• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    SVATY: vzhledem k tomu, ze hodne stridam (nepouzival stale jeden tuk), tak vydrzi asi tak mesic, mozna dele, tak nejak jak to rika nyx (pouzivam primarne na peceni a nejake ti restovani obcas)

    SKORZENY: a ktery ten olej pouzivas, protoze nikde jsem nevidel zminku o tom, ze by rafinovali (na zadne lahvi, krabici ani na webu), protoze pokud mluvis o lepsi stabilite, tedy asi te tepelne, tak to je hydrogenovany ...

    Refined coconut oil – which is generally what you’ll see in stores – is made from copra, the dried meat of the coconut. However, because the process of drying the coconut is somewhat unsanitary – it includes laying them out in the sun, putting them in a kiln, or smoking them – the oil is inedible, and is therefore required to undergo a refinement process that includes some combination of using high heat to deodorize the oil, filtering the oil through bleaching clays, adding sodium hydroxide to remove impurities and prolong shelf-life, or performing some kind of hydrogenation or partial-hydrogenation process. In industry terms refined coconut oil is RBD – refined, bleached, deodorized.

    Read more: http://www.marksdailyapple.com/coconut-oil-health-benefits/#ixzz2hJJPogC2

    Imo tezka volba, ja primarne pouzivam hydrogenovany nebo rafinovany, buhvi, na smazeni a virgin na peceni (toho stejne moc nedelam)

    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    MMETLA: ja si myslim ze virgin je zbytocne drahy vystrelok
    ja pouzivam rafinovany hlavne kvoli stabilite a velmi nizkemu obsahu PUFA
    to ze je rafinovany mi nevadi
    lebo to nie je moj zdroj vitaminov a mineralov
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    NYX: dobra tedy, tento fakt jsem si neuvedomil, ale stejne .. kdyz ti odrafinuji vsechny kvalitni nenasycene kyseliny a nechaji tam jen ty, co nemaji jine uziti, je to jako pouzivat obycejny rostlinny olej ci smes.., urcite se shodnem na jednom - nejlepsi je virgin a ackoliv je moc drahy, furt si myslim, ze se oplati. Pak uz je to mene a mene kvalitni a vhodne.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Tak jsem zkusil cvičit nalačno a kromě toho, že jsem si mohl přispat žádný rozdíl nepociťuji. Zkusím to alespoň 2 týdny a uvidíme. Jsem rád, že jsem sebou nešlehnul, jak mě ostatní varovali :)
    NYX
    NYX --- ---
    MMETLA: no prave ta castecna hydrogenace je HORSI nez plna. viz treba z wiki

    The process of hydrogenation adds hydrogen atoms to unsaturated fats, eliminating double bonds and making them into partially or completely saturated fats. However, partial hydrogenation, if it is chemical rather than enzymatic, converts a part of cis-isomers into trans-unsaturated fats instead of hydrogenating them completely.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    NYX: teoreticky mas pravdu, ale ma to velke ALE .. nevidime primo do toho daneho procesu a postupu, ktery voli dana firma

    hydrogenace muze byt castecna, ostatne jako i ta rafinace. ale rafinaci oddeli vetsinu tech hodnotnych mastnych kyselin na dalsi pouziti - to je jeji ucel, hydrogenaci (castecnou) se upravi jen cast z nich, aby odolavala vyssim teplotam. Takze oboji neni idealni a asi tezko si vybrat pokud nebudes znat presny postup vyroby .. rafinace se dela pomoci chemikalii, hydrogenace nejpravdepodobneji za vysoke teploty a tlaku s katalyzatory a opet chemikaliemi ci jen vodikem .. teoreticky by melo byt lepsi jen rafinovani, ale treba u Barca jsem nasel nekde na netu postup, kdy hydrogenuji jen castecne a za ne az tak extremni teploty (nejaky preklad madarskeho textu) a neparfemuji to zpet, jak byva zvykem u tech pseudo-kokosaku, co je mas tuhe i pri 30C a pritom voni skoro jako virgin
    NYX
    NYX --- ---
    MMETLA: rafinovane / hydrogenovane spis obracene, ne?

    jinak afaik problem je jen castecna hydrogenace, po plne tam zadne trans nezbydou - ale tohle dohledavat je asi nerealne :)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    SVATY: ja pouzivam tyhle (http://mmetla.wordpress.com/2013/06/05/kokosovy-olej/),
    ten cristal vypada dobre a opravdu cenove nejlepe z tech virgin verzi ..

    pokud jde primarne o smazeni jak rikas, tak doporucuju teda ty rafinovane nebo lepe jen hydrogenovane (treba ten Barco mi prijde ok)
    TUILE
    TUILE --- ---
    AOTEAROA: jen k zuzceou jeste pripojim, ze zlucnik nejvic zlobi prave na podzim, takze se muzes tesit, ze se to zase srovna.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ICEMAN8241: tak to je snad vpohode, jak ten muj (taky nemam doma 25, to je luxus pro hornich tisic :-)
    ale stejne imho ten z dobrykolonial.cz vyjde cenove trochu lip, pokud by to nekdo chtel resit...
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    MR_DAN: 25 °C doma nemáme, ale můžu to ověřit, až začnou topit. Měkký je už teď (21 °C), takže hydrogenovaný snad nebude.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ICEMAN8241: ale ty pises ze ten tvuj rafinovanej netaje, to by znamenalo hydrogenaci
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A ty jablka nasbírej v nějakém pustém sadu. I po praze je nečesaných stromů fakt hodě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AOTEAROA: tak relaxuj, pij zázvorovku a kup si v lekárně cholagol.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Dneska jsem zkoušela tu ovesnou kaši a mám pocit jako po nějaké droze.
    Hlava taková trochu bolavá a ještě klasická "bublina".
    Ale mám tu dvě, ještě to vyzkouším, včera jsem taky celkem podváděla (tyčinky, čipsy, whiska...) ale nepříjemně mi začalo být až po té "snídani".
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SVATY: V tom případě můžu ten kbelíkový doporučit. Je absolutně bez chuti a vůně, smaží se na tom dobře.

