ALONSY: Ahoj, nebral som to z uvahy, ze nasi predkovia kolace nepiekli, to mne je jedno a tiez suhlasim s tebou a Sissonom ohladne cokolady. Aj ked aj on tvrdi, ze prilezitostne sa da jest.
Ide mi skor o toto: s paleom zacinaju ludia zvycajne preto, lebo maju problem-zdravotny, alebo chcu len schudnut. Ja sam proti sladkostiam nic nemam, s tymi kolacmi chcem skor poukazat na jeden fakt. Ked uz si na paleo/primal/whole diete, chces asi lepsie jest. Ale aky ma vyznam upravovat stravu, ked prakticky nemenis stravovacie navyky?
Cele Whole30 poukazuje na jeden fakt, ktory je dovodom, preco je take striktne a zakazuje vsetky formy cukru. Jedlo sa urcitym ludom stalo drogou, aj prave kvoli cukru. To, ze si das kolac z bananov, cokolady a avokada nemeni nic natom, ze je to defacto pre tvoj mozog stale kolac. Mozno si povies, ze je to paleo kolac-teda zdravsi, ale prave si sama seba oklamala. A kolko je paleo kolacov? Asi aj viac, ako beznych receptov na zdrave jedlo.
A to je problem pre paleo komunitu, ze ludia sa takto nechavaju klamat.
Pozri sa napriklad na cukor. Je jedno, ci jes rafinovany cukor, med, alebo kokosovy cukor, alebo steviu, stale to je v zasade cukor. Toto napriklad bol problem pri BIO cukre. Ludia vysadili repkovy cukor a presli na hnedy, alebo trstinovy. Ale hnedy cukor je len "spinavy" repny cukor a aj trstinovy cukor nieje nic ine, ako rafinovany cukor, lebo sa spracuvava pri velkych teplotach, zivin je tam minimum atd.
Aj orechy su zdrave, ale skus ich jest na kila.
cize to zhrniem: Paleo/Primal je o premyslani o tom, co jes a ako zijes. Nie o tom, ze sa snazis najst "zdravsiu" alternativu svojich zlych stravovacich navykov. Ale konkretne to nieje utok na teba, vyjadril som len svoj nazor na tento trend :)