ICEMAN8241: Nefiltrovaný? Jestli chceš to, čemu američani říkají raw honey, tak prostě kup u včelaře med. I pastovaný je jen mechanicky zpracovaný, bez filtrování a nebo tepelné úpravy. Američani běžně med pasterují, proto potřebují spešl "syrový".
Med se nefiltruje, med se vytáčí na medometu (jednoduchá odstředivka). Maximálně můžeš dostat celou plástev. Ale ten vosk fakt není úplně určen k jídlu a včelaři díky medometům používají plástve opakovaně, takže budeš muset najít někoho, koho ukecáš, aby ti to dal i s voskem.
Leda bys teda jako chtěl med vyrobenej z nezásobních plástů - tedy s pylem, propolisem a mateří kašíčkou a včelíma zárodkama a tak. Ale to teda včelaři nedělaj, protože jaksi se tím celkem zasahují do toho jak funguje a nefunguje včelstvo. A rozhodně ti to nikdo neudělá na podzim a nebo v zimě - někdy začátkem června, kdy už budou mít něco nashromážděno, ale zároveň budou mít čas udělat si nové zásoby. Když už, tak kup požadované věci zvlášť a smíchej s medem.