• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: jak dlouho to vydrzi bez preliti a co tam to preliti ma presne za funkci, ze to vydrzi dyl? :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    tenhle nový trend se mi velmi líbí!
    neřešte že článek je o přidání masa na Zdravý talíř, ale spíš celkově názory jsou pro palec hore :)
    Proč přidávám maso na talíř? - Mgr. Margit Slimáková, Ph.D.
    http://www.margit.cz/maso-na-talir/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: hm, tak se ukázalo, že ta antibakteriální funkce medu na tohle nestačí a všechy sacharidy z medu mi vyžrali meruňkoví mikrobi. V ledničce a asi za 4 dny. Takže upgrade - s medem míchat těsně před snědením, bez něj je to fakt moc kyselý.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MR_DAN: výborný sušený maso mají i v řeznictví v Bělehradské - také je dost kořeněné a rozhodně levnější než jerky.
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    180 Degree Health
    http://180degreehealth.com/
    NYX
    NYX --- ---
    skoro by to chtelo na nastenku nahazet seznam zajimavych blogu
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ze serie clanku o food reward, jeden o tom jak jedi ruzne divoke kmeny http://wholehealthsource.blogspot.cz/2011/06/food-reward-dominant-factor-in-obesity.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kovbojové ne, ale indiáni a eskymáci ano - teda, neměli to pod selama, ale vyráběli pemikan. Sušený maso se sušenejma bobulema v živočišném tuku, což je ultrapaleo a patrně i autentické.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    MR_DAN: Sapu mám daleko, ke štěstí mi stačí masna v jungmanově ulici, mají tam tatarské maso, zvěřinu a berou stravenky. A studená šunka z Billy taky není špatná a je levnější než pršuto.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SOLEI: ona by ta marinada z konskyho potu taky nebylo to pravy vorechovy, coz? :-)
    v Sape maj vyborny suseny maso, nevim kde vsude, ale urcite u jednoho stanku se zeleninou, takovy hodne koreneny, fakt kam se hrabe to indiansky....
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    MR_DAN: Oni toho tolik pod sedlem nevezli, většinou maso neměli a cpali se fazolema, to s tím sedlem je mýtus
    NYX
    NYX --- ---
    ANA_CO_MA_DOST: Aroy-D v kartonu (1L) je jen voda a kokos
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANA_CO_MA_DOST: siřičitany vadí a ten rozmixovaný sušený kokos má málo tuku, musel by se přidávat - takže se to bude těžko odhadovat, aby to kefír přežil. A teda to rozmixovaný, i se spoustou kokosového oleje nějak není vono. Už se nabídla Gentiana, která má zdroj kokosového mléka. Jinak bez konzervantů mívají v asijských speciálkách - litrovka v tetrapaku za cca 70 kč
    ANA_CO_MA_DOST
    ANA_CO_MA_DOST --- ---
    FRONEMA: diky, vyzkousim
    ANA_CO_MA_DOST
    ANA_CO_MA_DOST --- ---
    ZUZKAOU: bych to klidne zkusil, akorat kupovany kokosovy mliko je celkem nacpany konzervantama a siricitanama a to nevim, jak se bude s tou kulturou snaset. Spis by to chtelo vyrobit domaci kokosovy mliko, ale s tim nemam zkusenosti, tak budu muset zacit u toho.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    TRIPLT: kovbojove to vozili pod sedlem, co je proti tomu natrzenej pytlik :-) hlavne ho nepec, nebo to neuzvejkas
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TRIPLT: dobře usušené maso přežije skoro všechno, měla jsem doma pytlík domácího, nevakuovaného a bylo to jedlé ještě za půl roku (nějak jsem na něj zapomněla :)
    Pokud není nějak plesnivé nebo nesmrdí, tak mu nic nebude :)
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    Ahoj, mel bych menší dotaz.
    Dostalo se mi do ruky (kamarád mi nakoupil) sušené maso z USA - něco na styl Jerrky u nás...
    Pointa kam tím mířím je v tom, že jedno z balení bylo natrženo, mam obavy jestli to bude ještě jedlé, případně to přežije všechno - cesta letadlem z USA (+ kdo ví kdy se to natrhlo, jestli už u obchodníka atd...)
    Napadlo mě to případně nahodit do trouby a nechat ještě trochu propéct... abych si mohl být aspoň trochu jist tím, že to bude jedlé...
    Za případné názory díky! :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a ještě tu mám paleo-raw-fermentovaný džem, který je navíc výborný. Dělala jsem to z meruňek, ale půjde to z čehokoliv, z čeho se dělaj marmelády.

    Ovoce rozmixovat na kaší se syrovátkou, popřípadě jiným startérem co začne mléčné kvašení (tableta probiotik, kořenový základ a pod.

    Nechat stát při pokojové teplotě, dokud se nezačne oddělovat vespod voda od pevných částic. V tomhle vedru mi půlitru meruňkové kaše s deci syrovátky prokvasilo přes víkend.

    Posléze dosladit dle chuti neupravovaným medem, pokud je to moc řídké, tak nechat vykapat přes plátno. Slitá šťáva je výborný, probiotický sirup - naředit vodou a vypít, nebo použít jako základ kvašené limonády- nevylejvat. Přendat do čistých skleniček a uchovat v chladu. Pokud to chcete uchovávat až do zimy, tak zalít vrstvičkou přepuštěného másla, či kokosovým tukem. Ale i tak to chce uchovat v chladu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam