUILE
    TUILE --- ---
    ALONSY: :)) je to normální.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Mám nakoupené úplně zalené avokádo, už ho tu mám od pátku a už je měkké, ale pořád zelené - je to normální? Vždy jsem měla jen hnědá.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    NYX: 336 za kilo stojí to mleté v trms :)
    Ale asi to taky nebudu zase tolik hrotit, jak psala zuzkaou, paleo k nám přišlo z Ameriky, kdy je důraz na grass-fed z velmi dobrých důvodů, protože tam se ve velkochovech do těch zvířat asi hormony a jiné lahůdky doopravdy cpou.
    NYX
    NYX --- ---
    ALONSY: ja bych nedelal z vic nez tak 2.5kg...pak uz zacnes narazet na problemy jak to zpracovat, velikost nadob apod...

    jinak nechapu tu cenu, co do toho probuh chces davat za maso? :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    NYX: Jojo, poprvé to bylo z půl kila jako pokus, příště už pod deset kilo nekupuju :) (mmmm, 3360 korun jen za chilli do zásoby. Sakra:D)
    NYX
    NYX --- ---
    ALONSY: treba to zminovane chilli delam deset porci najednou a hazu do mrazaku, urcite se podobnych veci da najit vic pro situace, kdy se ti vazne varit nechce :)
    CRANK
    CRANK --- ---
    ALONSY: Chápu. Stejnej problém jsem měl, když jsem přestal kouřit.
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    ALONSY: :))) aha, tak tomu rozumim. Ten pocit "omezeni", bezstarostnost stravovani je pryc, premejslis o kazdym kousku jidla, co jis, musis planovat, mit po ruce porad neco... :))) v tomhle asi moc neporadim... jen mozna vydrzet tak dlouho, dokud se to neprehodi zpatky... a zkusit si najit neco na vareni, co by te mohlo bavit... udelat si z toho ritual...

    treba ja vareni miluju, bavi me cely ten proces a hlavne ta "tvorba" :) nevarim zasadne podle receptu, ale podle lednice a chuti...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    SHMAIDA: No, právě že v hlavě jsem to přehozené měla. Těšila jsem se a plánovala jsem to několik měsíců, všechno jsem si načetla atd. Až včera mě to najednou začalo tímhle způsobem vytáčet.

    Co nemám ráda na vaření? No, začíná to nákupem a končí nandaváním jídla na talíř. A taky všechno mezi tím :D
    Naštěstí mi hodně pomáhá přítel, že třeba připravím cibuli, koření a další a on už se postará o to vaření, otáčení a hlídání samotný. Jinak nevím, jak bych to zvládala:)
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    ALONSY: njn, kdyz si to clovek neprehodi v hlave a bude mit pocit, ze neco MUSI, ze se nejak OMEZUJE, tak to asi ani nemuze dlouhodobe prinest zadny vysledek. Jednoho dne se ta frustrace nahromadi... tak to je se vsema dietama...

    je potreba zacit od hlavy...
    co na vareni tak nenavidis?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Já zatím nemám problém s tím, že bych něco sladkýho musela. To jídlo mi chutná, když mám chutě, tak si dám ovoce atd.
    Jenže mě po sedmém dni přepadl takový ten hnusný pocit, že se nechci celej život omezovat. Že mě můj klasický život, kobliha k snídani, hodně klidu a teplé jídlo jako sváteční alternativa strašně bavil.

    Mám prostě problém v tom, že vaření opravdu nenávidím a nenávidím každou chvíli, kterou tím musím strávit. Mám prostě milion jiných věcí, které dělám radši. A i když si všechno hezky předpřipravím, stále je to víc času než bych chtěla.

    Navíc mám pocit, jako by mě do toho palea někdo nutil (hrozba, že jinak budu muset k doktorovi?), takže v podstatě když už chvíli nevařím, tak na to myslím téměř neustále. Na to, že vařit zase budu muset, na to, že i kdybych chtěla, tak si tu sušenku dát nemůžu atd. atd. Je to velká krize, ale chci to vydržet aspoň těch 30 dní a pak to nějak vymyslet dál, co zařadím a co doopravdy vyřadím navždy.

    Jídelníček za posledních 5 dní.

    Dvě vajíčka, slanina, jablko

    Květákový mozeček se slaninou, okurka, ředkvičky

    Banán, jablko, čokoláda

    Banán, rozinky, mandle

    ->


    Tři vajíčka, slanina, avokádo

    Mandle

    Chilli

    ->

    Dvě vajíčka, slanina, banán, půl avokáda

    Půl banánu, jablko, rozinky, mandle

    ->

    Slanina, vajíčka, okurka, cibulka

    Mandle

    Půl banánu

    Kotleta, půl brambory, mrkev, hrášek

    Jablko

    Okurka, vajíčko

    Troška brambůrek - domácích

    ->

    Vepřová kotleta, 2 vajíčka, okurka, mrkev

    Hrst mandlí

    Vepřová pečeně, mrkev
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam