• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: to je docela masakr, vzdyt to by clovek nejedl nic jinyho....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jinak teda dostatek draslíku z paleo zdrojů znamená půl kila kapusty (spíše kysané, protože ze syrové se toho moc nevstřebává) a půl kila jater denně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    "carb flu" díl druhý

    Rada v postovaném článku cvičit je logická - nastartuje se tím to spalování tuků, že - respektive tuším že je potřeba se pohybovat aerobním cvičení. Pomohlo to částečně, spolu se zvýšením tuků. Velmi rychle jsem přišla na to, že musím suplementovat hořčík, jinak mám nohy jak po hodině běhu (a to jsem na křeče a podobné věci z nedostatku hořčíku nikdy netrpěla)

    Po 10 dnech ale pořád jaksi se mi jaksi stále nedostavuje příval energie, nadšení a tak a zejména večer jsem fakt unavená a náladová (za normální situace jsem v horším stavu ráno, než večer). Pohled do cron-o- metru ukázal, že mám fakt hodně nízkej příjem draslíku, který se navíc při ketoze dost vyplavuje močí. V lekárně vám prodají tabletky s obsahem 40m, ovšem jaksi denní doporučená dávka je alespoň 5 g bez větší fyzické námahy... Takže fichema a chlorid draselný v potravinářské kvalitě http://www.fichema.cz/cs/98-chlorid-draseln---sylvn---kcl Zatím do sebe sypu ty tabletky a vypadá to dobře, ale je ráno, uvidíme večer.

    A to jím mléčné výrobky a mám alespoň půl litru silného vývaru denně a před vysazením obilí a ovoce se nic takového pochopitelně nedělo, bo pak je draslíku celkem dost.

    Plus ještě vypečená věc - inzulinový systém si vzal dovolenou, což je dobře, jenže zároveň s ním si vzala dovolenou chuť k jídlu. Tak uvidíme, jestli to přejde a nebo jestli to budu řešit b-komplexem, nebo nějakejma čajema, nebo čím. Protože sežrat nezbytné bílkoviny a tuk fakt se stává celkem náročným úkolem.

    tolik k přirozenosti ketogenní diety (ještě chvíli vydržím, jsem zvědavá co to bude dělat a jestli se mi to podaří vybalancovat, ale jinak dlouhodobě fakt okolo těch 120 g sacharidů, aby se do toho vešlo ovoce s minerálama.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    LUCIASHECK: Asi už jsem to sem dávala, ale zkus se podívat na inspiraci i sem:
    Koa Strength - The Paleo Experiment
    http://www.koastrength.com/the-paleo-experiment.html
    GALE
    GALE --- ---
    Mám velmi dobrou zkušenost s hovězím jazykem jako náhradou veškerého omáčkového i neomáčkového masa. Dělám z něj guláš, peču na všechny způsoby, vařím. Puristi odpustí, ale stojí kolem stovky za kilo, jen se musí okrájet. S výhodou se na něm učím péct maso, protože se mi ještě nikdy nepovedlo ho vysušit, narozdíl od ostatních druhů hovězího masa.
    Stejně se dá využít i srdce. Výborný je naplněný slaninou, svázaný a pečený.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ještě kostní vývary vyjdou dobře. A teda zrovna drůbeží skelety ještě nabízí maso na drůbeží salát, či pomazánku, když ho nevrátím zpátky do polívky.

    A drůbeží tuk nevyhazovat, ale používat místo kokosáku - byť do kafe bych si ho nedala.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SARKUF: to by musela mit vetsi mrazak :))
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    SARKUF: taky možnost, ale myslim, že na nájem zatim přispěje víc než projí :-D
    SARKUF
    SARKUF --- ---
    LUCIASHECK: a neni lepsi ho snist nez vymenit?.)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MMETLA: to je mi jasný, že to nejde řešit hned... proto mě zajímá, pokud někdo má tip na nějakej vyloženě levnej recept, kterej dělaj, osvědčil se, atd... a proto taky zjišťuju s dvouměsíčním předstihem.

    Občas si řikám, jestli by nebylo snazší vyměnit chlapa za nějakýho bez tak silnýho pocitu "společenský odpovědnosti" než s tim současnym sestavovat jídelníček :-D
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    LUCIASHECK: no já nemyslel předsudky na vejce, pokud jsou problém, chápu, myslel jsem to spíš na ty vnitřnosti, které prostě vyjdou nejlevněji. Jinak nevím jaké rady & tipy používáš, proto jsem tak na rychlo tady plácnul i ty další. Já osobně věřím tomu, že i low budget se dá paleo provozovat a řešní vždy existuje! Jen to může být místy trochu víc stereotypní, ale to nebývá až tak na škodu. A druhý aspekt je, že pro Vás nemám okamžité řešení, tohle je totiž téma, kterému jsme se nevěnoval a nejsem si ani jist, jestli existují české zdroje tímhle směrem. Koukal jsem že v Kindlu mám jednu knížku, mrknu zda to má smysl (oprava: nemá). Určitě si však myslím, že by nebylo na škodu místo masa zařadit zpět máčené luštěniny jako zdroj proteinů, protože tam ta cena spadne opravdu krutě dolů.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ANA_CO_MA_DOST: Vejce jsou jediny, s cim problem nemame, ty mame nastesti od tchyne (aspon v necem je normalni :-D)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MMETLA: Naklady cca 6-7 na jidlo mame v tuhle chvili taky, to je castka, se kterou se da vyzit velmi pohodlne, vsechny ty "setrici" moznosti typu kupovat cely kure misto casti provozuje snad kazdej rozumnej clovek, tedy i my. Kdyz rikam, ze vejce nesni, tak je proste nesni. Jednou jsem ho premluvila, at neco vajecnyho zkusi, snedl to sice v pohode, ale nasledujici tri dny problil, takze napaditost a prekonani predsudku to asi nevyresi...

    Problem je, ze vzhledem k situaci bychom se potrebovali dostat mesicne s jidlem maximalne na 4 a pul tisice a to je opravdu strop, kterej ted cca rok nebude mozny prekrocit (pokud mne nezacne prace zazracne vydelavat alespon trojnasobek), pokud to nebudou 4 a pul ale 4, bude to jeste lepsi, protoze bychom nejeli uplne nadoraz. Tedy potrebuju behem nasledujiciho cca mesice a pul, nez zacne chodit ta skarede nizka mzda, vymyslet opravdu maximalne uspornej jidelnicek, kterej ale musi bejt clovek schopnej jist i dlouhodobe, v muzove pripade i vzhledem k praci dost vyzivnej.

    Moznost obedu v praci bohuzel nema ani jeden z nas, takze to nejde nijak osidit ani tady.

    Z rodiny neco pestuje jen tchyne a ta je ochotna se vzdat maximalne jahod (plus vejce, ale ty u nas resi jen cast myho jidelnicku), sami bydlime v byte (bez balkonu ci vetsich parapetu), takze pestovat nic krome bylin taky moc nejde.

    Nechci, aby to vyznelo tak, jak vyznivala sveho casu Quorra v hubnoucim auditku, ale vzhledem k tem castkam, o kterych se bavime vyse, potrebuju opravdu trochu drastictejsi zasah nez jen kupovat cely kure a ze zeleninovejch slupek delat vyvary nebo pomazanky
    FITH
    FITH --- ---
    FRONEMA: To nevím, nakupuji tam cestou na chalupu :o)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    FITH: nejak z te stranky nejsem moudra, da se jejich produkce koupit v praze?
    ANA_CO_MA_DOST
    ANA_CO_MA_DOST --- ---
    a na vejcich se da usetrit tady:) bral jsem bilky a omega vejce (minimum 72ks) a pohoda, 5L bilku stoji asi 250kc
    CHLAZENA - Schubert Partner a.s.
    http://www.schubert.cz/cs/vejce-gastro-pasterovana/chlazena/default.aspx
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    LUCIASHECK: Takže jsme pár, jíme paleo s tím, že max 5% jsou jídla typu podvádění, jíme alespoň jednou měsíčně v restauraci (většinou tak 3x), pečeme z mandlové mouky. Průměr za posledních 5 měsíců 7 tisíc na jídlo. Bohužel tam patří i situace, kdy vařím/peču pro návštěvy což bývá alespoň 2x měsíčně. Takže těch cca 6 tisíc pokud člověk nekupuje drahé ryby si myslím na pár je akorát.

    Jinak NYX to shrnul krásně, mletá masa, vnitřnosti, vyřadit ořechy to určitě výrazně sníží náklady. Jinak mrknu na můj blog pro inspiraci (mmetla.wordpress.com), nemívám tam vždy jen drahé záležitosti. Fritaty, omelety, masové koláče jsou levné, rychlé a obrovské možnosti měnit. Pokud vadí vnitřnosti či ty vejce, je to o zvyku, prostě když se připraví zajímavé recepty a vymlátí se z hlavy trapné předsudky, jde to pak i velmi levně :)
    Výhodnější je vždycky kupovat celé kusy jak říkala Zuzka, já kvůli malé lednici a mražáku, tohle praktikuju jen s kuřatama a je to asi tak 1/3 ceny kdybys to kupovala na jednotlivé části. A dále pak naučit se využívat úplně vše (např. odkrojené kůže a tuk na sádlo a škvarky, určité části zeleniny co by se vyhodily se taky dají zpracovat dále atd.) Zkusím mkrnout někde jsem měl kuchařku, kde všechna jídla byla v ekvivalentu 25 Kč na porci a byly to fakt nádhery.
    FITH
    FITH --- ---
    CRANK:
    MMETLA:
    SHMAIDA:
    BESSAYA: http://www.agrokomplex-vernerice.cz/cs/
    tady najdete vše, ceník i kontakty. Maso je opravdu prvotřídní.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    LUCIASHECK: částečně vysadit a výsledky jsou tristní? já teď asi 10 dní jedla víceméně nepaleo a můj obličej a pleť na rukou vypadají nejhůř za poslední rok a horkotěžko se toho zbavuju (nehledě na neustálou chuť na kdejakou sladkost a hovadinu). o trávení nemluvě :)
    takže já ač velmi těžce pod nulou co se týče financí, se tak nějak furt držím stravy plné tuků a nekravin. peníze se časem vydělají, ale zdraví mám jenom jedno a nehodlám platit stovky a tisíce za léky, který bych už po pár týdnech žraní opět dostala na imunologii...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCIASHECK: hele ale třeba steaky z hovězího srdce jsou fakt super - je potřeba je teda předem namočit do něčeho kyselého (víno, ředěná citronová šťáva, kefír a tak). Při troše okrájení (odřezky na polévku) to je prostě plátek masa.

    Preparing Beef Heart | Michael Ruhlman
    http://ruhlman.com/2011/08/how-to-cook-beef-heart/
    NYX
    NYX --- ---
    jo a samozrejme nekoukat na paleo cernobile a nerozdelovat potraviny jen na povolene a zakazane, ale koukat na to spis jako na kontinuum...takze zvazit ryzi, brambory apod. pro inspiraci kouknout treba na http://www.bulletproofexec.com/the-complete-illustrated-one-page-bulletproof-diet/ (ac Aspreye nemusim a ne u vsech tech veci souhlasim s umistenim, ten zaklad ma asi ok)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam