Já vitamín D čerpám z pobytu na slunečním světle, prý stačí 20minut denně na plochu obličeje nebo rukou. Jsem venku denně, často i déle. Zbytek rybí tuk, ryby, vejce, mléko... Zrovna tento vitamín mi přijde jako dostatečný u maso-tuko-diet. Bacha na přemíru, je rozpustný v tucích, což znamená, že se iv tucích ukládá a lze se jím předávkovat i dlouhodobým užíváním nadbytečného množství.
Z wiki:
Za normálních okolností se vitamín D tvoří v kůži působením slunečního záření z provitamínu 7-dehydrocholesterolu, derivátu cholesterolu. Ultrafialové záření štěpí B jádro sloučeniny za vzniku cholekalciferolu, tedy vitamínu D3. Tuto schopnost výroby vitamínu v kůži si osvojili suchozemští obratlovci přibližně před 300 milióny let, kdy se přesunuli z oceánu, který byl bohatý na vápník.[1]
Syntéza působením slunečního záření by měla stačit na pokrytí až 80 % denní potřeby, v závislosti na zeměpisné šířce a ročním období. V potravinách se cholekalciferol nachází v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku a mléce.
Předávkování
Ve vysokých dávkách vitamín D naopak metabolismus vápníku a fosforu narušuje, vede k hyperkalcémii a může skončit i smrtí. Samotné sluneční záření kvůli regulačním mechanismům syntézy nikdy nevede k hypervitaminose.