• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    KABIS: skus zvazit, ci to proste len nie je dlhodoby stres z low carb. Na internetoch sa objavil termin "catecholamine honeymooon". V principe ak prejdes na lc, tak istu dobu sa citis neporazitelna, k comu prispieva vyssia produkcia stresovych hormonov. Tie ti dodavaju pocit, ze sa tvoje zdravie zlepsuje, stracaju sa zapaly, mas kopec energie... ale po case sa tento efekt vycerpa a tvoje problemy sa vratia.

    Linkoval by som sem, ale z nejakeho dovodu je obsah nedostupny
    http://180degreehealth.com/2010/06/the-catecholamine-honeymoon/
    (prva zmienka o catecholamine honeymoon)

    medzicasom skus toto
    How I Went Too Low-Carb on the GAPS Diet (Guest Post)
    http://www.cheeseslave.com/how-i-went-too-low-carb-on-the-gaps-diet-guest-post/


    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: mazej na kožní a případně na alergologii. Zázvor a kurkuma sice neublíží, ale taky fakt nepomůžou.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Když jsme u té kůže...
    S paleo jídlem jsem začala cca v únoru, kdy se mi taky (krátce předtím) po více než deseti letech objevil exém. Za tu dobu se exém rozrostl na půl dlaně a objevil se pod koleny a na krku a už mě fakt nenapadá, jak se toho zbavit.
    Doktorem asi ne, pochybuji, že kožní zmůže něco s něčím o co se nepostarala fakt kvalitní konopná mast. Jídlem očividně taky ne, teď sice paleo moc nejedu (jím částečně hrozně a částečně pro jistotu vůbec), ale to je tak poslední měsíc, měsíc a půl a tohle mě trápí hodně a dlouho.

    Zkusím ještě možná ten zázvor a kurkumu a budu doufat, protože je to už dost nepříjemné.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: slušné tuky v potravě naopak stav pleti zlepšujou - zejména pokud jich předtím byl nedostatek. Může to souviset se změnou jídla - ale to spíš pokud si předtím měla hodně odlišný přístup. Může to souviset ale taky s něčím úplně jiným - neměnila si náhodou třeba něco v kosmetice/hygienických přípravcích (včetně prášků na praní)? Případně u ženských do toho hodně vstupujou taky hormony - v případě že posledních pár menstruací jsou problematičtější, než normálně, tak to chce donutit gynekologa k pořádné prohlídce. Pokud jsi delší dobu na antikoncepci, tak to se už taky organismu nemusí líbit a tak.

    Pokud to není ten případ, tak bych se k tomu chovala jako k jinému zánětlivému problému. Takže zevniř hodně zázvoru, kurkumy omega 3 a kysaných věcí. Zevně čistit, a na závěr okyselit, aby se tam nemohly usadit nežádoucí brebery, které se pak v těch mazových váčcích zaněcují. Tedy kefír či kyselou syrovátku místo pleťového mlíka či vody. A nebo ho používat na různé masky - s medem, acylpirinem a tak.

    KABIS
    KABIS --- ---
    LILINKA6423: ani ne, driv jsem je poradala horem dolem, jim jich vic nez poslednich par let, min nez predtim :)) mam dokonce horsi plet nez kdyz jsem delala v mekaci - jedla tamni jidlo a cas travila v kuchyni kde bylo klidne i 45 stupnu.. Takze me to fakt vytaci :)
    LILINKA6423
    LILINKA6423 --- ---
    KABIS: Mne to treba delaji orechy, nejis jich ted vic ?
    KABIS
    KABIS --- ---
    ICEMAN8241: Mlecne vyrobky jsem jedla vzdy a takovyhle problemy jsem nikdy nemela, plus jak rikam, nechci je momentalne vypustit. Posledni rok se mi to gradualne zhorsuje (tj cca ta foba co jsem primal) a to jsem mleko silne omezila oproti zacatku...
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    KABIS: Moje zkušenost je taková, že cca 2 týdny po změně jídelníčku tělo prochází detoxem a pleť se zhorší. Zažil jsem to na vlastní kůži a pozoroval jsem to i u ségry a mojí drahé polovičky. Pokud primal jíš nějakou dobu, viděl bych to spíš na ty mléčné výrobky. Mně osobně se to vrací, když ze striktního palea sáhnu po sýru.

    KABIS: Na tohle se ještě přeptám později, až budu mít čas. Prozatím jenom KLOBOUK DOLŮ!
    KABIS
    KABIS --- ---
    Vice ci mene dodrzuju primal (ted jsem byla mesic nemocna, takze to bylo spis mene, ale ne o tolik :) ) a co pozoruju, tak krom toho ze se mi zlepsilo zazivani, brutalne se mi zhorsila - a stale zhorsuje - plet. Napadly me mlecne vyrobky, ale ty jsem v hojne mire konzumovala jiz drive, plus momentalne z rodinnych duvodu neni uplne mozne je vysadit (uz jsem toho eliminovala hodne, je to financne a casove narocne a draha polovicka to zacina nest nelibe). Nenapada vas, proc to tak je? Treba tim, ze mam celkove spis mastnejsi plet a zvysenim podilu tuku ve strave to muze byt problem? (treba jsem prave vyplodila kardinalni volovinu, pokud ano tak se veci znalym omlouvam :) )
    SVATY
    SVATY --- ---
    Zdravím, nemáte někdo ucelenější info ohledně BCAA (Leucin, valin, isoleucin) ? Nechcou se mi kupovat tablety, raději bych tyhle aminokyseliny čerpal z jídla, konkrétně asi z ořechů. 10 g ořechů by mělo obsahovat cca. 120 mg leucinu, ale nemám vůbec představu jak brzo před tréningem je konzumovat, po tréningu je to asi jasný, co nejdřív... Vím že u tablet je ta doba takřka bezprostřední, ale přece jen normální strava se musí trávit tak to asi chvilku trvá než se to dostane do těla. Resp. má vůbec smysl se o něco takovýho pokoušet ? Poslední dobou mám tréningy náročnější než dřív a rád bych urychlil regeneraci. Co se týče informací ohledně množství, našel jsem tolik různých názorů, že opravdu nevím. Od názorů, že stačí např. kolem 200 mg před a po tréningu po názory hardcore budybuilderů že minimum je 30 g jinak ani nemá smysl se o BCAA zajímat :D
    KABIS
    KABIS --- ---
    Slibuju jiz dlouho, az ted jsem se k tomu dostala (a dokopala) - report z B7:

    Je potreba mit na pameti ze jsem to sla absolutne netrenovana (tj cely zivot nic, rok predtim Krav Maga a obcasny silovy trenink, cca 3x jsem byla behat, zadne narocne tury atp)

    Tri dny predem jsem se zacla carb loadovat (brambory + ryze), z toho jsem zacala mit trosku zazivaci potize a prvni dva dny jsem byla docela unavena, pak jsem se zacala citit velmi nakopnute. S sebou jsem mela mandlove maslo (domaci), kokosovy olej, tycinky z susenych datli + orechu (domaci), susene maso a misto iontaku vincentku. Prvnich cca 20 km se mi slo pekne, mela jsem velkou chut na mandlove maslo, obcas jesm si zobla tycinek. Po cca 30ti km jsem zacala mit strasnou chut na neco "sveziho", takze jsem zacala jist na obcerstvovackach vzdy kousek melouna/bananu (plus stale maslo a semtam trosku jsem zobla oleje), na susene maso jsem nemela ani pomysleni.
    Po 40ti km mi zacaly krize kdy me zacaly hrozne bolet nohy (kolena + kotniky), ale po ibalginech se mi porad slo velmi prijemne (ok, do kopcu to byl trosku problem a sla jsem stylem krok-sun-krok, ale svaly me nebolely a celkove to bylo jeste relativne OK)
    Po 60ti km jsem si sahla na dno a uz jsem to nedokazala fuelovat takhle, snedla jsem tunu bananu a nejakou ovesnou tycinku a podobne jsem jela az do konce - uz pro me proste nebylo mozne fungovat jinak.

    Cas v cili 24 a pul hodiny.

    Takze shrnuti: Pokud neco takovyho tak rozhodne by clovek mel byt natrenovany :o) Jde to fuelovat primal/paleo, ale je potreba si to nazkouset predem a naucit telo na to fungovat. Zaroven pokud bych to jela znova na tuky, tak bych se vyvarovala vsemu s vysokym GI (tj ty datle, melouny, banany atp), ale urcite bych nejaky sacharidy brala, jen proste neco co se bude uvolnovat do tela pekne pomalu (neresim ketozu). Taky nevim jak s tim nabiranim sacharidu predem, myslim si, ze mi to trosku rozhodilo organismus ktery byl zvykly na neco uplne jineho, spis si rikam jestli by nebylo lepsi mirne zvysit prijem sacharidu ale delsi dobu predtim, ne rapidne na par dni.
    NYX
    NYX --- ---
    NYX: ja zatim fakt nevim, nachazim naprosto zmatene informace o tom, jakou davku by clovek vlastne mel dostat - a podobny chaos v tom, kolik toho kdy a kde clovek vlastne dostane ze slunce.

    jinak jina varianta je vedle toho vrazit nejake spot ledky, ktere cloveka budou odrazovat od koukani se primo do toho.

    neumim si moc predstavit, ze bych chtel venovat ten cas specificky lezeni pod lampou, tj. bych preferoval neco umistene vedle pracovniho stolu apod. mozna rovnou zkombinovat s modrym svetlem a zapinat to vzdycky rano.

    samozrejme nejlepsi by bylo proste experimentovat a nechat si vzdy po case zmerit Dcko z krve, ale i pres podstatne zlevneni testu to stale neni zrovna zadarmo :)

    pak jsou nejake gadgety merici kolik toho zhruba clovek dostal a varujici, ze ma jit clovek "ze slunicka" uz pryc, mozna by slo pouzit to...ale buhvi na jake davky je to nastavene a co to vlastne meri.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    NYX: Asi bych to dal do běžné lampy s odrazivým stínítkem s tím, že si to nechám svítit na záda zatímco si budu v leže číst. Tu hodinku nebo dvě denně by to mohlo stačit, ne?
    NYX
    NYX --- ---
    ICEMAN8241: btw: jak se tu resily ty uv lampy, zatim mi nejlip vychazi neco jako http://www.exo-terra.com/en/products/reptile_uvb200.php

    ted jen spocitat jak dlouho a z jake dalky to na sebe nechat svitit a kam to umistit, aby to cloveku nesvitilo do oci.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    MMETLA: Hledal jsem inspiraci u tebe na blogu a asi teda pojedu čistě paleo :D
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ICEMAN8241: dost zalezi co ocekavas na vanocni tabuli, my jdeme do ciste paleo verze.. ale kazdy ji trochu neco jineho :/
    TUILE
    TUILE --- ---
    ICEMAN8241: lehkej bramborovej salat a ryba na prirodno (my treba rybu peceme). To se da i paleo ne? teda primal urcite
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Co chystáte na štědrovečerní tabuli? Trochu váhám, zda se mám vybodnout na tradice a udělat si paleo večeři, případně paleo verzi tradiční večeře anebo to skrečovat a prostě počítat s tím, že mi bude pár dní blbě.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    tak nám Melvil odložil vydání knihy Jídlo na prvním místě až na leden :(
    EDEN
    EDEN --- ---
    JINX: mame fungovat sa da, ale musis sachre cyklovat, teda bud cez nejaku variaciu vln, alebo ckd. vykonnost v tom pripade v pohode. cisto fungovat dlhodobo v ketoze bez cyklovania s tym ze chces aj cvicit neodporucam.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam