• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    RADAR_PIBTL144
    RADAR_PIBTL144 --- ---
    ZUZKAOU: Ne nemyslím Mongolsko. Čína, Vietnam, Thajsko, Indie, Japonsko. To, že se Čínani cpou sojou a rýží je rozšířený mýtus a kdo někdy byl v Číně nebo s nějakým číňanem jedl tak ví, že to tak není.

    Nejdřív jsem si říkal, že na Tebe kašlu a ten čas mi za to nestojí, ale pak mi to stejně nedalo. Přikládám tedy výňatek z knihy Primal Body, Primal Mind a tím končím tuhle diskusi, poněvadž já mám svou pravdu a Ty též. Jednak se neshodnem a druhak je mi to úplně jedno. Nemám zapotřebí nikoho přesvědčovat.

    Celiac desease (CD) and gluten sensitivity are generally defined as states of heightened immunologic responsiveness to ingested gluten in genetically predisposed individuals. All celiac desease is a form of gluten sensitivity but not all gluten sensitivity is celiac desease. They are differentiated by their genetic markers - though the presence of genetic markers is not essential for gluten-induced enteropathy (intestinal damage) or "silent celiac desease" to occur, nor is the absence of these makers somehow "proof" that gluten isn't a problem. It was once believed that the genetic markers were necessary. Current studies have refuted this assumption, however. (...)
    A study in the Journal of the American Medical Association shows that people with celiac disease or gluten sensitivity, whether diagnosed or undiagnosed, had significantly higher risk of death, particularly from heart disease and cancer (Ludvigsson et al. 2009). It has been estimated (conservatively) that one in every two hundred people has full blown celiac disease ("full blown" being the only manner by which it is actually diagnosed).(...)
    There has been a 400 percent increase in the incidence of full blown celiac disease (Rubio-Tapia et al. 2009). (...) According to the same study, fully 30-50 percent of all people carry the gene for celiac disease (HLA-DQ8 or HLA-DQ2) and eight times more people with celiac disease have no gastrointestinal symptoms than do.(...)
    For every symptomatic patient with celiac disease there are 8 patients with celiac disease with no gastrointestinal symptoms. (Fasano and Catassi 2001).


    Je toho samozřejmě mnohem, mnohem víc, ale půlku knížky Ti sem fakt přeposovat nebudu. Pokud hledáš super paleo a chceš odpovědi na otázky, proč brambory ne a batáty jo, přečti si ji ;)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ZUZKAOU: Ja taky o zadnejch nesnasenlivostech nevedela :-D (jen alergie na orechy a normalni zeleny kiwi, to ted oboji muzu v pohode, oproti tomu to, co bylo driv v pohode, v pohode neni :-D)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCIASHECK: no já jsem ta, co to zkouší ze zvědavosti, o žádné potravinové nesnášenlivosti nevím a víceméně jsem vlastně zdravá ...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ZUZKAOU: Mne je blbe z brambor i batatu :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    naznala jsem, že nastal čas na paleoexperiment a dávám si dohromady jídelníček a teda mám poněkud zmatek v tom, proč jsou zakázané brambory a povolené batáty, taro, kasava a podobné škrobnaté hlízy (najdete u svých vietnamců)

    Při zběžném hledání v internetech jsem se dozvěděla, že je to proto, že nebyly v paleolitu k dispozici, což je sice fajn, ale to batáty a výše zmíněné hlízy taky ne. Ostatně konkrétně batáty, cassawa jsou stejně středoamerického původu, jako brambory. A taro je teda jihoasijské. Jedinnou výjimkou jsou jámy (Dioscorea) - ty rostly i v té Africe, kde tedy většinu času hominidé žili. Zase se ale blbě shání v ČR.

    Další že tedy to potřebuje amylázu na naštípání a tedy je to špatný škrob. To je sice fajn, ale to ty ostatní hlízy taky. Navíc tedy běžné brambory (zejména ty lojovaté druhy) podle všeho jsou méně škrobovité, než batáty.

    Nutrition Facts and Analysis for Sweet potato, raw, unprepared [Includes USDA commodity food A230, Sweetpotato]
    http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2666/2
    Nutrition Facts and Analysis for Potato, flesh and skin, raw
    http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2546/2
    FITH
    FITH --- ---
    The Amazing Paleolithic Cookbook: Over 120 Gluten Free Recipes To Satisfy Your Primal Cravings (Paleo Recipes Made Easy): White Hot Kitchen, Lisa Stewart, Jeremy L.: Amazon.com: Kindle Store
    http://www.amazon.com/The-Amazing-Paleolithic-Cookbook-ebook/dp/B00ATB0JEM/ref=sr_1_14?s=digital-text&ie=UTF8&qid=1363160944&sr=1-14&keywords=cook
    FITH
    FITH --- ---
    Paleo Breakfast Recipes: 100 Easy and Delicious Paleo Breakfast Recipes: Jennifer Harris: Amazon.com: Kindle Store
    http://www.amazon.com/...elicious-ebook/dp/B0086I3JVA/ref=sr_1_sc_1?s=digital-text&ie=UTF8&qid=1363160778&sr=1-1-spell&keywords=pleo+breakfest+recipes
    FITH
    FITH --- ---
    ALONSY: Vyzkoušej a poreferuj zda je výrazně aromatický, kokosové mléko mi taky moc nechutná...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Zajímalo by mě, jestli funguje aspoň polovina: http://www.siddha-ajurveda.cz/kokosovy-olej/12-zpusobu-vyuziti/

    Asi nakoupím zásoby a vyzkouším :))
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Tak jsem vyzkoušela to kokosové mléko do kafe a myslím, že si se smetanou vystačím:)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    já mám alergie už od raného dětského věku, jako 4leté v podstatě zakázali mým rodičům dávat mi jiné ovoce než takové to české podzimní jako jablka a hrušky. nesměla jsem hlavně citrusy, a ani jahody mi nedělaly dobře :( postupně jsem na sobě vypozorovala citlivost na vsechno, co je chuťovým pocitem kyselé. jen se pořád nedokážu vzdát rajčat.

    když s někým teď mluvím o své stravě, není to žádná dieta, ale jím všechno co nejméně zpracované (leda vlastníma rukama) a k tomu se vyhýbám určitým typům potravin, které mi nedělají dobře (obilí). nepotřebuju kolem toho mít filozofii :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    tohle tu už bylo?

    Metabolic and physiologic improvements from consuming a paleolithic, hunter-gatherer type dietHealth benefits of a Paleo diet

    Metabolic and physiologic improvements from ... [Eur J Clin Nutr. 2009] - PubMed - NCBI
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19209185

    (fultext pak ukradený zde http://yaboga.com/paleo-metabolic.pdf )
    TUILE
    TUILE --- ---
    SOLEI: ja nevim, ale me v brise dela daleko lip banan nez hruska. ac sem se snazila jist chvili lokalni potraviny, tak to mymu telu bohuzel nesvedci.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    ALONSY: za co všechno nemůže jedna hloupá reportáž v televizi.
    Já narážela spíš na to "jídlo dle původu" - potraviny v dané oblasti dlouhodobě obvyklé a tedy blízké tělu tamních obyvatel a na geneticky "upravené".
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    SOLEI: Naštěstí tu představu o paleu, že se v něm jí syrové maso, a žije se přesně tak jako v pravěku, mají jen lidé, kteří o něm vůbec nic nevědí :) A ti jsou schopní člověka nazvat pozérem, kvůli tomu, že jí paleo a při tom vaří nebo používá internet:)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    ZUZKAOU: no jo, jenže kdybychom to chtěli brát do důsledku tak kokos, avokádo, mandle, řepa, zelí, brokolice, květák by se v paleo vůbec nesmělo použít protože v době ledové byla většina květeny v naší oblasti ledovcem zničena (i ta pitomá mrkev pochází ze střední asie stejně jako obilí) a k nějakému avokádu se člověk jen tak nedostal a k tomu novodobé druhy zeleniny a ovoce, které je výsledkem šlechtění lidskou rukou a svou konečnou podobu mají teprve posledních pár let, a to už vůbec nemluvím o hybridizaci zvířat
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: podivam se, tohle vypada uz na pozdejsi data. ted jsem nasel akorat ze v 1968 jim tvoril tuk cca 69% kalorii, v 1971 62% a v 1976 a 1982 uz 54%...takze to slo rychle dolu a predpokladam, ze to vsechno slo do sacharidu, protoze nekdy v 60. letech jim tam zacali vozit vic jidlo.

    zdroj by mel byt http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03670244.1986.9990951 ale nemuzu to ted nikde najit v plnem zneni
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SOLEI: A propos Beranová http://uloz.to/x4u8emY/jidlo-a-piti-v-praveku-a-stredoveku-pdf (a po stažení a nadšení ji koukejte zajít koupit, podporujte naše vědce!)

    Ale to je pořád na paleo moc mladé a moc novinka ;-)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    ZUZKAOU: ještě doplním takovou drobnost - naši předkové žili v největší míře z mouky a zeleniny, snídali zeleninovou polívku, obědvali brambory s mlíkem a zapíjeli to vodou ze zelí a k večeři dojídali zbytky od oběda. To je řekněme nedávná minulost. Když se posuneme více do středověku tak měla většina lidí vlastně lepší stravu než naše babičky (vlastně prababičky, protože babičky už používaly margaríny a různé náhražky a četly kuchařky o tom jak udělat vaječnou omeletu bez vajec). Lidé jedli různé kaše - ovesné, ječné, hrachové apod. a když měli maso tak šlo hlavně o zvěřinu (každý obyvatel vesnice si mohl v pánově lese ulovit během roku určitý počet bažantů, zajíců a v dobách honů dostávalo "podhradí" výslužku. To co dnes známe jako tradiční českou kuchyni (rajská, svíčková, pečené kuře atd.) jsou ve skutečnosti sváteční recepty, které se jedly vyjímečně a to i v bohatších domech. Zjednodušeně řečeno, nejtradičnější jídlo v české kotlině je hrachová kaše a pečený zajíc.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: to je spíš proti teorii o tom jak jsou nasycené tuky zlé, ne? Protože už jen pojídáním čerstvého kokosu se poněkud dostávám do celkem běžného příjmu sacharidů, nehledě na ostatní ovoce. Což tedy třeba zde http://ajcn.nutrition.org/content/34/8/1552.long potvrzují.

    Opět neříkám že paleo je špatně, jen bych nemávala přirozeností, archeologií a ani tou etnografií moc ne. Soustředila bych se na aktuální stav lidí, kteří si paleo mohou dovolit (což jsou většinou ti, kteří taky mají civilizační choroby) a na to co to dělá a nebo nedělá s jejich fyziologií.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam