• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: z té první studie Na hydrolýze kyseliny fytové v trávicím traktu člověka se podílí fytasy rostlinného původu, fytasy mikroorganismů trávicího traktu i fytasy střevní sliznice.

    Tedy trávicí enzym na fytázu má jaksi člověk vlastní...

    Ano - v případě že člověk jí jednostraou stravu s vysokým podílem fytové, tak to není dobře, ale fytová má kromě antinutričních taky antioxidační funkce.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: no, tak se vsude pise, ze se da fytovka rozlozit jedine fytazou, ale uplne vsude se to pise :-) tzn kdyz to zrni povarime, o fytazu prijdeme a vsechen ten skvelej fosfor mi muzem strcit za klobouk, ne?
    zaroven cituju tvuj druhej zdroj, pac je hezky cesky:
    "Kyselina fytová je silnou 12-sytnou kyselinou s obzvláště velkou schopností tvořit
    komplexy s různými kationty ... Cu2+, Zn2+, Co2+, Mn2+, Fe3+, Ca2+ ... Pevná
    vazba kationtů kovů kyselinou fytovou ztěžuje jejich vstřebávání. V rozvojových zemích je
    běžný nedostatek zinku a železa způsobený potravou chudou na tyto prvky a bohatou na
    kyselinu fytovou"

    ja jsem proste stale presvedcenej ze je to antinutrient :-)
    bojim se bojim, trikrat se krizuju a sypu si sul pres rameno, fakt ze jo!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: no a to je podle mého názoru právě ona neoprávněná generazlizace, která z fytové dělá zlo největší - je to spíše sporná látka.


    http://casopis-zsfju.zsf.jcu.cz/kontakt/administrace/clankyfile/20120326181321010341.pdf
    http://www.vuzv.cz/sites/File/vybor/studie%20marounek%202004.pdf
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MR_DAN: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1266816/ a ne, necetl jsem to vsechno, jen jsem to tak zbezne prolitnul
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: mozna fytazy, cetl jsem to anglicky..
    no nejen na ty mineraly v obili a lustenine, ale i na ty z ostatniho jidla ktery se tam vali, z toho ma pak clovek nedostatek mineralu a jsme u duvodu proc jsem si koupil ty doplnky stravy :-)
    co tak ctu o fytinu (ca nebo mg sul kys. fytove) tak je to nerozpustna sul a nazory o jeji prospesnosti se datuji kolem 1.sv.v., nevim, nechci se hadat, ale presvedcenej nejsem :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A kromě šťavelovky se ještě taktně mlčí o dusičnanech, které jaksi jsou i v biozelenině, zejména listové... Fakt bych fytovou neviděla jako hlavní zlo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: cože? fytáty co se ruší vařením? Nemáš náhodou na mysli enzymy (možná popisované jako fytázy) které se skutečně tepelnou úpravou ruší, ale aktivují se namáčením.

    Aktivní kyselina fytová v obilí se v trávicím traktu sktuečně naváže na minerály, které potká. Většiou ovšem jaksi přímo na minerály v tom obilí a nebo luštěnině.
    Ovšem minerální soli, třeba hořečnatá sůl kyseliny fytové se pak už v organismu jaksi rozdělí, hořčík se vstřebá a pak se teda něco dalšího děje s tím fytátovým zbytkem.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: nein, naopak, kyselina fytova se v ramci traveni navazuje na horcik, vapnik, fosfor, atd a vytvari s nima soli, ze kterych uz si telo ty mineraly nedokaze vytahnout
    kyselina stavelova dela ledvinovy kameny, ale da se to neutralizovat treba kyselinou citronovou, ktera je rozpousti ...
    podobne jsou v potravinach s kyselinou fytovou pritomny i fytaty, ktery rusej jeji ucinky, ale naprosto se znicej varenim
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: no, ale ten hořčík se z toho právě v rámci trávení odlučuje a vstřebává se a pak ti tam zbyde ta fytová část ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: proto píšu korelace ;-)

    Ale trvám si na tom, že bubák fytové se přehání. Speciálně u palea, které jaksi k tomu ignoruje šťavelovou, která tu demineralizaci provádí daleko prokazatelněji + nedělá dobře ledvinám, zejména ve společnosti vysokoproteinové diety.
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    FRONEMA: taky jsem se tam proklikl, přečetl a zjistil, že bych měl asi přidat trošku carbs (resp. zase si začnu počítat denní množství a pak se uvidí). Do ketózy se zatim nepohrnu, protože cheat days přes prázdniny určitě budou. To by si člověk nesměl dát ani jedno pivo (a že mi chvíli trvalo, než jsem se naučil opravdu jen to jedno a dost).
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: no jasne, ale ta uz je navazana na horcik, takze na sebe uz nebude navazovat mineraly v tele (btw tohle je k necemu dobry?)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: to, ze se dve veci staly zaroven neznamena, ze nutne musela jedna ovlivnit druhou, dalo by se na to vymyslet spousta fakt bizarnich prikladu :-)
    mohly to bejt carbs obecne, jako zdroj rychly energie pro mozek, nebo mohlo to bejt naopak, lidi zacli bejt chytrejsi diky evoluci a tak zacli teda pestovat obili a lusteniny, ktery uz znali davno, ale bali se to jist....
    mohlo to bejt nejakou globalnejsi zmenou klimatu - svezi vitr z hor profouknul praclovekovi kedlubnu a zaroven vytvoril podminky pro rust oblilovin, no a byla ruka v rukave :-)
    nejsem zadnej historik a dejepis jsem vzdycky nesnasel, nechci si vymejslet.....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---


    http://www.lekarna-merhautka.cz/phytin-(fytin)-tbl-40~z3800010641609.html

    bwhahaha (fytin - hořečnatá sůl kys. fytové)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: ehm - neolitická revoluce se vyznačuje čím? Obilím a luštěninami ;-) Jistě že klíčem není fytovka, ale dostatek potravinových zdrojů, které umožňují se věnovat "kulturní nadstavbě", ale ta korelace by se tam dala dopočítat.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: to nedokazes! :-) to je spekulacia ako prasa
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: no v paleo strave neni skoro vubec (a diky bohu ani v pivu, ja vim, jsem spatnej ze ho piju) ale me to tak vydesilo, ze jsem ty vitaminy zacal brat za ty chudaky co se tou fytovkou cpou!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: ehm, zlá, zlá kyselina fytová v potravě úzce koreluje s rozvojem složitější kultury, než jen kmenové a ústní tradice ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: kyselinu fytovou v paleo pokrmech moc nenajdeš, ne? Leda v ořeších a spol a tam to řeší namočení přes noc.

    Jinak tento týden jsem začala suplementovat omega 3 a hořčík (protože jaksi kdybych jedla dostatek ovoce, či ořechů, tak pápá ketozo) a dneska jsem si zašla pro ostropestřec, protože mi se mi dělaly divný věci na diagnostickém papírku co se bilirubinu v moči týče.

    A protože jedu na mléko, tak lactobacily mám v kefíru a zbylých kvašených nesmyslech, ale kdo nepije mléčné věci a nekvasí si zeleninu, tak by měl suplementovat nějakou pestřejší směs probiotik.
    NYX
    NYX --- ---
    MR_DAN: jinak osobne priznivcem doplnku moc nejsem, multaky vubec, snad jen rybi tuk a D3 v zime ma nejaky smysl, ale u obojeho prubezne pochybuju.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    NYX: http://www.westonaprice.org/food-features/living-with-phytic-acid tohle jsem cetl, je to fakt sila, kdyz si clovek uvedomi, ze moderni lidska strava stoji na obili, ktery ji ma v sobe nejvic....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam