• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: Zrovna vařím s husím sádlem. Ale používám i prasečí nebo pštrosí. Nešetřím s ním a hubnu. O kokosáku bych přemýšlela v případě, že bych chtěla péct sladké věci. Ale na sladký mně neužije. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SVATY: pokud ho chceš jíst po lžičkách s něčím, tak ten panenskej je chutnější. Respektive chutná po po kokosu a do sladkých věcí a nebo do nápojů (zejména s kakaem je chuťově výborný), kde s tou chutí počítáš je daleko jedlejší, než tepelně zpracovaný.

    Pokud to chceš používat pro tepelnou přípravu, třeba i na slané věci, tak potřebuješ ne-kokosovou chuť a tedy rafinovaný. Otázkou ovšem je, proč místo toho nepoužívat třeba sádlo. Pravda, nemá tu dezinfekční mastnou kyselinu. Ale zato necestuje přes půl zeměkoule a neničí to pralesy jako kokosáky z nebioprodukce.

    NYX
    NYX --- ---
    SVATY: 10L mam asi na rok, smazim hodne a obcas pouzivam i jinak.
    SVATY
    SVATY --- ---
    SVATY: resp. ještě jeden dotaz jak dlouho vám tak třeba 1L toho oleje vydrží ? Vím že je to dost subjektivní, měl bych to jen pro sebe s tím že smažím docela dost, ale mám v plánu si konečně koupit grilovací pánev, abych to smažení trochu omezil.
    SVATY
    SVATY --- ---
    Tak já fakt nevím :D Jakej si mám koupit ? Virgin je pro mě moc drahej. takže se asi rozmýšlím mezi http://eshop.provita.cz/olej-kokosovy-barco-1l/d-71818/ a http://paleoobchod.cz/cs/oleje-a-tuky/119-kokosovy-olej-coco24-1000-ml.html
    NYX
    NYX --- ---
    MMETLA: kdyz kouknes na tabulku, tak aby ses dostal slozenim k beznemu rostlinnemu oleji, musel bys vyextrahovat odhadem tak 97% slozek, z toho drtivou vetsinu nasycenych mastnych kyselin, ne nenasycenych jak pises :)

    jinak nektere frakce se odebiraji, to je pravda, ale naprosto netusim jak caste to je a jestli ten zbytek jde do prodeje stale oznaceny jako kokosovy olej. treba wiki rika, ze se casto odebira C12:0, ale te je tam pulka...skoro si rikam, ze kdyz uz to separuji, rovnou to rozeberou komplet

    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    MMETLA: ja si myslim ze virgin je zbytocne drahy vystrelok
    ja pouzivam rafinovany hlavne kvoli stabilite a velmi nizkemu obsahu PUFA
    to ze je rafinovany mi nevadi
    lebo to nie je moj zdroj vitaminov a mineralov
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    NYX: dobra tedy, tento fakt jsem si neuvedomil, ale stejne .. kdyz ti odrafinuji vsechny kvalitni nenasycene kyseliny a nechaji tam jen ty, co nemaji jine uziti, je to jako pouzivat obycejny rostlinny olej ci smes.., urcite se shodnem na jednom - nejlepsi je virgin a ackoliv je moc drahy, furt si myslim, ze se oplati. Pak uz je to mene a mene kvalitni a vhodne.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Tak jsem zkusil cvičit nalačno a kromě toho, že jsem si mohl přispat žádný rozdíl nepociťuji. Zkusím to alespoň 2 týdny a uvidíme. Jsem rád, že jsem sebou nešlehnul, jak mě ostatní varovali :)
    NYX
    NYX --- ---
    MMETLA: no prave ta castecna hydrogenace je HORSI nez plna. viz treba z wiki

    The process of hydrogenation adds hydrogen atoms to unsaturated fats, eliminating double bonds and making them into partially or completely saturated fats. However, partial hydrogenation, if it is chemical rather than enzymatic, converts a part of cis-isomers into trans-unsaturated fats instead of hydrogenating them completely.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    NYX: teoreticky mas pravdu, ale ma to velke ALE .. nevidime primo do toho daneho procesu a postupu, ktery voli dana firma

    hydrogenace muze byt castecna, ostatne jako i ta rafinace. ale rafinaci oddeli vetsinu tech hodnotnych mastnych kyselin na dalsi pouziti - to je jeji ucel, hydrogenaci (castecnou) se upravi jen cast z nich, aby odolavala vyssim teplotam. Takze oboji neni idealni a asi tezko si vybrat pokud nebudes znat presny postup vyroby .. rafinace se dela pomoci chemikalii, hydrogenace nejpravdepodobneji za vysoke teploty a tlaku s katalyzatory a opet chemikaliemi ci jen vodikem .. teoreticky by melo byt lepsi jen rafinovani, ale treba u Barca jsem nasel nekde na netu postup, kdy hydrogenuji jen castecne a za ne az tak extremni teploty (nejaky preklad madarskeho textu) a neparfemuji to zpet, jak byva zvykem u tech pseudo-kokosaku, co je mas tuhe i pri 30C a pritom voni skoro jako virgin
    NYX
    NYX --- ---
    MMETLA: rafinovane / hydrogenovane spis obracene, ne?

    jinak afaik problem je jen castecna hydrogenace, po plne tam zadne trans nezbydou - ale tohle dohledavat je asi nerealne :)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    SVATY: ja pouzivam tyhle (http://mmetla.wordpress.com/2013/06/05/kokosovy-olej/),
    ten cristal vypada dobre a opravdu cenove nejlepe z tech virgin verzi ..

    pokud jde primarne o smazeni jak rikas, tak doporucuju teda ty rafinovane nebo lepe jen hydrogenovane (treba ten Barco mi prijde ok)
    TUILE
    TUILE --- ---
    AOTEAROA: jen k zuzceou jeste pripojim, ze zlucnik nejvic zlobi prave na podzim, takze se muzes tesit, ze se to zase srovna.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ICEMAN8241: tak to je snad vpohode, jak ten muj (taky nemam doma 25, to je luxus pro hornich tisic :-)
    ale stejne imho ten z dobrykolonial.cz vyjde cenove trochu lip, pokud by to nekdo chtel resit...
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    MR_DAN: 25 °C doma nemáme, ale můžu to ověřit, až začnou topit. Měkký je už teď (21 °C), takže hydrogenovaný snad nebude.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ICEMAN8241: ale ty pises ze ten tvuj rafinovanej netaje, to by znamenalo hydrogenaci
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A ty jablka nasbírej v nějakém pustém sadu. I po praze je nečesaných stromů fakt hodě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AOTEAROA: tak relaxuj, pij zázvorovku a kup si v lekárně cholagol.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Dneska jsem zkoušela tu ovesnou kaši a mám pocit jako po nějaké droze.
    Hlava taková trochu bolavá a ještě klasická "bublina".
    Ale mám tu dvě, ještě to vyzkouším, včera jsem taky celkem podváděla (tyčinky, čipsy, whiska...) ale nepříjemně mi začalo být až po té "snídani".
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SVATY: V tom případě můžu ten kbelíkový doporučit. Je absolutně bez chuti a vůně, smaží se na tom dobře.

    KOCHANSKA_CH: O tom už jsem slyšel, ale zkoušet to asi nebudu. Přesedlal jsem na víno jako ALONSY - Pinot Noir nebo Malbec jsou paleo friendly.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam