• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: ty tradicni kultury mi prijdou byt jako super zdroj pro ilustraci toho, co vsechno muze fungovat. vybrat si jednu z nich a hlasat ji jako tu jedinou spravnou je samozrejme volovina...a pokud je to nejaka myticka v praxi nikdy neexistujici, je to volovina jeste vetsi :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: no možná Amišové to můžou hlásat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: imho je vždycky volovina odvolávat se na to co dělali předkové a že je to tak správně a že to co děláme mi je špatně. Nevím o jediném takovém přístupu, ze kterého by anachronismy necákaly horem dolem. Zejména když to hlásá skrze moderní média a živí se pořádáním seminářů a vydáváním knih o tom co hlásá. ;-)

    Zejména když ti předkové měli takovou dobu dožití a takovou dětskou úmrtnost a další a další.

    (a stále neříkám že pravidlo "jez pouze to, co by tvoje prababička rozeznala jako jídlo" je špatně a že se to nemá převádět na "jez pouze to, co by člověk z doby kameé rozeznal jako jídlo". )
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    (A pečivem myslím mouku a už to po sobě radši dál nečtu:)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ALONSY: Poslední řádek se týká te racionální, trochu jsem se do toho zamotala:)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    No, že by bylo paleo na hranici ketózy si nemyslím. Co jsem za poslední dobu načetla, tak většina lidí na paleo do sebe rve ovoce horem spodem a mně jste minule říkali, že jeden banán a ketóza už nebude.

    No, a když budeme u těch teorií atd. tak už vidím nejen lovce a sběrače, ale už třeba jen jakoukoliv z našich babiček, co musela lítat všude možně a opravdicky makat, jak si počítá kalorie.
    To, když jsem poprvé viděla v Jste to, co jíte, v době, kdy jsem ani neznala paleo, mi přišlo postavený na hlavu od první chvíle.

    Vlastně spousta z té stravy, to jezení 7x denně v malých porcích taky. Kdy za celou historii lidstva měli lidé na něco podobného čas?

    Čistě logicky se lidi pořádně najedli ráno a večer a mezi tím makali a to nejenom v pravěku, ale ještě před pár desítkami let. A dneska máme jíst sedmkrát denně podle hodin a nikoliv podle žaludku, ale podle toho, kdy nám nějaký odporník poručí?

    I když vlastně je ještě zásadní rozdíl mezi primal a paleo.
    Protože primal nevyřazuje v podstatě nic kromě pečiva a co se na tom může zdát komukoliv špatné, to jde mimo mě.
    Pokud si o tom přečetl aspoň jeden nehaterskej článek :)

    Leda by to byla strava navržená přesně pro potřeby moderního člověka, ale to by nemuseli potom dávat až takový důraz na pohyb.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RADAR_PIBTL144: ne. To je na úrovni víry, nikoliv prokázaného fyziologického faktu.
    RADAR_PIBTL144
    RADAR_PIBTL144 --- ---
    ZUZKAOU: Problém je, že potravinovou nesnášenlivostí trpí téměř všichni. Drtivá většina forem cliakie je nediagnostikovatelná z krve nebo pouze jedinou indikací. A další věc (a to především) je hormonální odezva na stravu. Hi-carb strava zvyšuje produkci inzulinu a leptinu, což vede k inzulinové rezistenci, diabetu, srdečním chorobám, alzheimru atd. a to i u lidí, kteří nemají tendenci tloustnout (ti zpravidla ani netuší, že mají problém...)

    Jediný správný? Těžko říct. Common sense? Hell yeah!

    Rozhodně prospěšnější než Havlíček a jeho džus k snídani.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PHUSHI: to s průmyslovou stravou bylo na Alonsy o pár příspěvků níže ;-)

    Paleo je špatně v okamžiku, kdy někdo tvrdí že je to jediný zdravý způsob a nebo že tak skutečně jedli pralidi.

    Ale podle všeho to vypadá, že zejména na lidi kteří mají problémy s potravinovou nesnášenlivostí a nebo chronickými záněty či automunitními problémy vysoký podíl bílkovin, tuků, syrové a ještě i fermentované zeleniny, s vyloučením lepku a případně mléčných produktů se zvýšeným fyzickým pohybem zabírá.

    Zároveň tedy rozumné paleo/primal je skutečně rychlý způsob jak zhubnout a navíc tedy mezi low-carb dietama je to nejpříčetnější varianta.

    Ostatně epilepsii krátkodobou ketozou léčí u dětí i v Thomayerce.
    FITH
    FITH --- ---
    30 Minute Paleo Diet Expert: Become Healthy by Eating Naturally: Michael Sullivan: Amazon.com: Kindle Store
    http://www.amazon.com/Minute-Paleo-Diet-Expert-ebook/dp/B008LG2THC/ref=sr_1_311?s=digital-text&ie=UTF8&qid=1363081274&sr=1-311

    zadara
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    ZUZKAOU: ja myslim, ze zvlast v druhy pulce toho clanku netvrdi nic jineho, nez pises, zvlast o prumyslove zpracovane strave. Akorat si nemyslim, ze se opak vztahuje jen na maso (resp jeho urcite druhy, coz se tu taky moc ehm neresi), zeleninu, ovoce a orechy a cokoli jinyho (lusteniny, obilniny, oleje..) je zlo (pro lidi, kteri netrpi celiakii ci "gluten sensitivity")
    Jinak ty dlouhodobe studie by me tez zajimali
    FITH
    FITH --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Bez dustianových solí žádnou uzeninu nekoupíte. Včetně té ze Sasova.
    A jsou výrazně zdravotně méně problematické, než přírodní uzení, kde těch kancerogenních látek je fakt hodně.

    Klíčem je nebrat lisovanou slaninu, ale kus prasat v celku - typu česnekový bok a tak - základem je nepravidelný tvar a prodej na pultu, nikoliv v chladicím boxu.


    PHUSHI: no vzhledem k tomu, jakou si většina vyznavačů paleo diety dává práci s odborným podložením principů stravování je tohle celkem nerelevantní, protože to jaksi jde po nějakých ideových věcech, nikoliv fyziologii.

    Ano - nazývat to paleolitickým čímkoliv je jen marketing - stím jak se daří prokázat, že jedli lovci a sběrači to nemá nic moc společného - ať už jde o nízký podíl sacharidů, nebo o odpor proti luštěninám a zrní (nejstarší melcí kameny jsou dolžené desítky tisíc let před zemědělstvím - nejspíš se na nich nedělala mouka jako taková, ale drtila se nejrůznější škrobovitá semena (odkaz můžu dohledat).

    Ale jaksi je zbytečné ulpívat na blbém názvu a pseudofilozofii, pokud to vážně zabírá na autoimunitní problémy, které velmi pravděpodobně byly spuštěné právě průmyslově zpracovanou stravou, vzhledem k tomu, že půlka z nich před padesáti lety patřila mezi vzácné diagnozy a dneska má chronické zánětlivé onemocnění trávicího traktu snad každej druhej.


    Jako když už člověk chce vytáhnout relevantní námitky, tak to chce spíše jet na absenci důkazů co bude stravovací režim, který dlouhodobě jede okolo ketozy dělat s tělem v rámci desítek let a nebo když už, tak vyvracet věci o tom jak stráááášně nebezpečná je fytová a nebo sacharidy (čímž ovšem jaksi pořád ještě jeden nedokáže že je špatné se jim dobrovolně vyhýbat.)

    (jestli jsou někde nějaké odborné dlouhodobé sledování diety podobné paleo - tedy hodně tuku, hodně masa, málo sacharidů, tak sem sním. A ne, nemyslím etnografické záznamy o eskymácích, kteří už desítky let jedí úplně jinak)


    Ale teda taky není košer tvrdit že kdo je proti Paleo, tak je za McDonald...
    NTR23
    NTR23 --- ---
    MR_DAN: a zvýraznit chuť masa
    FITH
    FITH --- ---
    http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E301 tady lze (částečně) dohledat co která slanina obsahuje
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    NTR23: to je sila ... hlavne pokud do toho musej cpat zahustovadla, tak to muselo bejt kdysi cely tekuty (velebnosti, jdu blejt) ... selskej rozum nejvyssi jakosti mi rika, ze kdyz praseti odriznu z nohy platek sunky, tak tekutej nebude
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    Zrovna šunka se dá poměrně snadno vyrobit i doma (stále se na to chystám).
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    FITH: jestli jsi z Prahy, tak jsem ti právě příklad dala :-D
    FITH
    FITH --- ---
    LUCIASHECK: Např.? Zatím jsem nenarazila na žádnou, kde by bylo jen toto...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam