• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: je to menší zlo, než přírodní uzení. Ale pořád to není žádný zázrak. Je to o něco větší zlo než kyselina fytová...

    A-Z Slovník
    http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76479.aspx

    http://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2008/09/13.pdf

    http://is.muni.cz/th/381442/lf_b/Dusitany_a_dusicnany_ve_strave_-_jejich_pozitiva_a_negativa.pdf

    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    jaky mate nazor na rychlosul? nekde jsem cetla ze je to zlo, ale treba na vyuzeno.cz ji doporucujou do skoro kazdyho receptu a pisou ze je neskodna
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: imho treba natto projde i na paleu :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: ty me tesis vic a vic :o)) diky moc :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak v případě, že si člověk těmi bakteriemi chce léčit nějakou nerovnováhu, tak pochopitelně víc (ideálně ke každému jídlu porci). U kefíru se jako léčivá porce počítá litr denně.

    A čím rozmanitější druhy, tím líp (mléko, zelenina, luštěniny (ehm...) maso).

    A počítá se i pocitvý uherák - či jiné fermentované slámy - lovečák, poličan, herkules a tak.
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: kul, to me tesi :) a ano, necekala bych nic jineho ;) musim si udelat cas, poradne si projit zkvaseno a zacit si kvasit :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: Pořád! (co bys taky čekal, že já můžu napsat :-) )

    Dobře - hodí se alespoň porce denně (tj tak 150-200g) a zakysané mléčné výrobky se počítají, ideálně z nějakých multikultur jako je kefír a nebo žinčice. Ale jogurt taky dobrej.
    KABIS
    KABIS --- ---
    SIVER: tuku 8g ses asi upsal, zejo? :)

    ZUZKAOU: jak casto se doporucuje neco kysaneho? pocitaji se i mlecne vyrobky? (jogurty, syry, zakysana smetana..?)
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: dekuju :) jinak neprehanim, jsem tak na 100-200g ovoce denne (nekdy jahody, nekdy mango, nekdy banan... ale prakticky max 1-2ks)
    SIVER
    SIVER --- ---
    ZUZKAOU: syrovátka :-) a bílkovin bylo 100g cukru 58 a tuku 8g

    a bez doplnku se neobejdu když posiluju :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SIVER: na paleo málo tuku a pokud nejsi hubený a prťavý a nebo toho vepřového a proteinu na svačinu nebyla fakt hromada, tak bych si tipla, že ani bílkovin tam nebude přebytek. A teda na proteinové prášky a vůbec jídlo v prášku či přesném geometrickém tvaru jako je třeba tyčinka, kterou si nevyrobíš sám doma se prajedlíci dívají ne moc přátelsky. A jestli byl navíc ten protein sojovej a ne třeba alespoň syrovátkovej, tak to raději zatluč :-)


    The Importance Of Fat | Paleo Diet Lifestyle
    http://paleodietlifestyle.com/the-importance-of-fat/
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-and-protein


    a chybí ti tam něco kysaného
    TURBO
    TURBO --- ---
    ALONSY: zlá vejce nikoliv, vejce mám rád vpodstatě v jakékoliv podobě, ale že bych jich jedl 15 denně, to ne.

    S tou mojí babičkou a cigaretama to myslim naprosto smrtelně vážně, o svojí zesnulé babičce bych si nedovolil takhle žertovat nebo si vymýšlet, jen abych ji činil zajímavou i post mortem. Jak jsem to napsal tak to je. Babička přestala kouřit až když začala mít problémy s oběhovým systémem a doktor jí to doporučil (kouřila od cca 25ti let celý život).

    Mainstream média nečtu a televizi nemám téměř 20 let (co bych tam taky hledal za štěstí) a přiznám se, že jsem nijak aktivně nepátral po aktualizovaný informaci, kolik vajec můžu denně sníst ;) Zkusím to napravit :)
    SIVER
    SIVER --- ---
    zatim sem v tom totalni novacek a nevim jestli je to tak spravne treba jak sem jedl dneska..

    snidane:lesni ovoce miska se strouhaným kokosem

    oběd:ředkvičky orestované s věpřovým masem

    svačina:protein a jablko

    hodně vody

    večeř: 10kd choriza salámu a banán se strouhýn kokosem...

    ale sem z toho nějakej nafouklej :-D

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: doporučuji Vojena Ložka http://www.kosmas.cz/hledani/?query=lo%C5%BEek&submit_search=Hledat
    On se ten člověk masivěn rozšířil až po té době ledové :) Neolitický rolník přišel bránit rozmachu lesa až přibližně po první třetině holocénu.
    "Obecně platí, že doby ledové se vyznačovaly převahou otevřených formacích rázu drsných stepí nebo holí, zatímco teplá období vždy přinesla rozmach lesa...." (Ložek 1973). V té stepi byly trávy a trávy mají škrobnatá semena i ty divoké.

    Každopádně mě při čtení překvapilo, jak velké a rychlé změny klimatu proběhly (7-10 stupňů během desítek let) a příroda i člověk se v pohodě přizpůsobili.

    Co se týká stravy, s pračlověky bych se nesrovnávala - mají zcela jinou stavbu těla (velikost, poměr svalů), jiný průběh života, roku a dne, jinou aktivitu. Prostě jiný druh - to je vidět na tom, jak hrubě nevyhovuje tzv. zdravá evropská strava Inuitům, jihoamerickým Indiánům a sibiřským kmenům. Dále je naše trávení a metabolismus tak moc ovlivněno skladbou mikroorganismů v útrobách, že věřím, že přeměna vyhovujích jídelních zvyklostí může nastat nejen během pár generací, ale i během pár let u jednoho jedince.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    TURBO: On ještě existuje někdo, kdo na tu pohádku o zlých vejcích věří? Myslela jse, že to už je vyvrácený i v mainstream médiích.
    TURBO: A to s babičkou a cigaretami doufám nemyslíš vážně .)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: Prima - já jsem tak nějak přebrala z té Beranové, že se tu ovocné stromy objevili s neolitem (a ještě je možné si to blbě pamatuju). Ale tím líp - pořád to podporuje mé tvrzení, že když pralidi chtěli, tak cukru měli rozhodně víc, jak 50g denně.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: ovocné stromy jsou na našem území přítomny v dobách meziledových. V ledových se stahují do teplých oblastí, pak lezou zase zpátky. V poslední době meziledové (té naší) veškerý vývoj probíhá za vlivu člověka. A teď si vyber, co je původní a co ne ;)

    Mapku s výskytem Malus sylvestris, o kterých vím, ti pošlu. Můžeš tak za měsíc zajet ochutnávat ;)
    (Jsou malá, pocvrkaná, jádřinec zabírá cca 1/2-3/4 plodu, ale nijak extra kyselé to není. Jsou kyselejší odrůdy šlechtěných jablek.)

    Letos jsme slidili plody muchovníku, otec tvrdil, že to je jedlý, tak jsme to jedli. A sladký to je jak cecek, víc než kterékoli zahradní bobule.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: no tak vony třeba divoké jabloně už nejsou moc k dispozici. Zplanělá jabloň je něco trošku jiného...

    Ovocné stromy zrovna tady nejsou původní a nastěhovaly se sem právě až po poslední době ledové a jejich výskyt koreluje právě s oním zemědělstvím. A v zemi původního výskytu (střední východ) se mezi tím klima změnilo na pouštní či polopouštní, takže planých ovocných stromů je tam ještě míň. Dá se leda tipovat. (a furt z toho většinou nevychází hořké a kyselé ovoce, že)

    Takže zbývají třeba ty bobule, které přeci jen stále rostou i třeba v subarktickém podnebí a furt jsou sladký.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: máš jak, z paleobotaniky :) (To je věda, nic paleomódního). Ale protože primární cíle paleobotanických výzkumů jsou změny klimatu, změny vegetace, až pak šíření a vliv člověka, nebude se asi nikdo složením paleojablek zabývat.

    Malým vodítkem by mohlo být složení plodů divokých rostlin (lesní jabloň, třešeň ptačí, borůvka, lesní malina, lesní jahoda...).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam