• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    NECROHEALER
    NECROHEALER --- ---
    MR_DAN: kokosové mléko v tom kha kai
    Thajská polévka Tom kha kai recept - Labužník.cz
    http://www.labuznik.cz/recept/tom-kha-kai/
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    a co nejakej napad na maso? nejakej druh "stew" co jeste nemam prejedenej? :-)
    nebo nejaky dalsi vyuziti kokosovyho mlika, nez curry.... byl jsem v tejdnu na nakup v globusu, kde maj super bio mliko (60% kokosu plus voda, zadny ecka) a jeste je z nich nejlevnejsi, tak jsem vzal 4 plechovky a ted nevim co s tim, aby to bylo originalni trochu
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ICEMAN8241: Dýni musím jednou konečně zkusit.
    Ale já vždy nakoupím takovou zeleninu na experimenty a pak se mi akorát zkazí, takže musím být odhodlaná koupit to a udělat z toho něco okamžitě:)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    MMETLA: Když už je řeč o špagetách - máte někdo spirálový kráječ? Vyrábět špagety škrabkou julienne je poněkud pracné, tak o tom kráječi dost uvažuju.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ICEMAN8241: spaghetti squash, konecne jsem ji sehnal tak to zkusim :) jinak budu asi nakladat papriky zelim a feferony
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Chystáte se o víkendu zkusit něco nového? Já mám v plánu šťouchanou dýni, Metlovu zelňačku a plněný patizon. Inspirace na příští víkend vítána :)
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    KOCHANSKA_CH: ten kokosak ide do vsetkeho, necitit ziadnu kokosovu chut
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: Zrovna vařím s husím sádlem. Ale používám i prasečí nebo pštrosí. Nešetřím s ním a hubnu. O kokosáku bych přemýšlela v případě, že bych chtěla péct sladké věci. Ale na sladký mně neužije. :-)
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    MMETLA: ahoj, myslel som lepsiu stabilitu oproti vacsine pouzivanych olejov. a tiez lepsiu trvanlivost voci virgin kokosaku, lebo tam nie su veci, ktore sa rychlo kazia :)

    ten clanok na MMA som cital; imho ak nie je vyslovene napisane ze je virgin, tak ide o rafinovany
    hydrogenizovany som videl zatial predavat len v rakusku, balene ako maslo, cena cca 70 centov/250 gramov. neskusal som,

    kupujem toto http://www.ezoshop.sk/...rco-extra-panensky-lisovany-zastudena-nebieleny-nedehydrovany-kokosovy-olej

    hm, pozeram ze mozno nakoniec ani nie je rafinovany. tak sam neviem teraz. :) mal som raz aj nejaky bio v malom baleni, kurevsky drahy, ktory zacal smrdiet po case, tento barco je stale ok, pouzivam par rokov, balenie miniem tak za dva mesiace
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    SVATY: vzhledem k tomu, ze hodne stridam (nepouzival stale jeden tuk), tak vydrzi asi tak mesic, mozna dele, tak nejak jak to rika nyx (pouzivam primarne na peceni a nejake ti restovani obcas)

    SKORZENY: a ktery ten olej pouzivas, protoze nikde jsem nevidel zminku o tom, ze by rafinovali (na zadne lahvi, krabici ani na webu), protoze pokud mluvis o lepsi stabilite, tedy asi te tepelne, tak to je hydrogenovany ...

    Refined coconut oil – which is generally what you’ll see in stores – is made from copra, the dried meat of the coconut. However, because the process of drying the coconut is somewhat unsanitary – it includes laying them out in the sun, putting them in a kiln, or smoking them – the oil is inedible, and is therefore required to undergo a refinement process that includes some combination of using high heat to deodorize the oil, filtering the oil through bleaching clays, adding sodium hydroxide to remove impurities and prolong shelf-life, or performing some kind of hydrogenation or partial-hydrogenation process. In industry terms refined coconut oil is RBD – refined, bleached, deodorized.

    Read more: http://www.marksdailyapple.com/coconut-oil-health-benefits/#ixzz2hJJPogC2

    Imo tezka volba, ja primarne pouzivam hydrogenovany nebo rafinovany, buhvi, na smazeni a virgin na peceni (toho stejne moc nedelam)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SVATY: pokud ho chceš jíst po lžičkách s něčím, tak ten panenskej je chutnější. Respektive chutná po po kokosu a do sladkých věcí a nebo do nápojů (zejména s kakaem je chuťově výborný), kde s tou chutí počítáš je daleko jedlejší, než tepelně zpracovaný.

    Pokud to chceš používat pro tepelnou přípravu, třeba i na slané věci, tak potřebuješ ne-kokosovou chuť a tedy rafinovaný. Otázkou ovšem je, proč místo toho nepoužívat třeba sádlo. Pravda, nemá tu dezinfekční mastnou kyselinu. Ale zato necestuje přes půl zeměkoule a neničí to pralesy jako kokosáky z nebioprodukce.

    NYX
    NYX --- ---
    SVATY: 10L mam asi na rok, smazim hodne a obcas pouzivam i jinak.
    SVATY
    SVATY --- ---
    SVATY: resp. ještě jeden dotaz jak dlouho vám tak třeba 1L toho oleje vydrží ? Vím že je to dost subjektivní, měl bych to jen pro sebe s tím že smažím docela dost, ale mám v plánu si konečně koupit grilovací pánev, abych to smažení trochu omezil.
    SVATY
    SVATY --- ---
    Tak já fakt nevím :D Jakej si mám koupit ? Virgin je pro mě moc drahej. takže se asi rozmýšlím mezi http://eshop.provita.cz/olej-kokosovy-barco-1l/d-71818/ a http://paleoobchod.cz/cs/oleje-a-tuky/119-kokosovy-olej-coco24-1000-ml.html
    NYX
    NYX --- ---
    MMETLA: kdyz kouknes na tabulku, tak aby ses dostal slozenim k beznemu rostlinnemu oleji, musel bys vyextrahovat odhadem tak 97% slozek, z toho drtivou vetsinu nasycenych mastnych kyselin, ne nenasycenych jak pises :)

    jinak nektere frakce se odebiraji, to je pravda, ale naprosto netusim jak caste to je a jestli ten zbytek jde do prodeje stale oznaceny jako kokosovy olej. treba wiki rika, ze se casto odebira C12:0, ale te je tam pulka...skoro si rikam, ze kdyz uz to separuji, rovnou to rozeberou komplet

    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    MMETLA: ja si myslim ze virgin je zbytocne drahy vystrelok
    ja pouzivam rafinovany hlavne kvoli stabilite a velmi nizkemu obsahu PUFA
    to ze je rafinovany mi nevadi
    lebo to nie je moj zdroj vitaminov a mineralov
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    NYX: dobra tedy, tento fakt jsem si neuvedomil, ale stejne .. kdyz ti odrafinuji vsechny kvalitni nenasycene kyseliny a nechaji tam jen ty, co nemaji jine uziti, je to jako pouzivat obycejny rostlinny olej ci smes.., urcite se shodnem na jednom - nejlepsi je virgin a ackoliv je moc drahy, furt si myslim, ze se oplati. Pak uz je to mene a mene kvalitni a vhodne.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Tak jsem zkusil cvičit nalačno a kromě toho, že jsem si mohl přispat žádný rozdíl nepociťuji. Zkusím to alespoň 2 týdny a uvidíme. Jsem rád, že jsem sebou nešlehnul, jak mě ostatní varovali :)
    NYX
    NYX --- ---
    MMETLA: no prave ta castecna hydrogenace je HORSI nez plna. viz treba z wiki

    The process of hydrogenation adds hydrogen atoms to unsaturated fats, eliminating double bonds and making them into partially or completely saturated fats. However, partial hydrogenation, if it is chemical rather than enzymatic, converts a part of cis-isomers into trans-unsaturated fats instead of hydrogenating them completely.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    NYX: teoreticky mas pravdu, ale ma to velke ALE .. nevidime primo do toho daneho procesu a postupu, ktery voli dana firma

    hydrogenace muze byt castecna, ostatne jako i ta rafinace. ale rafinaci oddeli vetsinu tech hodnotnych mastnych kyselin na dalsi pouziti - to je jeji ucel, hydrogenaci (castecnou) se upravi jen cast z nich, aby odolavala vyssim teplotam. Takze oboji neni idealni a asi tezko si vybrat pokud nebudes znat presny postup vyroby .. rafinace se dela pomoci chemikalii, hydrogenace nejpravdepodobneji za vysoke teploty a tlaku s katalyzatory a opet chemikaliemi ci jen vodikem .. teoreticky by melo byt lepsi jen rafinovani, ale treba u Barca jsem nasel nekde na netu postup, kdy hydrogenuji jen castecne a za ne az tak extremni teploty (nejaky preklad madarskeho textu) a neparfemuji to zpet, jak byva zvykem u tech pseudo-kokosaku, co je mas tuhe i pri 30C a pritom voni skoro jako virgin
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam