• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    FITH
    FITH --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Bez dustianových solí žádnou uzeninu nekoupíte. Včetně té ze Sasova.
    A jsou výrazně zdravotně méně problematické, než přírodní uzení, kde těch kancerogenních látek je fakt hodně.

    Klíčem je nebrat lisovanou slaninu, ale kus prasat v celku - typu česnekový bok a tak - základem je nepravidelný tvar a prodej na pultu, nikoliv v chladicím boxu.


    PHUSHI: no vzhledem k tomu, jakou si většina vyznavačů paleo diety dává práci s odborným podložením principů stravování je tohle celkem nerelevantní, protože to jaksi jde po nějakých ideových věcech, nikoliv fyziologii.

    Ano - nazývat to paleolitickým čímkoliv je jen marketing - stím jak se daří prokázat, že jedli lovci a sběrači to nemá nic moc společného - ať už jde o nízký podíl sacharidů, nebo o odpor proti luštěninám a zrní (nejstarší melcí kameny jsou dolžené desítky tisíc let před zemědělstvím - nejspíš se na nich nedělala mouka jako taková, ale drtila se nejrůznější škrobovitá semena (odkaz můžu dohledat).

    Ale jaksi je zbytečné ulpívat na blbém názvu a pseudofilozofii, pokud to vážně zabírá na autoimunitní problémy, které velmi pravděpodobně byly spuštěné právě průmyslově zpracovanou stravou, vzhledem k tomu, že půlka z nich před padesáti lety patřila mezi vzácné diagnozy a dneska má chronické zánětlivé onemocnění trávicího traktu snad každej druhej.


    Jako když už člověk chce vytáhnout relevantní námitky, tak to chce spíše jet na absenci důkazů co bude stravovací režim, který dlouhodobě jede okolo ketozy dělat s tělem v rámci desítek let a nebo když už, tak vyvracet věci o tom jak stráááášně nebezpečná je fytová a nebo sacharidy (čímž ovšem jaksi pořád ještě jeden nedokáže že je špatné se jim dobrovolně vyhýbat.)

    (jestli jsou někde nějaké odborné dlouhodobé sledování diety podobné paleo - tedy hodně tuku, hodně masa, málo sacharidů, tak sem sním. A ne, nemyslím etnografické záznamy o eskymácích, kteří už desítky let jedí úplně jinak)


    Ale teda taky není košer tvrdit že kdo je proti Paleo, tak je za McDonald...
    NTR23
    NTR23 --- ---
    MR_DAN: a zvýraznit chuť masa
    FITH
    FITH --- ---
    http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E301 tady lze (částečně) dohledat co která slanina obsahuje
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    NTR23: to je sila ... hlavne pokud do toho musej cpat zahustovadla, tak to muselo bejt kdysi cely tekuty (velebnosti, jdu blejt) ... selskej rozum nejvyssi jakosti mi rika, ze kdyz praseti odriznu z nohy platek sunky, tak tekutej nebude
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    Zrovna šunka se dá poměrně snadno vyrobit i doma (stále se na to chystám).
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    FITH: jestli jsi z Prahy, tak jsem ti právě příklad dala :-D
    FITH
    FITH --- ---
    LUCIASHECK: Např.? Zatím jsem nenarazila na žádnou, kde by bylo jen toto...
    NTR23
    NTR23 --- ---
    Já tu mám příspěvek k šunce. Kupuji nejvyšší jakost. Vím, že dělení šunek je podle obsahu svaloviny, ale i tak.
    Blbé, že u pultového prodeje se složení dozvíte až po zabalení. Už jsem se takto spálil podruhé. Příště si to fakt přečtu už v obchodě a s díky vrátím zpět.


    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    FITH: Tak hledej ty, co maj treba tu 301, tech je dost.
    FITH
    FITH --- ---
    LUCIASHECK: To určitě není, ale když se podíváš třeba na anglickou nebo tyrolskou slaninu, tak je tam hejno těch, která nejsou zdraví prospěšná... U těch nebalených člavěk nemá šanci zjistit co do slaniny výrobce nacpal...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    FITH: A bez kterejch ecek? balena slanina bez jedinyho ecka snad ani nemuze existovat, ne? Neni to jen dalsi eckohysterie? Ta streaky M&S ma E301 a fakt mi to nepripada jako neco hodno zavrzeni...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    NIGHTFURY: Smoked je vyborna, treba s rostenou byla skvela... K vajickum je nejlepsi streaky
    FITH
    FITH --- ---
    Zatím jsem nenarazila na žádnou, kde by nebyla Ečka, pokud máte tip, tak ho uvítám...
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    LUCIASHECK: Zrovna ji testuju (konkrétně smoked), je fakt dost dobrá :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Jestli jste jeste nezkouseli slaninu z Marks&Spencer, vyzkousejte! (maj streaky, smoked, unsmoked, kazda super na neco jineho, vsechny skvele)... Maj na vaclavaku a na chodove...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Při čtení kritiky palea se mi pokouší explodovat mozek.

    Ti lidi v podstatě říkají, že je zdravější jíst fast-foody, sladkosti a neidentifikovatelný předměty, než maso, zeleninu a ovoce.

    Jako já si nikdy na zdravém jídle nezakládala, ale ani jsem nebyla tak blbá, abych si myslela, že je to snad zdravý nebo že mi to prospívá víc než doma z čerstvých surovin uvařený jídlo.

    No, strašnej výkřik do tmy, ale mě ta stupidita prostě bude překvapovat asi už navždy.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ANNYSEK: to máš možná to mleko a já cream... nevím, kazdopadne při posledním pokusu a rozmíchání se to nerozmichalo a bylo to po celý kuchyni :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam