naznala jsem, že nastal čas na paleoexperiment a dávám si dohromady jídelníček a teda mám poněkud zmatek v tom, proč jsou zakázané brambory a povolené batáty, taro, kasava a podobné škrobnaté hlízy (najdete u svých vietnamců)
Při zběžném hledání v internetech jsem se dozvěděla, že je to proto, že nebyly v paleolitu k dispozici, což je sice fajn, ale to batáty a výše zmíněné hlízy taky ne. Ostatně konkrétně batáty, cassawa jsou stejně středoamerického původu, jako brambory. A taro je teda jihoasijské. Jedinnou výjimkou jsou jámy (Dioscorea) - ty rostly i v té Africe, kde tedy většinu času hominidé žili. Zase se ale blbě shání v ČR.
Další že tedy to potřebuje amylázu na naštípání a tedy je to špatný škrob. To je sice fajn, ale to ty ostatní hlízy taky. Navíc tedy běžné brambory (zejména ty lojovaté druhy) podle všeho jsou méně škrobovité, než batáty.
Nutrition Facts and Analysis for Sweet potato, raw, unprepared [Includes USDA commodity food A230, Sweetpotato]
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2666/2
Nutrition Facts and Analysis for Potato, flesh and skin, raw
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2546/2