    KOCHANSKA_CH: O tom už jsem slyšel, ale zkoušet to asi nebudu. Přesedlal jsem na víno jako ALONSY - Pinot Noir nebo Malbec jsou paleo friendly.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SVATY: no ten hydrogenovanej ani na smazeni, transmastny kyseliny tam jsou
    tzn na smazeni rafinovanej, ale pri pokojovy teplote musi meknout a kolem 25 se rozpoustet
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    KOCHANSKA_CH: ten můj sbírá whiskey, pije všemožné pivní speciály, a pracuje jako sommeliér a velmi rádi děláme "tour de Vinohrady" a ochutnáváme vína kde se dá. také oba milujeme kávu, doma si melem čerstvé zrní. rozcházet se nechci, i kdybych po pivu byla na umření :D


    ZUZKAOU: moc děkuji za rady, z toho výčtu znám důvěrně jen lecitin, nevadí mi jíst ho po lžicích, nicméně já teď nejsem v podstatě schopná si nic koupit (nejsou peníze, což je důvod proč říkám že jsem v dlouhodobém stresu a myslím že celé moje trávicí problémy jsou ponejvíce psychosomatického původu). pořád přemýšlím, co mi to je, nejsem si tím žlučníkem až tak jistá, i když možné to je. ať teď sním skoro cokoliv, pobolívá mě žaludek i střeva. já jsem od přírody hypochondr a velkej psychosomatik, takže už si gůglím různé ty žlučníky, ulcerózní kolitidy (máme v rodině Crohnovu chorobu) a současně si říkám že mám jen rozhozené zažívání po nějakém špatném jídle před 14 dny a prostě se to ještě nesrovnalo, protože jsem k tomu permanentně nastydlá a přicházím o hlas a tak. prostě taková podzimní rýmička :D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    AOTEAROA: Já se, pro jistotu, s pivařem rozešla. Teď jsem si namluvila milovníka vína a kávy. :-) Jo, Celia se to pivo jmenovalo!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AOTEAROA:
    zajdi na ultrazvuk.

    I kdyby ti tam něco našly, tak ještě není důvod k panice.

    1. začni jíst 2-4 jablka denně. Syrový se šlupkou. Pektin změkčuje případní šutry. Zároveň užívej hodně hořčíku. Teoreticky by to šlo i s tou hořkou solí - epsom - síran hořečnatý heptahydrát. Ale je hnusná. Když už, tak kupuj zaječickou hořkou a mixuj ji s jablky na smoothie - to trochu tu chuť přebije.

    2. nasaď protizánětlivou dietu - problémy se žlučníkem jsou především v zánětech, nikoliv v existenci písku/kamenů. Vysoké dávky rybího oleje (omega 3 a D), zázvor, kurkuma (závzor a kurkuma se dá spolu s jablečným moštem zkvasit na výbornou, ultra léčivou limonádu, ale tede není v tom pak ten pektin).
    Kukruma jako taková je součást i cholagolu - kapek určených právě při problémech se žlučníkem. Plus hodně barevného ovoce a hodně tmavě zelené zeleniny - syrové, s vlákninou, c-vitamínem. Pokud by ti nevadil česnek (při zánětech žlučníku často vadí), tak taky hodně česneku.
    A lecitin ve velkým - chce to alespoň 10 g denně, nejoptimálnější je zajít do obchodu pro kulturisty pro granulovanej lecitín a přisypávat si ho do jídla. Jde s ním péct, nebo ho míchat do kefíru, jogurtu a spol, tepelná úprava mu nevadí.
    Případně ostropestřec obecně na jaterní funkce (tablety, nebo tinktura -do vody se nevylouhovává)

    3. Redukovat stres, respektive velmi aktivně relaxovat a přepínat tělo do regeneračního módu. Pokud nemáš žádné vlastní relaxační techniky, tak základní shrnutí a návody má pěkně popsané nešpor tady (fultext knihy) http://drnespor.eu/rkniha4.doc

    Probiotika pochopitelně neuškodí, ale teda nijak extra nepomůžou.

    Ona očistná kůra s vyplivováním kamenů je nesmysl - to co dotyční najdou ve stolici je zmýdelnatělý ten olej se zádadami, kterými se běžně neutralizuje žaludeční obsah.
    The Truth about Gallbladder and Liver "Flushes"
    http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/flushes.html
    SVATY
    SVATY --- ---
    MR_DAN:
    ICEMAN8241: Potřebuju ho pouze na smažení, od té doby co jsem na paleu tak smažím mnohem víc a používám vepřový tuk (z domácího čuníka), ale radši bych ten kokosovej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam