SIVER: jíš vnitřnosti? Umíš vařit z levnějších kusů masa jako třeba hovězí přední a nebo vepřové nožičky? Jíš teď levnou zeleninu typu mrkev, celer a zelí a doma naklíčené nati a nebo kupuješ saláty, rajčata a papriky?
Pak je ještě kouzlo v nákupech ve velkým ( např. půl jehněte (minimálně 30 porcí bez vývaru) za 180 kč/kg s dovozem do prahy - další jehňata ale budou až zase napodzim). A pochopitelně v sezóně zavařovat, sušit a mrazit a kvasit na zimu.
pokud člověk nemá nějaké autoimunitní onemocnění, tak v rámci co nejnižšího rozpočtu rozhodně stojí za zvážení, jestli ty luštěniny jsou fakt tak strašně nebezpečné, když fytovku dektivuje namáčení, nebo dokonce klíčení a lektiny pořádné uvaření.
Případně se dá poměrně snadno doma vyrábět tempeh - který to ještě přifermentuje a tím spíš zlepší stravitelnost (a dodá b-vitamíny a látky mírně uzdravující mikrofloru). Nemusí být sojovej, umí to i ostatní luštěniny a taky ořechy a semena - cizrnovej s lískáčema je fakt dobrej, stejně tak fazolovej se sezamem.
To všechno ovšem stojí čas a chce to alespoň velký mrazák, když už jeden nemá chladný sklep. Tak aby to bylo levné a zároveň snadno dostupné to fakt neumím.