• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    NYX
    NYX --- ---
    ALONSY: ja bych nedelal z vic nez tak 2.5kg...pak uz zacnes narazet na problemy jak to zpracovat, velikost nadob apod...

    jinak nechapu tu cenu, co do toho probuh chces davat za maso? :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    NYX: Jojo, poprvé to bylo z půl kila jako pokus, příště už pod deset kilo nekupuju :) (mmmm, 3360 korun jen za chilli do zásoby. Sakra:D)
    NYX
    NYX --- ---
    ALONSY: treba to zminovane chilli delam deset porci najednou a hazu do mrazaku, urcite se podobnych veci da najit vic pro situace, kdy se ti vazne varit nechce :)
    CRANK
    CRANK --- ---
    ALONSY: Chápu. Stejnej problém jsem měl, když jsem přestal kouřit.
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    ALONSY: :))) aha, tak tomu rozumim. Ten pocit "omezeni", bezstarostnost stravovani je pryc, premejslis o kazdym kousku jidla, co jis, musis planovat, mit po ruce porad neco... :))) v tomhle asi moc neporadim... jen mozna vydrzet tak dlouho, dokud se to neprehodi zpatky... a zkusit si najit neco na vareni, co by te mohlo bavit... udelat si z toho ritual...

    treba ja vareni miluju, bavi me cely ten proces a hlavne ta "tvorba" :) nevarim zasadne podle receptu, ale podle lednice a chuti...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    SHMAIDA: No, právě že v hlavě jsem to přehozené měla. Těšila jsem se a plánovala jsem to několik měsíců, všechno jsem si načetla atd. Až včera mě to najednou začalo tímhle způsobem vytáčet.

    Co nemám ráda na vaření? No, začíná to nákupem a končí nandaváním jídla na talíř. A taky všechno mezi tím :D
    Naštěstí mi hodně pomáhá přítel, že třeba připravím cibuli, koření a další a on už se postará o to vaření, otáčení a hlídání samotný. Jinak nevím, jak bych to zvládala:)
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    ALONSY: njn, kdyz si to clovek neprehodi v hlave a bude mit pocit, ze neco MUSI, ze se nejak OMEZUJE, tak to asi ani nemuze dlouhodobe prinest zadny vysledek. Jednoho dne se ta frustrace nahromadi... tak to je se vsema dietama...

    je potreba zacit od hlavy...
    co na vareni tak nenavidis?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Já zatím nemám problém s tím, že bych něco sladkýho musela. To jídlo mi chutná, když mám chutě, tak si dám ovoce atd.
    Jenže mě po sedmém dni přepadl takový ten hnusný pocit, že se nechci celej život omezovat. Že mě můj klasický život, kobliha k snídani, hodně klidu a teplé jídlo jako sváteční alternativa strašně bavil.

    Mám prostě problém v tom, že vaření opravdu nenávidím a nenávidím každou chvíli, kterou tím musím strávit. Mám prostě milion jiných věcí, které dělám radši. A i když si všechno hezky předpřipravím, stále je to víc času než bych chtěla.

    Navíc mám pocit, jako by mě do toho palea někdo nutil (hrozba, že jinak budu muset k doktorovi?), takže v podstatě když už chvíli nevařím, tak na to myslím téměř neustále. Na to, že vařit zase budu muset, na to, že i kdybych chtěla, tak si tu sušenku dát nemůžu atd. atd. Je to velká krize, ale chci to vydržet aspoň těch 30 dní a pak to nějak vymyslet dál, co zařadím a co doopravdy vyřadím navždy.

    Jídelníček za posledních 5 dní.

    Dvě vajíčka, slanina, jablko

    Květákový mozeček se slaninou, okurka, ředkvičky

    Banán, jablko, čokoláda

    Banán, rozinky, mandle

    ->


    Tři vajíčka, slanina, avokádo

    Mandle

    Chilli

    ->

    Dvě vajíčka, slanina, banán, půl avokáda

    Půl banánu, jablko, rozinky, mandle

    ->

    Slanina, vajíčka, okurka, cibulka

    Mandle

    Půl banánu

    Kotleta, půl brambory, mrkev, hrášek

    Jablko

    Okurka, vajíčko

    Troška brambůrek - domácích

    ->

    Vepřová kotleta, 2 vajíčka, okurka, mrkev

    Hrst mandlí

    Vepřová pečeně, mrkev
    CRANK
    CRANK --- ---
    ALONSY: A máš dost tuku? Neni potřeba jíst hromady masa a jenom maso. Na to abych neměl hlad mi pomáhá zvýšený příjem tuků :). Maso co jsem jedl dřív mi už teď moc nejede (libový stejky, libový vepřový, šunka atd.) a spíš se orientuju na tučnější (slanina, bůček, prorostlý maso prostě :)).

    Jinak craving po cukrech znám moc dobře. A vím přesně kdy přijde, zhruba tři čtyři dny po tom co "hřeším" :-). A dost často se mi stává že podlehnu. Na PMS to asi svést nemůžu :-(.
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    ALONSY: vajicka, orechy nebo mi pomaha kvalitni proteinak, kterej pravda neni vubec paleo, ale je dobry mit ho po ruce. :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    No, já mám spíš problém s tím, že po týdnu zjišťuju, že mi to maso vlastně zase až tolik nechutná.
    Teda, jako chutná, včera jsme měli super pečínku, dobře ochucenou i propečenou, ale jsem schopná si dát jeden plátek a i když mám po něm pořádný hlad, tak druhý do sebe nenacpu ani násilím a chybí mi nějaký knedlík nebo sladkost.
    Nedá se říct, že by mi maso nechutnalo a že bych chtěla přejít pro změnu na veganství, ale teda nevím, čím se vždycky dozasytit potom, když už si nemůžu dát další porci. Zeleniny k tomu jím hromadu.

    Nějaké vegetariánské verze palea? :-D
    (No, náhodou, existují paleo vegani, ale nějak si to radši nechci představovat:)
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    VICTOIRE: bezva, ovocem to resim taky. Normalne si dam tak max jabko k snidani, abych telo trochu nastartovala. Diky. Trochu jsem se uklidnila ted :)
    VICTOIRE
    VICTOIRE --- ---
    SHMAIDA: já taky normálně jedu low carb, stejně jako ty mám někdy fakt chutě na něco hodně sladého, a taky to připisuju PMS :) řeším to hlavně ovocem, které normálně skoro nejím, a je to v klidu. a porce zkus bez obav zvýšit, když to potřebuješ, mně se i teď, cca po 8 měsících, pořád mění množství, které mi stačí...
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    musim se priznat, ze po cca 4 tydnech paleo ted prochazim asi nejtezsim obdobim... coz me prekvapuje...
    mozna to ma opravdu, co delat s tim, ze jsem ten treti tyden na horach povolila...

    ale ted mam mnohem vetsi chute, nez na zacatku, jako treba na chleba, na domaci knedlik ke kachne...atd...

    a hlavne to sladky... jak si davam jeste low-carb, tak najednou znicehonic (potom, co se to ustalilo) mam az neuveritelny "cravings" na sladky, dorty, ovocny jogurty, mlecny cokolady ... nevim, jestli to treba nesouvisi s hormonama... proste takove klasicke PMS. Damy, jake s tim mate zkusenosti? :)

    taky mi najednou prestaly stacit moje standardni porce... mam docela brzy hlad. Tak nevim, co se v mem tele vlastne deje. V momente, kdy ziju v tom, ze mi to nechutna (mouka a cukr), najednou zacnu mit fakt skoro abstak... :o)
    NTR23
    NTR23 --- ---
    MARTENX: Z rýže jím jen basmati, sushi a arborio
    FITH
    FITH --- ---
    MICHATU: Napiš svůj jídelníček, ostatně napište ho všichni, kteří jíte paleo, abych měla představu jak se stravují ti kteří už mají něco za sebou , díky :o)
    MARTENX
    MARTENX --- ---
    NTR23: Tu rýži jíš nějakou speciální, jako že jen jeden druh, nebo prostě rýže jako rýže?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: na bio maso kašlu většinou, koncentráková vejce nekupuju. Buď dvorková od známých, nebo z trhu na Jiřáku vejce z volného výběhu případně tedy alespoň podestýlková z krámu.

    Zase tak dramatický rozdíl v nutričních hodnotách jak je propagováno fakt není. Možná že v rámci USA, kde regulace podmínek chovu je dost horší, než v EU.
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    DEMONOFANARCHY: Kamarad potkal druhyho kamarada na Zelandu a on je z Chile a vlastni firmu. Easy :)
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    ALONSY: Ja jsem na paleo rok a pul.

    Prvnich tak 8 mesicu jsem jel tak na 99%, ikdyz uz jsem mel po trech mesicich splneno (=15kg dole). Byl jsem na svem minimu - kost, kuze a svaly. Myslim, ze to bylo 9% tuku, coz je vynikajici. Dost pohybu, aktivni zivot, sportovni skola.

    Dalsi 4 mesice tak na 95%, obcas jsem cheatnul, ale spis jen u nejakych udalosti (tatova padesatka a jine oslavy), ale to spis jen minimalne. Takze treba kousek dortiku jednou za mesic. Navic jsem zacal zkouset tucne mlecne vyrobky, takze parkrat za mesic nejaka tucna smetana nebo syr.

    V rijnu jsem odjel do Chile a trosku jsem byl "donucen" polevit a treba dva tydny jsem jel na 100% a pak jsem ulitl a o vikendu jsem "musel" snist nejakej ten dortik a tak, ale to trvalo tak mesic a dejme tomu od listopadu jedu zas skoro na 95%. Takze v prumeru za necelych 5 mesicu v Chile jedu treba na 90% v souctu.

    Nyni jsem stale v Chile, pracuju ve firme, kde kupujeme lesni plody a od farmaru sundavame rucne prepravky s ovocem a pak nakladame do velkeho kamionu. Pocituju pomerne velky narust svalu, viditelna zmena. V prumeru pracuju takze kolem 60 hodin, v predchozich mesicich i 70 hodin. Takze aktivita vysoka, cely den na nohach, zvedam, ohybam se atd.

    Plus chodime na fotbalek takze jsem nyni se svym programem spokojen.

    Dejme tomu tedy rok a pul a myslim, ze se hrave dostavam k 95% bez podvadeni, mozna vic + vysoka aktivita po celou dobu.

    Pro ty, ktery zacinaji - vydrzte ze zacatku na 100%, hecnete se a az dosahnete sveho cile, tak muzete povolit, ale driv bych to nedelal, protoze pak se vase cesta za cilem muze prodlouzit a budete tak vic otraveni.

    Takze asi takze bych to shrnul ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam