• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ja jezdim na doubleshot filtrovanou do alzace skoro kazdej den a jak bych videl nekoho do toho lejt mliko tak bych videl rude :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ostatně když se to vypije rychle, tak i turek z dobrýho kafe jde udělat - jen se to nesmí louhovat moc dlouho, pak se tam louhujou látky, co dráždí žaludek.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: neuděláš espresso bez větších nákladů na pořádný stroj- z dobrých zrn ve french pressu uděláš supr kafe. Náklady se pak omezí na french press a mlýnek. A celkem dlouho jsem fungovala se starým ručním po babičce.

    (a nutno naznat že stejně do většiny i doubleshotích káv leju mlíko, protože mi prostě chutná kombinace kávy a mléka)
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    ten obal Karo ma maximalne dostal
    bezlepkovy napoj a na obale klas! skoro som dostal zachvat celiakie!
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Tak já to piju hlavně kvůli smetaně, skořici a té vůni.
    Taky jsem si vypracovala návyk a špatně se mi bez toho pracuje :)
    Opravdové kafe někdy ochutnat chci, ale stejně to není věc, kterou by si mohl člověk připravit jednoduše doma.

    To Karo vypadá celkem dobře, jen ve mě "kávový nápoj" vyvolává nepříjemné asociace na mimibazar :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: dobrý kafe se pozná tak, že ti chutná bez cukru a bez smetany. Hele zajdi do některé z kaváren kde umí udělat kafe a dej si tam skutečný presso. Teda pokud chceš pít kafe.

    Nějak jsem mínila, že si potřebuju otestovat jestli jsem a nebo nejsem na kafi závislá a na dva týdny jsem ho vysadila, ale protože mám návyk na teplé nápoje s mlékem minimálně ráno, tak jsem zkoušela kávoviny a ty které jsou paleo - tedy ne z obilí mi vlastně i chutnají.

    Buď cikorka - tedy pražený čekankový kořen.

    Ta je buď v ajurvédských kafích, kde jsou ještě byliny.
    Ajurvédské kafe - DNM Company - Ayujrvédské kafe
    http://www.ayur.cz/ayujrvedske-kafe

    a originální Karo (blbě se shání v kamených krámech)
    Karo 90 g cikorková instant káva od 39 Kč - Heureka.cz
    http://kava.heureka.cz/karo-90-g-cikorkova-instant-kava/

    A nebo žaludová káva - která je kyselejší než cikorka, ale taky není vlastně vůbec špatná. Ale narozdíl od cikorky není instatní, jen pomletá. (moc jemně - ucpává mi kávovar)

    Žaludovka BIO – žaludová káva – alternativa k pravým i obilným kávám
    http://www.zaludovka.cz/
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Já začala pít kafe až v době, kdy jsem začala jíst paleo.
    Předtím mi nikdy nechutnalo a protože ho piju s 31% smetanou (půl hrnku kafe, půl smetany a k tomu skořice) tak to beru jako rychlý způsob doplnění tuků.
    Ale když tak čtu ZUZKAOU: tak se na to možná vykašlu :)
    Stejně chci v srpnu podniknout nějaký pokus o whole30, i když to nevidím bez slaniny, šunky a smetany moc nadějně:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: bo si každej paleo dělá jak chce?

    Ale tak jako určitě je potřeba se koukat na kvalitu té kávy - protože aflatoxiny a zoxidované oleje. Špatné kafe škodí a to celkem přímo, dobré kafe v rozumných dávkách může vylepšovat systém.

    Takže z toho vychází kupovat direct trade a pražené tady v ČR, správně skladovat a mlýt si to doma.

    Respektive nakupovat tam, kde vědí z které plantáže to je (ne z které země, či oblasti) a kdy to bylo dovezeno do ČR (ne víc jak rok, ale teď už začínají čerstvé sklizně) a kdy to bylo upraženo (ne víc jak měsíc).

    Instatantní kafe z podstaty nemůže být paleo a teda ani ty antioxidační účinky kávy mít nemůže..)

    Motivačně marketingové kecy okolo kávy a paleo zde http://www.bulletproofexec.com/coffee/

    Jeho kávu ovšem v ČR fakt nemá smysl kupovat, protože jaksi doprava ...

    Ceny se pohybují okolo 700-1000 kč/kg

    zdroje (pořadí podle toho, jak jsem si vzpomínala - beru podle toho kde jedu okolo buď z pražírny nebo doubleshotu )

    http://www.doubleshot.cz/
    http://www.labohemecafe.cz/
    http://www.coffeesource.eu/
    http://www.cafeeternity.cz/
    http://kavarnaprazirna.cz/
    http://www.mamacoffee.cz/
    http://shop.primacafe.cz/
    http://www.e-barista.cz/
    http://www.saggio.cz/
    http://www.gills.cz/

    určitě mi tam někdo chybí, díky coffee náckům už je to celkem pěkný seznam.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    JAROUSH: no obcas jsou u me treba tri kafe denne, nejaky obcas neresim ani u veci u kterejch se zdroje nerozchazeji
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    MR_DAN: šel bych na to trochu víc selskym rozumem.
    Různé zdroje se s názorem rozcházejí? Neškodí to? Chutná mi to? = Občas si to s chutí dám.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    FRONEMA: no ja jsem prave diky osvobozeni kafe od mlika a cukru skrzeva paleo zacal kafe primo zboznovat, to mi ho ted prece nemuzou sebrat! :-)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MR_DAN: v tom podrobnejsi je pak "in moderation" ale nevim, ja kafe piju :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    FRONEMA: proc je tam coffee v do not eat? ja myslel ze kafe je paleo...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    hezky obrazkovy navod na paleo, ale je to velky tak jen odkazem http://assets.paleoplan.com/wp-content/uploads/2012/11/paleoplan-11.png
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: curd - rozvařit, rozmixovat, přecedit od zrníček. Vyšlehat s žloutky a máslem a dosladit tím, co jsi ochotá používat jako sladidlo

    Red Currant Curd Recipe | Cooking | How To | Martha Stewart Recipes
    http://www.marthastewart.com/343745/red-currant-curd

    A nebo na slano coby základ nějakého čatní a to pak k masům, slanině a tak.

    Nechat zezlátnout cibuli, přidat rybíz, zázvor, chilli, hořčiřné seminko, skořici, nové koření a hřebíček a přidat červené víno, svařit to do kaše a podle potřeby dosladit. Nevydrží moc dlouho, pokud ho chceš skladovat, tak to potřebuje ještě ocet a hodně dosladit. Asi by to šlo nechat zkysat, ale nezkoušela jsem to.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    KABIS: Zmrzlinu jsem dělala jen ze smetany, jahod a medu.
    Bylo to celkem dobré, ale příště bych je asi radši snědla samotné.

    A šťávy nedělám.
    KABIS
    KABIS --- ---
    ALONSY: jak delas zmrzlinu a co pouzivas do stavy misto cukru/pokud? a bohuzel nenapada :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    He,
    Bacon Wrapped Meatloaf With Reindeer And Red Currants | Strictly Paleo…ish!
    http://strictlypaleoish.com/2012/09/16/bacon-wrapped-meatloaf-with-reindeer-and-red-currants/

    Nemyslím si, že to vyzkouším :)

    MR_DAN: To si nechám jako nouzové řešení :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ALONSY: jo, rozmixovat s cukrem a zamrazit jako dren ... ja vim, je to hrich, ale ... :-)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Měla jsem při nákupu trochu velké oči a přehnala to s rybízem.
    Napadá vás nějaké využití kromě šťávy a zmrzliny?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam