• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MMETLA: chvíli byla v létě na jiřáku, ale vnější listy (tmavě zelené) hlávkové kapusty fungujou podobně. Ale ta italská imho půjde pěstovat ve velkém květináči.


    ICEMAN8241: chá!

    Mozečky se blbě shání, protože hygiena.

    Nejjednodušší jsou jazyky a nebo srdce. To je prostě svalovina. Jazyky to chce uvařit se zeleninou a případně kořením (je z nich moc dobrý vývar, kdo chce aby to mělo i želatinu, přidá kosti) a posléze je oloupat od vrchní slupky a buď sníst jen tak na plátky, polévat omáčkyami typu křenová (osmažit cibulku, rozvařit ve vývaru na kaši, dohotového přimíchat žloutek a nastrouhaný křen, pepř, sůl a něco kyselého, primalisti přidají smetanu) nebo je různě opékat - třeba s medem a rybí omáčkou a patřičným kořením. Případně zalít do aspiku.

    Srdce je fajn na dušení, případně z něj jsou skvělé stejky (noc předem to chce namočit do něčeho kyselého, aby byly křehčí. A srdce je výborné na tatarák či sušené maso. Stejně tak dodá skvělou chuť do vývatu a buď se pak dá jíst jen tak na plátky, třeba s omáčkou, anebo studené jako nářez a nebo se pak ještě dá prošpikovat a upéct v troubě s nějakým kořením. Vše platí jak pro srdce velkých zvířat, tak pro drůbeží.

    Ledvinky je potřeba se naučit čistit a případně máčet přes noc do mléka, telecí a jehněčí jsou k jídlu snazší, než nejčastěji sehnatelné vepřové. Pak na plátky jako minutka, nebo přidávat do gulášů, či různých masových směsí. A nebo teda dusit s nějakou omáčkou.

    Dršťky - kromě klasické dršťkovky, jsou skvělé s rajčatovou omáčkou a bylinkami ze středomořského pytlíku. A nebo se zázvorem, česnekem a dalšími asijskými ingrediencemi.

    Drůbeží žaludky jsou pak kromě polévky skvělé dušené a zadělávané v kysané smetaně - paleo rozdusí cibulku ve vývaru spolu s pepřem, novým kořením, muškátovým oříškem a třeba tymiánem a okyselí citronem. Teoreticky by do toho asi šlo zapracovat nějaké ořechové máslo - pak to bude připomínat gruzínské omáčky.

    Vemínko - uvařit v okyselené vodě s kořením, nakrájet na plátky a osmažit/ogrilovat. Případně přidávat do gulášů a jiných dušených směsí. A pokud někdo ví o zdroji vemínek v praze, tak prozraďte.

    Slezina - slezinu dávám kočkám, neb mi prostě nechutná a nepřišla jsem na to, jak ji udělat jedle, bez toho, abych na to nalila milion ochucujících přípravků a pak už tam ta slezina být moc nemusí, ne?

    Rybí mlíčí a jikry - povětšinou opéct na másle a pak případně dochutit. Přidávat do salátů, do polívky, udělat z nich pomazánku.

    Varlata - se tradičně máčí v mléce a pak smaží/grilují, popřípadě se dodávají do různých dušených směsí.

    Brzlík - se opeče a dodusí se zeleninou, či jako steak a pak se doplní omáčkou (kdo ví o zdroji brzlíku za přijatelné ceny - sem s ním). Případně se krátce ovaří a pak se smaží. Opět v polívkách do knedlíčků a nebo jako součást polívky.

    plíce - brát z mladých zvířat, z dospělejch to má fakt hnusnou konzistenci. Klasicky uvařit v kyselé vodě s kořením a zadělat do sladkokyselé omáčky (je to lepší ve směsi s jinými vnitřnostmi, ne jen plíce)
    Učila jsem se jíst plíce na téhle polívce a je moc dobrá - a určitě půjde udělat bez té rýže, jen bude řidší. http://www.thechinesesouplady.com/almonds-pork-lung-soup/

    inspirace - staré české kuchařky (rozhodně sandtnerka), čínská kuchyně a třeba http://www.eatmedaily.com/tag/offal-of-the-week/ http://www.amazon.com/Odd-Bits-Cook-Rest-Animal/dp/158008334X

    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    MMETLA: To by mě taky zajímalo. Nikdy jsem to nezkusil, protože jsem ani neměl možnost. Ne že bych po tom nějak toužil, ale zpestření jídelníčku vždycky vítám :)

    Což mě přivádí k další otázce, na kterou jsem se chtěl zeptat už před nějakým časem. Paleo podporuje konzumaci orgánů, nicméně receptů je na celém internetu jako šafránu. Máte nějaké tipy, zkušenosti? Z klasických receptů dělám snad jen játra na cibulce a odhodlávám se ke koupi vepřového nebo telecího mozečku, který bych osmahnul na cibulce a naplnil jím omeletu. Uvítám další tipy :)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ICEMAN8241: no, kdyz je tu rec o tehle kapuste, kde se u nas da sehnat? protoze jsem ji snad krome jednoho tydnu na trhu nevidel..
    FITH
    FITH --- ---
    SIVER: Já bych tipovala, že tě nafukují mléčné výrobky. Teď jedu whole 30, takže bez mléčných výrobků a bez luštěnin a ačkoliv jím i zelí a jiné nadýmavé věci, tak jsem bez problémů.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Kale Sucks: Famous Chefs Reveal the Most Over/Underrated Veggies | Thrillist
    http://www.huffingtonpost.com/thrillist/kale-sucks-famous-chefs-r_b_4746327.html
    NYX
    NYX --- ---
    :)

    KABIS
    KABIS --- ---
    TUILE: jupi! nejsem v tom sama :D
    TUILE
    TUILE --- ---
    SIVER: ja sem nafoukla, kdyz jim vecer jkoykoliv pro me tezko stravitelny jidlo. z toho tvyho vyctu bych si k veceri mohla bez nasledku dat jen masovy kolac.
    TIMA
    TIMA --- ---
    SIVER: Ja bych podezirala to zeli.
    SIVER
    SIVER --- ---
    Když jste začínali s paleem, bývali jste třeba večer nafouklý po stravě? Já právě jsem a to jsem přijal tak cca 70-80g sacharidů

    Pro představu jsem měl dneska: masový koláč kousek (cca 150g masa), bílý jogurt, uherák 10dkg + paprika ( spíš se držim primalu či lowcarbu), malé jablko, zelnou polévku se slaninou a sýrem a tu sem si dal v průběhu večera 3x.

    Nechápu z čeho jsem nafouklej... Měl bych do začátku vynechat to ovoce? Nebo když jedu primal, tak to nevadí?
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ZUZKAOU: Já mám kromě nízkého rozpočtu ještě jen třetinu ledničky a mrazáku, a navrch spolubydlící strašnou krávu která mi teď už v podstatě kompletně zakázala vařit. Ona nevaří, neb to neumí, a když doma děláme nějakou zeleninu nebo vývar, řekne že to páchne a má se vším problém. Díky bohu už se jí za pár týdnů zbavím a budem si moct vařit dle libosti :-)

    Potřebuju teď zas najet na low carb, takže drahý dostane seznam povolených potravin. Nedá se nic dělat, prostě když obědvám rýži, mám pak neustále hlad a chutě. Mám malý výdej, tak se nemůžu cpát jak zjednaná.
    TUILE
    TUILE --- ---
    KABIS: ja te chapu, davam si jich k snidani pet a pul hodiny na to si davam kade a hrst sudenyho ovoce, pac mam neco mezi hladem a chuti.
    a to sem malicka a hubendira.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Trocha spamu - můj dnešní pokus :)



    Recept po kliknutí na fotku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo - měla bych tu přebytečnou porci vodního i mléčného kefíru, kdyby někdo chtěl. Praha 10, popřípadě trasa A či C.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SIVER: jíš vnitřnosti? Umíš vařit z levnějších kusů masa jako třeba hovězí přední a nebo vepřové nožičky? Jíš teď levnou zeleninu typu mrkev, celer a zelí a doma naklíčené nati a nebo kupuješ saláty, rajčata a papriky?

    Pak je ještě kouzlo v nákupech ve velkým ( např. půl jehněte (minimálně 30 porcí bez vývaru) za 180 kč/kg s dovozem do prahy - další jehňata ale budou až zase napodzim). A pochopitelně v sezóně zavařovat, sušit a mrazit a kvasit na zimu.

    pokud člověk nemá nějaké autoimunitní onemocnění, tak v rámci co nejnižšího rozpočtu rozhodně stojí za zvážení, jestli ty luštěniny jsou fakt tak strašně nebezpečné, když fytovku dektivuje namáčení, nebo dokonce klíčení a lektiny pořádné uvaření.

    Případně se dá poměrně snadno doma vyrábět tempeh - který to ještě přifermentuje a tím spíš zlepší stravitelnost (a dodá b-vitamíny a látky mírně uzdravující mikrofloru). Nemusí být sojovej, umí to i ostatní luštěniny a taky ořechy a semena - cizrnovej s lískáčema je fakt dobrej, stejně tak fazolovej se sezamem.


    To všechno ovšem stojí čas a chce to alespoň velký mrazák, když už jeden nemá chladný sklep. Tak aby to bylo levné a zároveň snadno dostupné to fakt neumím.
    SIVER
    SIVER --- ---
    Jo to by se taky hodilo nějaké tipy na levná jídla.


    Před lowcarbem či primal jsem se vešel měsíčně do 2,5k ted to vidim tak na 3k minimálně.
    KABIS
    KABIS --- ---
    AOTEAROA: tyjo, jak to zvladas s paleo? nejaky tipy na cem vsem se da usetrit? :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    LUCIASHECK: Tyjo já si dávám téměř vždy tři vejce, ale hlavně asi z finančních důvodů :-D mám teď úchvatná domácí vejce, ale vyjde to na 500 Kč za měsíc a já mám rozpočet asi 400 Kč na jídlo týdně...
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    LUCIASHECK: Achjo, já si se svojí extrémní přecitlivělostí na cukr něco takového teď vůbec nemůžu dát :-( bolí mě zuby i po jablku. Snad se to po jejich opravě zase zlepší. I kdybych krásně chtěla teď kašlat na paleo a hubnutí, nemůžu si dát kyblík ledové čokolády, jak bych si přála! :-D
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    KABIS: a půllžičkou medu, vše na másle
    KABIS
    KABIS --- ---
    LUCIASHECK: banan s jablkem a slaninou? to muze byt zajimave, musim vyzkouset :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Tak když snídaně, tak snídaně :-D


    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam