• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    ALONSY: za co všechno nemůže jedna hloupá reportáž v televizi.
    Já narážela spíš na to "jídlo dle původu" - potraviny v dané oblasti dlouhodobě obvyklé a tedy blízké tělu tamních obyvatel a na geneticky "upravené".
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    SOLEI: Naštěstí tu představu o paleu, že se v něm jí syrové maso, a žije se přesně tak jako v pravěku, mají jen lidé, kteří o něm vůbec nic nevědí :) A ti jsou schopní člověka nazvat pozérem, kvůli tomu, že jí paleo a při tom vaří nebo používá internet:)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    ZUZKAOU: no jo, jenže kdybychom to chtěli brát do důsledku tak kokos, avokádo, mandle, řepa, zelí, brokolice, květák by se v paleo vůbec nesmělo použít protože v době ledové byla většina květeny v naší oblasti ledovcem zničena (i ta pitomá mrkev pochází ze střední asie stejně jako obilí) a k nějakému avokádu se člověk jen tak nedostal a k tomu novodobé druhy zeleniny a ovoce, které je výsledkem šlechtění lidskou rukou a svou konečnou podobu mají teprve posledních pár let, a to už vůbec nemluvím o hybridizaci zvířat
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: podivam se, tohle vypada uz na pozdejsi data. ted jsem nasel akorat ze v 1968 jim tvoril tuk cca 69% kalorii, v 1971 62% a v 1976 a 1982 uz 54%...takze to slo rychle dolu a predpokladam, ze to vsechno slo do sacharidu, protoze nekdy v 60. letech jim tam zacali vozit vic jidlo.

    zdroj by mel byt http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03670244.1986.9990951 ale nemuzu to ted nikde najit v plnem zneni
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SOLEI: A propos Beranová http://uloz.to/x4u8emY/jidlo-a-piti-v-praveku-a-stredoveku-pdf (a po stažení a nadšení ji koukejte zajít koupit, podporujte naše vědce!)

    Ale to je pořád na paleo moc mladé a moc novinka ;-)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    ZUZKAOU: ještě doplním takovou drobnost - naši předkové žili v největší míře z mouky a zeleniny, snídali zeleninovou polívku, obědvali brambory s mlíkem a zapíjeli to vodou ze zelí a k večeři dojídali zbytky od oběda. To je řekněme nedávná minulost. Když se posuneme více do středověku tak měla většina lidí vlastně lepší stravu než naše babičky (vlastně prababičky, protože babičky už používaly margaríny a různé náhražky a četly kuchařky o tom jak udělat vaječnou omeletu bez vajec). Lidé jedli různé kaše - ovesné, ječné, hrachové apod. a když měli maso tak šlo hlavně o zvěřinu (každý obyvatel vesnice si mohl v pánově lese ulovit během roku určitý počet bažantů, zajíců a v dobách honů dostávalo "podhradí" výslužku. To co dnes známe jako tradiční českou kuchyni (rajská, svíčková, pečené kuře atd.) jsou ve skutečnosti sváteční recepty, které se jedly vyjímečně a to i v bohatších domech. Zjednodušeně řečeno, nejtradičnější jídlo v české kotlině je hrachová kaše a pečený zajíc.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: to je spíš proti teorii o tom jak jsou nasycené tuky zlé, ne? Protože už jen pojídáním čerstvého kokosu se poněkud dostávám do celkem běžného příjmu sacharidů, nehledě na ostatní ovoce. Což tedy třeba zde http://ajcn.nutrition.org/content/34/8/1552.long potvrzují.

    Opět neříkám že paleo je špatně, jen bych nemávala přirozeností, archeologií a ani tou etnografií moc ne. Soustředila bych se na aktuální stav lidí, kteří si paleo mohou dovolit (což jsou většinou ti, kteří taky mají civilizační choroby) a na to co to dělá a nebo nedělá s jejich fyziologií.
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: za pozornost stoji treba jeste Tokelau a dalsi podobne ostrovy, kde tradicni strava mela vetsinu (nachazim cisla mezi 55-70%) kalorii z tuku (kokos) a zilo se jim dobre...a drzeli se toho jeste nekdy do 60. let.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ALONSY: Paleo je rychlejší!!! :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    V mém okolí se rozhodl pro změnu jídelníčku další člověk.
    Cukrovkář (mimochodem lékař s interní specializací).
    Motivací pro přechod na téměř 100% veganskou stranu je právě to, že má rád variabilní jídelníček. Ale cukrovka ho velmi omezuje.
    Dietoložka, mu skutečně potvrdila (i když mu to předtím nikdy neřekla), drtivě pozitivní dopad takového stravování právě na cukrovku.

    Dnes se pochlubil po měsíci 3kg dole a 4 cm v pase!
    Pochvaluje si menší svázanost s dietou a větší volnost v chutích (sladké, kyselé atd.).
    Skutečně podotýkám, že je to lékař! Takže doufám, že z něj dostanu i nějaké exaktní názory!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a stejně tak sibiřské kmeny svoje stáda sobů dojí a sbírají, suší a kysají všehcno možné ovoce a med, aby měli sacharidy a od prvního kontaktu s kolonizátory (ať už ruskými a nebo čínskými) jaksi sáhli po čemkoliv, co jim pomohlo přežít zimu - zejména po obilovinách, které se dobře skladují a nasytí.


    Znovu - neříkám, že paleo strava je špatná, ale že není dobrý nápad se ohánět historiíí a nebo přírodními kmeny. Když už tak na čistou paleo bez mléka sedí jen ti Inuité, jenže seriozní podklady k tomu nemáš, protože jen co se dostali k jiným zdrojům stravy, tak je začali jíst. Což jim sice způsobuje problémy, ale stále nemáš podklady pro výzkum toho, jak to bylo předtím. Bo antropologická data z 19. století prostě nejsou spolehlivý zdroj na cokoliv jiného, než internetový článek.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    mńam mňam

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A hned vedle mongolska je daleko více asiatů, jejichž dieta je postavená na rýži a soje ;-)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU:
    MR_DAN: Díky vyzkouším. Hlavně to protahování, pohyb je furt má slabá stránka, ale už zase cítím víc energie a pomalu se mi zkracují ty ranní nevolnosti:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RADAR_PIBTL144: myslíš Mongolsko? Má to drobnou nevýhodu, jejich dieta je hodně postavená na mléce a škroby by jedli, kdyby je měli. A nebo kde konkrétně nejedí škrobovité věci a napoak mají postavenou dietu na vysokém příjmu bílkovin a tuku?


    Chci po tobě studie které dokazují že skoro všichni mají nesnášenlivost, ne obecně studie o tom, že existuje nesnášenlivost. A taky mě nezajímají studie o škodlivosti dlouhodobého a nadměrného příjmu sacharozy a nebo fruktozy ale seriozní zdroje o tom jak jsou jednoduché cukry škodlivé en bloc. Pokud existují, tak sem s nimi, velmi ráda se s nimi seznámím. (mluvím o impaktovaných článcích)

    Domýšlej věci do konce - chytáš se jen povrchních tvrzení.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ALONSY: na krece tusim horcik a vitamin B (pivo) a hodne pit
    ja jsem taky na JTCJ (dobra zkratka) vzdycky koukal z gauce a neco zvejkal, asi klasika .. aj mi ty jejich metody neprijdou zas tak strasny, ale - clovek ji veci co mu nechutnaj (v mym pripade nizkotucny sejry, cottage, gervais apod), strasnou porci casu denne clovek ztrati tou pripravou jidla, pac si to musi nakrabickova dopredu zejo a navic je tam ten povinnej kazdodenni pohyb, tak to uz pak nevim jak lidi co pracujou 8-10 hodin denne muzou mit jeste cas delat neco co je bavi
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: na křeče ve spánku - před i po sportu důkladný strečing a stejně tak něco pomalého, protahovacího i před spaním (a ideálně i ráno) - jogínský pozdrav slunci a měsíci je velmi dobře vymyšlená sestava.

    Přidat do stravy věci s hořčíkem. Mandle, lněná, slunečnicová a nebo dýňová semínka, čokoláda, banány a nebo tablety. Plus B-vitamíny, ale těch by si měla mít dost - na druhou stranu jednou týdně přidat játra neuškodí. (kuřecí jsou pro začátek jednodušší na zpracování)

    Pokud by to přetrvávalo i po měsíci zvýšeného příjmu hořčíku a důsledného každodeního protahování, tak bych šla za doktorem.
    RADAR_PIBTL144
    RADAR_PIBTL144 --- ---
    ZUZKAOU: Sorry, ale ne. Jasně, paleo je teď strašně v módě a samozřejmě to s sebou nese vždycky těch pár průvodních jevů, že o tom někdo bude psát knížky a pořádat semináře a někdo druhý se toho chytne a udělá si z toho pomalu náboženství.

    Jenže paleo tu bylo daleko dřív, než vůbec někdo věděl, co vůbec paleo je. V Asii se tak stravujou miliony lidí, aniž by tomu dávali nálepku paleo. Prostě selskej rozum jim nedovolí sníst nic, co by jídlo připomínalo jen vzdáleně (corn flaky, instantní jídlo atd.) a to především proto, že narozdíl od západní medicíny ta východní řeší stravu, pohyb, odpočinek nebo stres na prvním místě (Bolí Tě hlava? Dej si čaj a běž se projít. V naší moderní civilizaci dostaneš recept na Valetol...).

    A že neexistují studie a fakta, které by dokládaly škodlivost lepku a cukru a jejich přímou souvislost s civilizačními chorobami nebo alergiemi? To je fór, ne? Ty studie existují a spousta z nich sahá datem vzniku hodně hluboko do 19./20. století.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    (Jinak u podobných diet se taky hezky opomíjí to, že ženské, ať v pravěku či ty babičky byly vždy pěkně tlusté a to pohyb nepohyb:)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Nedávno jsem v obchodě koukala, že je asi mnohem snažší sehnat grass-fed věci, než obyčejný celozrnný pečivo :)

    Jinak výsledky různých moderních diet po deseti letech by mě zajímaly taky.

    Já paleo vidím spíš než z těch všech filozofickejch úhlů nějak tak: Jé, hele, dieta, kde můžu tláskat všechno co miluju a ještě je podle výsledků ostatních velmi účinná a zábavná - jupí.

    Jo, zábavná. To bude ten hlavní bonus. Ta Havlíčkova mi přišla fajn a vždy, když jsem se u toho JTCJ tláskala balíčkem chipsů, říkala jsem si, že by bylo asi fajn přestat být prase a začít jíst trochu normálně.

    Jenže tak 99% z té doporučované stravy mi nechutná, po kuřeti naprosto trpím hlady a je to nuda takže radši než Havlíčka, to sedm koblih denně a uvidím, co to se mnou udělá :))

    Paleo mě zaujalo, i když za začátku jsem to taky odmítala, pak jsem četla víc a víc, a nakonec zjistila, že to ani tak těžký není, tak proč ne :))


    A otázka. Vlastně dvě.
    Nějaké dobré jídlo na křeče? Chytly mě už před paleo a opoští mě pomalu, po probuzení se nemůžu ani protáhnout a už z toho mám i modřiny. (Na noze)

    a druhá:

    Vyndala jsem mleté maso z mrazáku a je takové zahnědlé, jako by už tak trochu prošlo varem nebo něco. Je to normální? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam