• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    RADAR_PIBTL144: Teda, i kdybych se vrátila k nějaké zdravé stravě, tak bych i tak nahradila normální sladkosti těmi paleo, protože jsou prostě chutnější.

    Jinak já rozhodně nejsem typ člověka, co by se omezoval a odříkal si věci, které miluje kvůli tomu, aby měl o pět let delší život a to jen když ho nezajede auto.

    Mě paleo prostě baví a chutná, ale abych se omezovala v alkoholu, dortíku ke kafi a jiných radostech, tak to bych mohla rovnou umřít na místě a vyšlo by to nastejno:D
    RADAR_PIBTL144
    RADAR_PIBTL144 --- ---
    Tak ona ta hovna dorazila uz i sem? Zajimave je, ze kazda diskuse o paleu se zvrhne v hadku "Co jedl praclovek". No, proto furt rikam, ze v paleu nejedu a mam radsi oznaceni common sense diet. Ono totiz nahradit pojidani dortiku paleo dortikama je vlastne z deste pod okap, naprosto stejna demence.

    Typhus, dva palce nahoru.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    TYPHUS: V tom, že je to trend máš pravdu, jak jsem psala, taky mi vadí, že při hledání paleo receptů najdu z 90% koláče a jiné sladkosti.
    PMPM
    PMPM --- ---
    TYPHUS: Bravissimo
    TYPHUS
    TYPHUS --- ---
    ALONSY: prosim, neber moje prispevky niako zle a ani ako snahu ti povedat, co je dobre a co zle :) Ak ti to robi dobre, rob to nadalej, ved koniec koncov zalezi na tvojom pocite. Ja proti paleo kolacom nic nemam. Skor mi ide o ten trend, ktori sa knim v poslednej dobe pripojuje.
    TYPHUS
    TYPHUS --- ---
    ZUZKAOU: Ved to ja vsetko viem a nestaviam vsetko natom, co jedol praclovek :) tym som nikde neargumentoval. Len som sa pozastavoval nad obrovskym mnozstvom receptov na "paleo" kolace, coby vec, ktora sa dost vymkla spod definicie palea. V Amerike je napriklad coraz beznejsi problem s tym, ze sa ako paleo potraviny oznacuju potraviny, ktore su napriklad spracovane, alebo obsahuju nieco, co by nemali (soja, pridane cukry- cize uz to nieje 100 percentne paleo).
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    TYPHUS: Moje stravovací návyky byly: Sušenka s koblihou k snídani, rohlík k obědu a rohlík se sušenkou k večeři. Plus samozřejmě nějaké sušenkové + koblihové svačiny.
    Myslím, že jsem své návyky změnila dost:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TYPHUS: No tak vzhledem k tomu, že většina paleopečení znamená vejce s rozemletými ořechy a případně trochou ovoce, tedy jen různě tvarované "omelety", tak to jaksi zvládne středně šikovný kromaňonec na rozpáleném placatém šutru nad ohněm.

    Ale argumentovat realitou paleolitu je v rámci paleodiety základní slabý článek, protože z nálezů poměrně jasně vysvítá, že to fakt vypadalo jinak. Mimo jiné by se ti každý příčetný pračlověk vysmál, kdyby ses ošklíbal nad medem, co největším množstvím sladkého ovoce, nad škrobovitými hlízami a zásobami ořechů na zimu. Protože pračlověk, kterej tohle nežere je velmi rychle pramrtvolou.

    A stejně tak jaksi vejce byla jen velmi úzce sezónní lahůdka, protože jaksi mimo jaro jich moc nepotkáš. Stejně tak stojí za zmínku hmyz, slimáci a drobní obratlovci. Kteří konec konců byly součástí běžné vesnické stravy třeba u dětí co se nudili na pastvě ještě před sto, stopadesáti roky - viz Česká strava lidová. Což je mimochodem pro paleo dietu v České kotlicně hodně zajímavá inspirace co se týče možnosti sběru různách rostlin, semen a podobných věcí.

    Tudíž vyloučení složitých škrobů a omezení jednoduchých cukrů - prosím, ale netahejte do toho nebohé pralidstvo, ti jedli všechno na co přišli tam, kde zrovna žili.
    TYPHUS
    TYPHUS --- ---
    TYPHUS
    TYPHUS --- ---
    LUCIASHECK: ved to ja chapem, ja tu nekazem absolutny zakaz sladkeho. Zivot si ma clovek uzivat. :)
    MR_DAN: suhlasim s tebou.
    TYPHUS
    TYPHUS --- ---
    ALONSY: Ahoj, nebral som to z uvahy, ze nasi predkovia kolace nepiekli, to mne je jedno a tiez suhlasim s tebou a Sissonom ohladne cokolady. Aj ked aj on tvrdi, ze prilezitostne sa da jest.
    Ide mi skor o toto: s paleom zacinaju ludia zvycajne preto, lebo maju problem-zdravotny, alebo chcu len schudnut. Ja sam proti sladkostiam nic nemam, s tymi kolacmi chcem skor poukazat na jeden fakt. Ked uz si na paleo/primal/whole diete, chces asi lepsie jest. Ale aky ma vyznam upravovat stravu, ked prakticky nemenis stravovacie navyky?
    Cele Whole30 poukazuje na jeden fakt, ktory je dovodom, preco je take striktne a zakazuje vsetky formy cukru. Jedlo sa urcitym ludom stalo drogou, aj prave kvoli cukru. To, ze si das kolac z bananov, cokolady a avokada nemeni nic natom, ze je to defacto pre tvoj mozog stale kolac. Mozno si povies, ze je to paleo kolac-teda zdravsi, ale prave si sama seba oklamala. A kolko je paleo kolacov? Asi aj viac, ako beznych receptov na zdrave jedlo.

    A to je problem pre paleo komunitu, ze ludia sa takto nechavaju klamat.
    Pozri sa napriklad na cukor. Je jedno, ci jes rafinovany cukor, med, alebo kokosovy cukor, alebo steviu, stale to je v zasade cukor. Toto napriklad bol problem pri BIO cukre. Ludia vysadili repkovy cukor a presli na hnedy, alebo trstinovy. Ale hnedy cukor je len "spinavy" repny cukor a aj trstinovy cukor nieje nic ine, ako rafinovany cukor, lebo sa spracuvava pri velkych teplotach, zivin je tam minimum atd.
    Aj orechy su zdrave, ale skus ich jest na kila.

    cize to zhrniem: Paleo/Primal je o premyslani o tom, co jes a ako zijes. Nie o tom, ze sa snazis najst "zdravsiu" alternativu svojich zlych stravovacich navykov. Ale konkretne to nieje utok na teba, vyjadril som len svoj nazor na tento trend :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Ale s myšlenkou, že by v paleo klubu mělo být víc receptů na steaky než na dorty souhlasím. Je pravda, že když otevřu třeba pinterest pro inspiraci a tam je hromada muffinů a žádné pořádné jídlo, taky mě to naštve:)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    TYPHUS: Co je sakra na čokoládovym dortu, kterej se skládá jen z čokolády, banánů a avokáda za "ochcávání?"

    Nebo na banánu s vajíčkem? Jsou to čistě paleo suroviny, stinsson sám říká, že čokoláda je extrémně zdravá.

    Jasně, kokosovej cukr už je docela moc, ale zrovna tady v tom klubu je debat o "ochcávání" naprostý minimum.

    Každej, kdo neni posedlej, ti řekne, že si to máš užívat.

    Já teda whole30 dala, když nepočítáme alkohol a hulení :)

    Ale jím brambory a nějaké luštěniny (no, pár hrášku) a fakt na dortu bez cukru a bez mouky nevidím jedinou špatnou věc.

    To, že to není paleo, protože si prapředci taky dorty nepekli, je pro mě blbost, protože "paleo" z toho opravdu idealistickýho pohledu "jíme takhle, protože tak jedli předci," už bylo vyvráceno i tady.

    Prostě nechci se zabíjet humusama, po kterých je mi stejně zle, ale to neznamená, že si ten život nebudu užívat :)

    (Nehledě na to, že spousta těch dobrot je bez mouky, případně z mletých mandlí, ta přímo mouka, ač z oříšků, už je mi taky nevýrazně proti srsti, ale snědla bych to. V malém množství :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ja si o tech sladkostech myslim, ze kdyz si nekdo jednou za mesic upece nejakej ten sladkej cecek z medu a orisku, tak porad hresi min, nez kdyby sel do kramu a sahnul po prvni baleny veci z rafinovanyho cukru a ztuzenejch tuku..
    kdyz uz ma nekdo potrebu hresit, at hresi, ale prece kvuli obcasny chuti na sladky si rict oukej, kaslu na paleo, beztak ho stejne jen ochcavam, jdu si koupit bagetu ... to mi prijde jako blbost :-)
    na netu jsem cetl par success story, kde danej clovek mel "hresici den" jednou za tejden, daval si pizzu, testoviny, knedliky, pecivo, proste tyhle veci ktery mel rad ... a taky na tom byl lip nez kdyby nemel vypestovanou zabranu proti tomu prijit do kramu a chytnout do ruky prvni balene cosi

    a kdyz uz teda mam mit to nutkani si osladit zivot, tak myslim si ze argumenty medu proti rafinovanymu cukru jsou docela jasny .. ja jsem medar odjakziva a ve 28 letech nemam jedinej zubni kaz :-)
    Složení medu - je lepší cukr nebo med?
    http://vcelky.cz/oo-cukr-nebo-med.htm
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    LUCIASHECK: No jasně, ale prostě ta sladká jídla se přece jen vymýšlí hůř :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    NIGHTFURY: Ne kazdej furt chce jist flakotu se zeleninou :-D
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    AOTEAROA: A není to tím, že salát s masem/flákotu s pečenou zeleninou/zeleninové placky atd. není nijak složité vymyslet, ale ty věci, které by tradičně měly být s moukou, už jsou na techniku složitější a ne každý paleo začátečník by na to sám přišel?
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    DEMONOFANARCHY: přesně tak, je to jídelní styl, který pomáhá řešit zdravotní problém. ale uvědomuješ si, že každý má ten problém jiný? já například kromě intolerance lepku a ekzemu navíc řeším celoživotní závislost na sladkém a v podstatě sklony k přejídání, závislosti na jídle. pro někoho jako já je velký rozdíl, zda se vyhnu pouze lepku a chemii, nebo vezmu v potaz jak funguje inzulín a spol a vyhnu se tomu, co moji příčetnost narušuje. nemá pro mě moc smysl dělat velmi kvalitní a zdravé mlsání, protože je to pořád mlsání a já toho pak sežeru tunu a rozjede se velmi nevhodný výběr následné stravy, oslabí sebeovládání a navíc ztloustnu a budu naštvaná, že ty dezerty stály majlant a mohla jsem si koupit něco chemickýho ale levnýho :D

    vyjímečně beru výrobu jakožepaleo dezertu jako možnost nabídnout přátelům něco co si můžu dát s nima, ale trochu mě vadí, že většina stránek s paleorecepty skoro nic než sladkosti nenabízí. to to radši přestanu sledovat, dělá mi to akorát chutě :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    TYPHUS: Ja taky nejim nijak "ideologicky" a obcas se to snazim vochcat... Ale oproti bezny strave mam diky tyhle strave takovej prijem/pomer zivin, ze nemam nutkani to vochcavat trikrat denne, ale treba jednou za tri tydny...
    PMPM
    PMPM --- ---
    DEMONOFANARCHY:
    TYPHUS:

    Vidím to přesně tak jak píše Typhus.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam