• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ZUZKAOU: na jaky mnozstvi tuku tak priblizne miris ze se snazis najit cesty jak pridavat?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a teda ještě lepší je to s přidaným kakaem (neodtučněným, popřípadě raw)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: zakoupila jsem v DM ten malý biokokosák a dávám si to do kafe - výrazně to zvyšuje jeho účinnost. Není to marný, ovšem nedaří se mi to šlehat tak, aby tam nakonec nebyla oka (včetně použití šlehače). Asi bych to musela dělat se žloutkem, abych měla nějaký emulgátor, ale teda pak by to kafe muselo být vlažný, aby se mi nesrazil....

    No jako šlehačka v kafi je lepší, než kokosový mlíko s kokosovým olejem, ale špatné to není. Jako způsob dodání většího množství tuku celkem dobrý.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Tak jsem zkusila to mandlové mléko doma a je to jasné, musím si pořídit lepší mixér.
    Pít se to dá a chutná to po mandlích, ale ty zůstaly skoro všechny v celku i po půl hodině na maximální výkon :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    pardon za online zpravodajství - ale vypadá to, že mé nepříjemné stavy byly zapříčiněny špatně odhadnutou energetickou spotřebou a zvedunutí příjmu tuku tak o cca 20% zatím celkem pomohlo. Ať žije šlehačka, žloutky a tresčí játra!
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: no a co jsou vsichni ti chlebari, houskari a bagetozrouti kolem nas? my paleisti jsme pvohode, protoze to resime, ale znam treba i zensky, co se na hubnuti cpou od rana do vecera ruznym zrnim...

    "Identita mikroorganismů rozkládajících kyselinu fytovou v živočišném trávicím traktu není známa. Výjimkou je bachor přežvýkavců."
    "Iqbal a kol. (1994) poukázali na to, že aktivita fytasy v tenkém střevu člověka je velmi nízká, 30x nižší než
    v tenkém střevu potkana. Nelze jí proto přisuzovat větší význam. "
    (umim rychle cist :-)

    a end of fight, nebo se nam tu zbytek lidi unudi k smrti :-) klidne do me jeste strel, ja nemusim mit posledni slovo, kor v tomhle pripade, kdy si zas tak strasne moc navzajem neodporujem, nebo jo? :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: z té první studie Na hydrolýze kyseliny fytové v trávicím traktu člověka se podílí fytasy rostlinného původu, fytasy mikroorganismů trávicího traktu i fytasy střevní sliznice.

    Tedy trávicí enzym na fytázu má jaksi člověk vlastní...

    Ano - v případě že člověk jí jednostraou stravu s vysokým podílem fytové, tak to není dobře, ale fytová má kromě antinutričních taky antioxidační funkce.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: no, tak se vsude pise, ze se da fytovka rozlozit jedine fytazou, ale uplne vsude se to pise :-) tzn kdyz to zrni povarime, o fytazu prijdeme a vsechen ten skvelej fosfor mi muzem strcit za klobouk, ne?
    zaroven cituju tvuj druhej zdroj, pac je hezky cesky:
    "Kyselina fytová je silnou 12-sytnou kyselinou s obzvláště velkou schopností tvořit
    komplexy s různými kationty ... Cu2+, Zn2+, Co2+, Mn2+, Fe3+, Ca2+ ... Pevná
    vazba kationtů kovů kyselinou fytovou ztěžuje jejich vstřebávání. V rozvojových zemích je
    běžný nedostatek zinku a železa způsobený potravou chudou na tyto prvky a bohatou na
    kyselinu fytovou"

    ja jsem proste stale presvedcenej ze je to antinutrient :-)
    bojim se bojim, trikrat se krizuju a sypu si sul pres rameno, fakt ze jo!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: no a to je podle mého názoru právě ona neoprávněná generazlizace, která z fytové dělá zlo největší - je to spíše sporná látka.


    http://casopis-zsfju.zsf.jcu.cz/kontakt/administrace/clankyfile/20120326181321010341.pdf
    http://www.vuzv.cz/sites/File/vybor/studie%20marounek%202004.pdf
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MR_DAN: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1266816/ a ne, necetl jsem to vsechno, jen jsem to tak zbezne prolitnul
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: mozna fytazy, cetl jsem to anglicky..
    no nejen na ty mineraly v obili a lustenine, ale i na ty z ostatniho jidla ktery se tam vali, z toho ma pak clovek nedostatek mineralu a jsme u duvodu proc jsem si koupil ty doplnky stravy :-)
    co tak ctu o fytinu (ca nebo mg sul kys. fytove) tak je to nerozpustna sul a nazory o jeji prospesnosti se datuji kolem 1.sv.v., nevim, nechci se hadat, ale presvedcenej nejsem :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A kromě šťavelovky se ještě taktně mlčí o dusičnanech, které jaksi jsou i v biozelenině, zejména listové... Fakt bych fytovou neviděla jako hlavní zlo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: cože? fytáty co se ruší vařením? Nemáš náhodou na mysli enzymy (možná popisované jako fytázy) které se skutečně tepelnou úpravou ruší, ale aktivují se namáčením.

    Aktivní kyselina fytová v obilí se v trávicím traktu sktuečně naváže na minerály, které potká. Většiou ovšem jaksi přímo na minerály v tom obilí a nebo luštěnině.
    Ovšem minerální soli, třeba hořečnatá sůl kyseliny fytové se pak už v organismu jaksi rozdělí, hořčík se vstřebá a pak se teda něco dalšího děje s tím fytátovým zbytkem.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: nein, naopak, kyselina fytova se v ramci traveni navazuje na horcik, vapnik, fosfor, atd a vytvari s nima soli, ze kterych uz si telo ty mineraly nedokaze vytahnout
    kyselina stavelova dela ledvinovy kameny, ale da se to neutralizovat treba kyselinou citronovou, ktera je rozpousti ...
    podobne jsou v potravinach s kyselinou fytovou pritomny i fytaty, ktery rusej jeji ucinky, ale naprosto se znicej varenim
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: no, ale ten hořčík se z toho právě v rámci trávení odlučuje a vstřebává se a pak ti tam zbyde ta fytová část ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: proto píšu korelace ;-)

    Ale trvám si na tom, že bubák fytové se přehání. Speciálně u palea, které jaksi k tomu ignoruje šťavelovou, která tu demineralizaci provádí daleko prokazatelněji + nedělá dobře ledvinám, zejména ve společnosti vysokoproteinové diety.
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    FRONEMA: taky jsem se tam proklikl, přečetl a zjistil, že bych měl asi přidat trošku carbs (resp. zase si začnu počítat denní množství a pak se uvidí). Do ketózy se zatim nepohrnu, protože cheat days přes prázdniny určitě budou. To by si člověk nesměl dát ani jedno pivo (a že mi chvíli trvalo, než jsem se naučil opravdu jen to jedno a dost).
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: no jasne, ale ta uz je navazana na horcik, takze na sebe uz nebude navazovat mineraly v tele (btw tohle je k necemu dobry?)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: to, ze se dve veci staly zaroven neznamena, ze nutne musela jedna ovlivnit druhou, dalo by se na to vymyslet spousta fakt bizarnich prikladu :-)
    mohly to bejt carbs obecne, jako zdroj rychly energie pro mozek, nebo mohlo to bejt naopak, lidi zacli bejt chytrejsi diky evoluci a tak zacli teda pestovat obili a lusteniny, ktery uz znali davno, ale bali se to jist....
    mohlo to bejt nejakou globalnejsi zmenou klimatu - svezi vitr z hor profouknul praclovekovi kedlubnu a zaroven vytvoril podminky pro rust oblilovin, no a byla ruka v rukave :-)
    nejsem zadnej historik a dejepis jsem vzdycky nesnasel, nechci si vymejslet.....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---


    http://www.lekarna-merhautka.cz/phytin-(fytin)-tbl-40~z3800010641609.html

    bwhahaha (fytin - hořečnatá sůl kys. fytové)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam