• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MR_DAN: nojo, co ctu tak se asi fakt palej ...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    NYX: tak to ctu a koukam ze tomu prakticky nerozumim. neznate nahodou nejaky kurz typu treba coursery kde by se tyhle veci ucily a vysvetlovali?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    NYX: palit ketony? ja mel za to ze ketony jsou odpad, kterej doufejme nedela nic horsiho nez zapach z ust a potu, kdyz je telo vylucuje....
    NYX
    NYX --- ---
    dan: jak to chapu ja, tak BO ti pokryva vetsinu energie pri male aktivite...jakmile se zacnes hybat intenzivnejsi, zacne telo palit glukozu. cviceni ti umoznuje zvedat ten prah, tj. muzes palit tuk i pri vyssich tepovkach. viz nedavno jsem linkoval ten peteruv clanek z eatingacademy, kde jsou nejake hodnoty pro srovnani (treba aerobni prah se mu posunul z nejakych 105bpm na 160).

    ketoza je pak stav, kdy glykogenu moc neni a telo ho setri - tj. sice udrzuje stabilni hladinu glukozy v krvi, ale vetsina tkani ji odmita (clovek se treba na oGTT jevi jako inzulinove rezistentni) a tu potrebnou glukozu si vyrabi samo. opet, mene narocnnou aktivitu pokryva i v tomhle stavu BO (ktera se podstatne zefektivnuje) a pro narocnou aktivitu si vyrabi ketony, ktere se pouzivaji tam, kde by se jinak pouzila glukoza.

    low carb flu je pak situace, kdy BO neni dost efektivni, telo jeste nevyrabi dost ketonu a prisun glukozy vyschnul
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: jestli jsem to spravne pochopil, tak BO a ketoza nejsou vylucujici se jevy - BO je proste premena tuku na energii a telo ji vyuziva on demand kdyz dojde glykogen ve svalech, treba po pul hodine jezdeni ve fitku na rotopedu (vsichni zname) nebo kdyz ten glykogen proste neni, pohyb podle toho clanku navic uci telo pri ty BO z tuku dostat vic energie ... jakmile je cukr, switchne se to zpatky na nej
    ketoza je potom stav, kdy proste ten glykogen zadnej neni a telo pouziva pro ziskavani energie jen BO a zadny prepinani se nekona
    neni tomu tak?
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: btw, uz mas ty testovaci prouzky? Kolik ti to ukazuje?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: já ho večer projdu ještě jednou, ale pamatuju si závěr že BO je lepší než ketoza (je k němu potřeba víc glukozy a jede právě v příjmu okolo 100 g sacharidů).

    No nechci předbíhat, ale vypadá to, že experiment ze mě zarytého paleodietáře neudělá - mám to štěstí že mi nevadí ani lepek, ani laktoza.
    NYX
    NYX --- ---
    zuzkaou: tak zkusim aspon takhle z konzole, jen nemuzu linkovat, odpovidat a psat ne-ascii :)

    ten clanek v podstate rika (jestli si dobre vzpominam, ted si ho neprectu), ze low carb flu trva dokud se cloveku nerozjede beta oxidace...a ze cviceni BO stimuluje

    ale uz z toho nevyplyva, ze ma clovek delat oboje najednou, nebo nedejboze zacit s cvicenim ve stejnem okamziku jako s LC dietou. to zlepseni BO funguje namnozenim mitochondrii a tam hlavni mechanismus jede pres AMPK a PGC-1alfa.

    Takze IMHO lepsi interpretace clanku je ta, ze cviceni cloveka muze pripravit dopredu na prechod na LC...stejne jako vse ostatni, co ty dve veci bude stimulovat, tj. krome VLC[-K] diety samotne a cviceni napr. vystaveni chladu, hladoveni, PQQ, karnitin + ALA (alfa lipoova, ne ta n-3) a tuna jinych veci (byt cast jich bude asi fungovat jen pro sfericke krysy ve vakuu jako obvykle :))

    co tam pak uplne chybi je, jestli nepomuze pridani MCT/SCT, kterym clovek nakopne tvorbu ketonu

    btw: kdyz tak ctu ten seznam, proc to vypada jak Kruse pres kopirak? :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: to je dost možný, četla jsem ho jednou a v ne moc použitelném stavu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: a pro forma paleo a spol se nerovná keto, že...

    Jen teda to že tím draslíkem se nenamáhá zabývat třeba ani Kruse, když tam je jeho nedostatek celkem zřetelný a v rámci ketogenní diety se ho prostě nedá sníst dostatek z přírodních zdrojů.

    http://www.jackkruse.com/what-are-the-top-ten-paleo-supplements/

    Zato kyselina fytová je ultimátní zlo, přece!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: proto tomu říkám experiment...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: z tohodle pohledu vypadá ona dieta jako zdravotní katostrofa, navíc akutní.
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: imho si ten clanek spatne vykladas, vysvetlim az preinstaluji pocitac, z mobilu to nedavam :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ja ted taky poctive zapisuju do cronometru, ale problem je ze jsem si tam zadefinovala nejaky vlastni jidla, treba slaniny tam maji uplne jiny udaje nez jsou napsany na ty, kterou kupuju. ale mikronutrienty tam samozrejme nevyplnuju protoze je nevim, a pak je to nepresny
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAROUSH: chtěj nějaký který obsahuje laktát hořečnatý a B6 - lépe se to vstřebává a chce to tak 300-500 mg denně.

    Wallmark, Naturlinie a tak.
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    ZUZKAOU: dík za tip, kde bych mohl mít potíž. Už tak 14 dní mám unavený nohy tak, že když vyjdu normální schody tak si přijdu jak kdybych vylezl na everest.

    Máš nějaký vyzkoušený zdroj toho hořčíku, nebo je to všechno stejný a prostě zajdu do lékárny a něco vemu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: no von je daleko víc v bramborech, celozrnném obilí, banánech, pomerančích, luštěninách a tak... A v ořechách - ale ani těch se dostatek nevleze do ketozy, že.

    A jinak velké množství brukvovitých (kapusta a spol) zase blokuje vstřebávání jódu a nedělá to dobře štítné žálze...
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: to je docela masakr, vzdyt to by clovek nejedl nic jinyho....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jinak teda dostatek draslíku z paleo zdrojů znamená půl kila kapusty (spíše kysané, protože ze syrové se toho moc nevstřebává) a půl kila jater denně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam