• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    NYX
    NYX --- ---
    FITH: Dcko se generuje v zavislosti na UVB, ktere je pohlcovane pri pruchodu atmosferou, tj. v zime, kdy slunce je nizko, ho projde minimum + nevim jak moc odhalena v te zime chodis. imho ho optimalni mnozstvi ze slunicka v zime rozhodne nedostanes.
    ICEMAN8241: skvely zdroj B1 je veprove...ale pokud ho clovek neji, skutecne v ramci palea neni moc dobrych moznosti kde ho vzit. a v literature jsou popsane pripady, kdy se lide v ramci HFLC diety dokazali projist do skutecne problemoveho stavu, tj. to skutecne neni jen nejaky teoreticky problem.
    FITH
    FITH --- ---
    MAR_TINA: Tak to je dobrá zpráva :o), ven chodím každý den, takže tím pádem stále doplňuju...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FITH: není, máš v tělesném tuku uloženo na mnoho týdnů. A ven občas taky vyjdeš i v zimě, ne?
    To slunce nemusí být červencové, v listopadu svítí taky;)
    FITH
    FITH --- ---
    MAR_TINA: Teď na podzim jsem byla 7 týdnů u moře a naivně se domnívám, že jsem načerpala dost na zimní období, to je asi blbost, že? :o)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Paleožravci, vám budou spíš chybět vitamíny ze skupiny B (zejména B1) a na to bych si pozor dávala.

    Dlouholeté nadužívání vit. C nebo vápníku je docela zatěžující na organismus.

    Projevy přebytku vitamínu C

    Akutní toxicita vitaminu C je malá. Podání vysoké dávky vede zpravidla nanejvýš k podráždění žaludku a zažívacího traktu. S klasickou hypervitaminózou se u tohoto vitaminu nesetkáváme. Tělo si nevytváří zásoby vitamínu C a jeho přebytek se vyloučí ledvinami. Po vysazení déletrvajícího zvýšeného příjmu vitaminu C však může dojít k paradoxní hypovitaminóze. Podávání vysokých dávek vitaminu C může interferovat s podáváním některých léků; nebezpečná může být kombinace s některými stopovými prvky, zejména přechodnými kovy, která může vést k tvorbě reaktivních forem kyslíku, v minulosti byly popsány i klinicky významné otravy. Vysoké dávky askorbátu také interferují s řadou běžných klinickobiochemických vyšetření.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SVATY: To si taky rád přečtu, ačkoliv jsem odpůrce suplementace. Jediné, co si dávám, je 2000 mg vitamínu C denně jako prevenci, ale to praktikuji už několik let.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já vitamín D čerpám z pobytu na slunečním světle, prý stačí 20minut denně na plochu obličeje nebo rukou. Jsem venku denně, často i déle. Zbytek rybí tuk, ryby, vejce, mléko... Zrovna tento vitamín mi přijde jako dostatečný u maso-tuko-diet. Bacha na přemíru, je rozpustný v tucích, což znamená, že se iv tucích ukládá a lze se jím předávkovat i dlouhodobým užíváním nadbytečného množství.

    Z wiki:

    Za normálních okolností se vitamín D tvoří v kůži působením slunečního záření z provitamínu 7-dehydrocholesterolu, derivátu cholesterolu. Ultrafialové záření štěpí B jádro sloučeniny za vzniku cholekalciferolu, tedy vitamínu D3. Tuto schopnost výroby vitamínu v kůži si osvojili suchozemští obratlovci přibližně před 300 milióny let, kdy se přesunuli z oceánu, který byl bohatý na vápník.[1]

    Syntéza působením slunečního záření by měla stačit na pokrytí až 80 % denní potřeby, v závislosti na zeměpisné šířce a ročním období. V potravinách se cholekalciferol nachází v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku a mléce.

    Předávkování

    Ve vysokých dávkách vitamín D naopak metabolismus vápníku a fosforu narušuje, vede k hyperkalcémii a může skončit i smrtí. Samotné sluneční záření kvůli regulačním mechanismům syntézy nikdy nevede k hypervitaminose.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SVATY: rybí tuk.

    Mám tuten a s tou citronovou šťávou a rozmarýnovým extraktem proti oxidaci je vlastně i chutnej

    http://www.nordena.cz/eshop/mollers-tran-norsky-rybi-olej-500-ml-detail
    SVATY
    SVATY --- ---
    Jakou formou, popř. jakej konkrétní přípravek používáte na suplementaci Vitamínu D ? Je to jedinej vitamín, kterej bych chtěl přes zimu suplementova, ale je hrozný množství druhů a cenový rozdíly nejsou zanedbatelný.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    FITH: Díky za tip, zkusím. Ale raději o víkendu, mám pocit, že bych potom moc práce neudělal :)
    NYX
    NYX --- ---
    ICEMAN8241: praveze jsem zadnou rozumnou nenasel.
    FITH
    FITH --- ---
    ICEMAN8241: Moje "sladká" snídaně se obvykle skládá z mražených višní a malin ke kterým přidám kokos nemletý mák a trochu vysoce kvalitního kakaa s řeckým jogurtem. Po téhle bombě jsem schopná jakékoliv fyzické zátěže...:o)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    NYX: Uvažuješ o nějaký konkrétní?
    NYX
    NYX --- ---
    MR_DAN: Dcko je v multacich mam pocit kolem 400IU, urcilo se to afaik podle davky dostacujici k rozumnemu vyvoji kosti, ale to se jeste nevedelo jake dalsi funkce muze mit.

    ale ja si spis posledni dobou nejsem jisty jestli suplementace je skutecne ekvivalentni k "vlastnorucni" vyrobe v kuzi. jestli by nejaka lampa nebyla vhodnejsi.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ANA_CO_MA_DOST: no s tim nebejt nemocnej nevim, vitaminu mam dost, dokonce i nejakej ten doplnek multivitaminovej davam a zrovna se probiram z pekny virozy... tam bud ei nejakej faktor stesti a tak, ale samozrejme vitamin jest dobra vec
    ANA_CO_MA_DOST
    ANA_CO_MA_DOST --- ---
    MR_DAN: tak rozhodne tim clovek nic nezkazi, ale spis bych na tohle pocasi doporucil kazdymu, kdo se pres den nepohybuje venku, vitamin D, v unoru jsem zacal s 2*2500IU denne a od ty doby jsem nebyl nemocnej:)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ANA_CO_MA_DOST: caj s medem, kor kdyz zacina bejt venku takhle, to je podle me super napad :-)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ANA_CO_MA_DOST: Dřív jsem snídal dezerty typu brownies nebo muffiny spolu s čajem a problém jsem neměl. Zkusím možná to ovoce, pokud se to po do měsíce nezlepší.
    ANA_CO_MA_DOST
    ANA_CO_MA_DOST --- ---
    ICEMAN8241: ja jsem to takhle zkousel po ranu jen parkrat. vstal jsem dal sklenici vody, pockal cca 15 minut a dal cviceni s vlastni vahou a KB a moc to neslo, hodne jsem cejtil, ze telo jeste neni pripraveny na zatez. Kazdopadne pokud jses schopnej to po ranu odcvicit a na omdleni ti je jen obcas tak bych to asi moc neresil a pokud se ti to stava skoro porad, tak bych zkusil trochu upravit trening, nebo misto ovoce muzes dat treba trochu medu at mas energii.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ANA_CO_MA_DOST: Rychleji se unavím, takže neudělám tolik opakování jednotlivých cviků. Snažím se to zmáknout, ale stalo se mi už dvakrát, že mi pak bylo na omdlení :))
    ANA_CO_MA_DOST
    ANA_CO_MA_DOST --- ---
    ICEMAN8241: a jakej mas problem s vykonnosti ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam