• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: ani ne, pokud si teda člověk zvykne, že každý den vypije něco kefíru, nebo z něj něco vyrobí a naleje tam čerstvý mlíko. Kdo nechce mlíko, tak existujou krystaly, co žerou oslazenou vodu. Tak pět, šest dní to přežije zapomenuté při pokojové teplotě - jen teda pak je to strašlivě kyselé, takže na jídlo či se to musí ředit. V lednici to takhle s klidem přežije 14 dní, jen nejspíš pojdou ty teplomilnější kultury.

    Spíš je problém se zbavovat přebytečných krystalů, pokud je člověku blbé je vyhazovat.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: clovek ji chvilku necha bez dozoru a ona hned neco zkvasuje :-))
    je to tezky udrzet pri zivote takovou kefirovou kulturu? ted ne kvuli pletovym maskam, ale normalne na piti...
    SVATY
    SVATY --- ---
    Já si Hlavu drhnu šamponem taky tak jednou za dva týdny+. To že jsem přestal používat šampony (a že jsem jich vyzkoušel) bylo jediný co mi pomohlo na lupy. Souhlasím s johnym ty vlasy jsou potom takový tvárnější samy od sebe, ale rozhodně ne mastný.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    a pochopitelně kefírové masky
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    mám za to, že bezšamponový mytí hlavy testovala i nějaká redaktorka španělský nebo jaký Elle. ze začátku z toho byla na prášky a ve výsledku si to děsně pochvalovala
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jinak na kosmetické a drogistické potřeby (na mytí a čištěné ledasčeho je to fakt zázrak) vřele doporučuju zajít teď na padaný jablka ze stromů okolo cest, rozšmelcovat, zalít vodou a nechat měsíc, dva kvasit na ocet. Nebude nikterak chuťově lahodný (to chce dělat z moštu, respektive cideru), ale získáte spoustu laciného a navíc nepasterovaného octa. Soda pak nejlépe vychází koupit od fichemy

    http://www.fichema.cz/cs/65-hydrogenuhliitan-sodn---soda-b

    A dá se to zkvasit?: Ocet
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/10/ocet.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ale teda třeba ta soda a nebo nepříliš ředěný ocet na ekzematickou, a nebo jinak citlivou pokožku musí být dost maso, štípe to i mě a to mám vcelku odolnou hroší kůži.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: pokud je to kvůli ekzému - jasně. Pokud problémy s pokožkou nemám, tak to nápadně připomíná detoxifikační touhy. Zejména když existuje to mýdlo, popřípadě přírodní šampony.

    Pokud si vlasy opláchnu, tak se mi za tu chviličku fakt nestihne nic vstřebat. Jakkoliv výrobci šamponů tvrdí, že všechny ty skvělé vitamíny a podobné nesmysly, co tam dodávají se pochopitelně vstřebají. Stíhá to tuším leda kofein, jinak všechny ostatní účinné látky jsou buď ty, co jsou kyselé a pomáhají tak přirozené mikrofloře na pokožce a nebo obalují vlasy a tím zlepšují jejich kvalitu.

    Jinak ocet na opláchnutí na závěr je ideální tak jako tak - kyselé a navíc rozpustí všechny zbytky případné vlasové kosmetiky.

    Jinak deodoranty bez chemie dělávají z kokosového tuku, jílu či nějkého škrobu, který vsakuje pot, namleté šalvěje (dezinfekce, stahování a omezování pocení) a něčeho voňavého. Pravda dost pomůže pravidelné používání mýdla mezi natíráním se. Případně kamenec, který teda má stahující účinky.

    http://wellnessmama.com/1523/how-to-make-natural-deodorant-beating-the-b-o-with-natural-deo/

    Mother's Sun Deodorant - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=e_UMlBlx8Kw
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    MR_DAN: no ja cetl clanek na CRO, ktery je tak trochu o tech alternativach pece o vlasy, ktere by mely fungovat a tusim, ze se tam zminovalo, ze to proste neni pro vsechny http://www.rozhlas.cz/meteor/prispevky/_zprava/vlasy-o-vlasy--1167004

    Co se tyce telesne kosmetiky, ja jsem odpurce deodorantu ackoliv me k tomu draha polovicka taha (nejvic silena mi prijde ta nova moda, ze se tim natres vecer v noci ti to prosyti pokozku a pak se to uvolnuje behem dne, kdyz se ti pokozka prohreje - funguje to, ale boha, proc si dobrovolne nacpavat telo takovou chemii). Jinak me dost s pachem pomohl samotny prechod na paleo, pot jde min citit, shozenim kilogramu se i pri bezne cinnosti nepotim tak jako drive. A proste sprchuju se kazdy den rano, pouzivam parfemovane mydla a nevidim v tom nijak problem. Ja osobne bych si smrdel rad, ale spolecnosti to az tak neni prijimano a neni to vsem az tak sympaticke. A stejne po par dnech si smrdim taky vice nez dost a jdu se umyt .. Ale treba idelani reseni na lupy v ramci paleo by me taky zajimalo.. zatim pouzivam drahy sampon co mi pomaha, ale msi byt velmi striktne pravidelne pouzivan.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    GALE: jo, onehnda jsem stravil jeden krasny semestr na nejmenovane matematickofyzikalni fakulte a tam by ten vas pan asi docela zapadnul :-)
    ale to uz je extrem, mozna deodorant taky neni uplne nejzdravejsi, ale nosit kvuli tomu v podpazi snitku levandule, to bych asi nedal...
    GALE
    GALE --- ---
    MR_DAN: Jo, pižmo je to slovo. Samozřejmě, že feromony existují a fungují a dokonce víc, než by jeden řekl. :) Pokud jde o deodoranty, panují názory, že škodí tělu víc než mýdlo, ale to zeptej v auditku o přírodní kosmetice.
    No, prostě nazvážení každého soudruha, jak tuhle situaci pojme. Třeba v práci máme pána, který tvrdí, že sprcha stačí a deodorant je zbytečný. Tento názor s ním nesdílí 9 z 10 lidí nacházejících se v okruhu dvou metrů kolem něj.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    KABIS: zdroje uplne ne, proste jsem dal "no poo" do googlu, ale tady si o tom cesky baby docela pokecaj: http://www.omlazeni.cz/metoda-myti-vlasu-71-385777-0.html
    a tak podobne, proste google no poo/no soap a ono to vyplivne ruzny blogposty a diskuse...

    ZUZKAOU: odpoved na tvoji zakladni otazku - protoze kuzi vstrebavas vsechnu tu chemku a detergenty obsazeny v samponech a mydlech, rozhodne nic paleo

    JOHNY115: diky za info, ja bych obcas ranni hnizdo na hlave nejradsi resil kladivem, ale to by asi taky nepomohlo a jelikoz se hreben dotknul moji hlavy naposled nekde v pulce zakladky... :-))
    ne, vazne, nerikam asi ekzem, ale taky mi hlava reaguje neblaze na 99% samponu (a to 1% jsem jeste neobjevil)

    GALE: pizmo :-) genetika, strava, dusevni pohoda ... je to treba duvod proc si obcas holka rekne na spani o obnoseny triko... na to uz jsou taky nejaky studie, ze vybirate nosem stejne jako ocima (my asi taky? nevim, ja si to taky neuvedomuju)
    kazdopadne co jsem tak vygooglil a precetl, tak to vzdycky bylo bez mydla, ale deodorant, to by snad jeste slo, ne?
    GALE
    GALE --- ---
    MR_DAN: Kdysi jsem chodila s chlapem, který považoval za zdravé používat mýdlo jen jednou týdně, ale sprchoval se denně. Že by vyloženě smrděl se říct nedá, ale měl takový tělesný pach. Je ale třeba podotknout, že nemusel používat deodorant a nebyl po celém dni cítit potem, jen tím tělesným pachem. Prostě genetika.
    Je tedy na zváženou, jestli si no soap přístup může dovolit každý.
    JOHNY115
    JOHNY115 --- ---
    MR_DAN: uz pul roku omyvam jen vodou, kvuli zmirneni problemu s ekzemem
    sem tak velice spokojen i diky estetice ... pokud se omyvam samponem tak vlasy zjemni, silne odmasti a zformuji pekne skaredou helmu, na kterou se by se mela aplikovat stylisticka hlina nebo neco takovyho aby to melo nakej tvar ... ja sem ale na tyhle srandy fakt linej, takze sem nikdy nic na "styling" nepouzival
    kdyz si ta hlava zvykne na vodu (chvili to trva, ze zacatku si clovek pripada spinavej, masti to vic nez ma) tak i pri umyvani vodou mam pocit jak kdybych tam mel tu komercni hlinu nonstop ... ty vlasy proste tak nejak vic drzi v sobe .. rano jen hrabnu do hlavy a mam perfektni uces .. nejaky mastny ty vlasy ale urcite nejsou, pocitove si po sprse pripadam ciste a sveze
    jako zenska bych to takhle asi nedal, funguje to takhle naprosto skvele s kratkyma vlasama, ted kdyz uz me to trochu houstlo a rostlo do delky tak pri tom umyvani sem mel problem to i jakoby bezproblemove prohrabnout prstama, je to proste naky cistou vodou nesmytelne hruby ... proto sem tak jednou za dva tydny sem pouzil trosku samponu a vypadal zas chvili jako idiot, ted po ostrihani ale uz zas jen vodou a super
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: vzhledem k tomu, že mám vlasů fakt hodně, tak jsem používala daleko více sody a octa (tak 80 g sody v cca 2 dcl vody a cca 1 dcl octa v půl litru vody) a žádné přechodné období jsem neměla- vlasy byly pěkné a čisté.

    Ale normální šampon je daleko jednodušší, nebo teda dobře, když má někdo paniku z toxinu, tak domácí mýdlo, a klidně paleo - tedy z popela, vody a tuku. Pokud bez mýdla, tak s mydlicí?

    Ale základní otázka je - proč proboha, pokud zrovna nezkouším nějaké přežití.
    KABIS
    KABIS --- ---
    MR_DAN: mas k tomu nejaky zdroje?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ALONSY: aha, ja myslel ze to bude hnedy jak cokolada :D

    s tim spalenim jsem nejak cetl, jak se to ma, ze mas dva druhy UV zareni - UVA (opaluje a spaluje) a UVB ("dela rakovinu")
    no a ze pokud mas ochranu jen pred UVA, coz ma spousta opalovacich kremu, tak se nespalis (ale ani moc neopalis) a dovoli ti to na slunci zustat mnohem dyl, prijmout mnohem vic UVB a dal uz si dokazes domyslet, jak je to zdravy...
    u toho kokosovyho oleje teda bacha, aby blokoval oboji, potreba si zjistit
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MR_DAN:

    :))
    (A kokosový olej prý funguje jako ochrana před spálením, mám to ale jen z nějaké diskuze.)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ALONSY: samoopalovaci? :-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam