• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    FRONEMA:
    hm tie limity glykogenu co spominas idu proti tomu co som cital ja
    glykogen je dost spongiovity, a dokaze sa zvacsit

    v experimentoch, kde subjekty prekrmovali sa dialo typicky to, ze aj pri obrovskom prebytku kalorii sa najprv zvacsili glykogenove zasoby, az do 500 gm a az potom sa zvysilo ukladanie do tukov. ale to fakt ti ludia jedli o mnoho kalorii viac ako normalne
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    FRONEMA: jop, presne tak, stejne jako rika, ze proto hodne aktivni sportovci fruktozu muzou, protoze ji dokazou spalit rychle a tim padem to nejde do jater
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    jeden komentar k tomu samemu videu od meho oblibence http://eatingacademy.com/nutrition/sugar-101-how-harmful-is-sugar-part-i
    vynatek
    Conversion of glucose into glycogen is limited to how much “room” is left in the glycogen tank. Even the most highly trained athlete can only store a finite amount of glucose in the form of liver and muscle glycogen: approximately 400 kcal (120 gm of glucose) in the liver and approximately 1200 kcal (~400 gm of glucose) in the sum of all skeletal muscles, assuming one is starting from a completely depleted reservoir (a profoundly rare physiologic state). The body does not have the potential to store excess glucose, beyond this amount, in a form that is recoverable as glucose. Any excess glucose that is not immediately metabolized, or converted to glycogen, is turned (irreversibly) into fatty acid for storage. At about 47:00 min into the video, Dr. Lustig talks about the fact that glycogen is non-toxic (true) and that regardless of how much the liver stores, it doesn’t cause hepatocellular damage, unlike fructose (true). The problem is, he fails to mention the storage capacity issue. When the liver stops storing glycogen, which it does at about 120 grams, it does convert the excess to fat.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: ale glykogen ve svalech se doplnuje i pomoci glukoneogeneze, vycerpat zasoby cukru ve svalech dokazou jen vrcholovi sportovci
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: jistě - tím jsme u té nadspotřeby.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    vsichni, povinne:
    Sugar: The Bitter Truth - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: tuk se ukládá, pokud tělem koluje přebytek zdrojů energie. A dokud je v krvi dostatek přímo dosažitelných zdrojů energie, tak pochopitelně není potřeba sahat do zásob pro tuk. Pokud tedy v rámci nízkého příjmu sacharidů dojde k energetické krizi, začne se využívat co je uložené na dobu nedostatku.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: jen to co telo nezbytne potrebuje, zbytek se ulozi v tucich "na pozdeji" ... ja nevim, ten Lustig, potazmo Yudkin v knizce to ukazujou primo na citratovym cyklu a opravdu takovy procesy v tele jsou, oni si to nevymejslej....
    jasne, ze ne vsechny ulozeny tuky jsou z fruktozy a taky tuk neni jedina vada fruktozy.... ale kdyz nekdo pije 2 litry koly denne a cpe se sladkym, tak je proste tlustej, vzdyt to denne vidime sami
    a stavet kritiku na zvyseni kalorickyho prijmu z 2200 na 2700 kcal mi prijde dost smesny :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRONEMA: domnívám se, že strašák fruktózy nastoupil až v okamžiku, kdy ji lidi začli pojídat po hrstech jako sladidlo (v potravinách, sladkostech, sušeném ovoci). Pojídat v čerstvém ovoci takové množství fruktózy, že to člověk nespotřebuje na myšlení, loupání plodu, žvýkání a občasnou cestu na záchod není moc snadné.

    No a taky nebývalo normální, aby člověk k svačině sežral kilo vína a dva banány jak někteří tlusťoši dokážou;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SKORZENY: no způsobuje, pokud je do většiny potravin, včetně tech slaných, přidáván fruktozový sirup. Jenže pak problémem není fruktoza jako taková, ale její vysoká spotřeba. Stejně tak jako není problémem sacharoza jako taková, ale její vysoká spotřeba.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    jo koukam ze s tou premenou v jatrech jsem to mela spatne, nicmene co jsem ted cetla, tak kdyz clovek ma k dispozici sacharidy, tak se obecne nizuje vyuzivani tuku (a tedy zvysuje ukladani). otazka je, jestli na to ma fruktoza horsi vliv nez glukoza, jsem presvedcena ze jsem na nejakem duveryhodnem zdroji cetla ze jo, ale ted nemuzu najit kde...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: aha. No ale nic to nemění na přeměně frutkozy na atp v játrech.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: hroznovy cukr neni fruktoza, ale glukoza
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    FRONEMA: fruktoza sa dokaze normalne oxidovat (glukoza alebo laktat). toto sa deje s velkou castou fruktozy. Dalsia cast ide do glykogenu (jaterni tuk) a posledna sa premiena na tuk cez proces zvany de novo lipogenesis cize DNL

    DNL je pomerne narocny metabolicky proces ktory spaluje energiu (narozdiel od tukov, ktore uz raz tukmi su a preto je pre telo menej narocne ich ulozit).

    vsetky sacharidy sa mozu ukladat ako tuky. Najviac sice fruktoza, ale celkovy objem je zanedbatelny a toto je typicky zaver ked sa skuma fenomen dnl:
    "Dietary carbohydrates do not appear to increase an individual’s fat content by de novo lipogenesis"

    Potom existuju experimenty, kde sa javi fruktoza negativne, ale typicky su subjekty krmene fruktozou
    a) v obrovskych, v normalnych podmienkach neaplikovatelnych objemoch
    b) samostatne, bez glukozy, ako je to v realnych podmienkach
    c) v ramci prebytku kalorii

    Vo vysledku teda neexistuje ziadny dovod verit, ze fruktoza nejako zazracne sposobuje tlstnutie alebo choroby.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ZUZKAOU: jj to myslim, kdyz bezis, a das si fruktozu, tak mas tu energii rychle k dispozici a muzes bezet dal (a o to hur zacnes vyuzivat tuk btw ale to je spis do vedlejsiho auditka :) )
    ale kdyz sedis za pocitacem, nemas zadnej vetsi vydej, tak fruktozu muzes leda tak ulozit do tuku, zatimco glukozu muzes ulozit v jatrech jako glykogen, pokud je tam jeste misto. aspon tak to chapu, nebo je to nejak jinak?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: fruktoza se naopak velmi rychle a efektivněji vstřebává coby zdroj energie - proto sportovci pojídají hroznový cukr.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    SKORZENY: ten clanek mi nejde otevrit, ale jak ja to chapu, tak fruktozu neumi telo zmenit na glukozu, a tudiz pokud ji hned nevyuzije, tak ji musi ulozit do tuku. co mam v ty vete spatne?
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    NTR23: ten clanok rozsiruje dezinformaciu o tom, ze fruktoza sa premiena na tuk
    to je sice pravda, ale deje sa tak v zanedbatelnom mnozstve
    fruktoza ako taka nema ziadny vynimocny vplyv na ukladanie tuku
    preto su clanky takehoto typu zavadzajuce

    opdorucane citanie
    http://www.alanaragonblog.com/2010/01/29/the-bitter-truth-about-fructose-alarmism/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MMETLA: mně stévie nechutná. Varianta nechat neslazené a sladit těsně před použitím jen tu konkrétní porci mi přijde přijatelné.


    NYX: no autor je holt mysli nekomplikované a nadšení značného.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MMETLA: myslis zemi s hlavnim kredem: "jist maso, jezdit na mase a strkat maso do masa"? :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam