"Důležité je také vědět, že alergie může být dlouho skrytá, aniž by se jakkoli projevovala. Spouštěčem je většině případů pak nadměrný stres, zásadní životní údálosti, změna prostředí, špatná životospráva i nezdravá, ale někdy naopak i příliš zdravá výživa."
(odtud)
Ta poslední dvě slova?!?!?!
Zjišťuju, že mě nejspíš přepadla alergie na ořechy. Odjakživa jsem měla hodně citlivý jazyk na ořechy a rajčata, že mi snadno trochu napuchl a byl takový podrážděný (podobně jako při angíně nebo když si ho spálíte horkým čajem), a teď začínám zjišťovat, že mám nejspíš opravdovou a neskonalou alergii na vlašské ořechy. Mám z toho dooost depku. Loni jsem neměla jediný alergický/astmatický projev, ekzémy se taky velmi uklidnily. Teď ale najednou se zase astmatické a alergické projevy vrhly na moje tělo, a to už rok a půl jedu takové na 80 % dodržované paleo a celou dobu mi bylo skvěle. Ještě před pár dny jsem různé projevy a neduhy mohla svádět na stres a opožděnou imunitní reakci na uvolněnější stravovací režim kolem Vánoc, ale tohle je na férovku autoimunitní útok - nucení ke kašli a smrkání, i když není co kašlat a smrkat, kopřivka, svědí mě celý obličej, asi po pěti letech mi popraskaly koutky úst, a tak dále. Po tom jakým obrozením jsem díky paleu prošla a autoimunitních problémů jsem se v podstatě úplně zbavila jsem z toho v šoku - loni jsem neměla žádné alergické projevy po 15 letech.
Takže se začínám intenzivně pozorovat, včera jsem si ještě testovně dala hrstičku ořechů a ode dneška už prostě ani zrnko a budu to prpstě hlídat. Doufám že se ty nově objevené alergeny nebudou množit...
Doporučení na Whole 30 si můžete odpustit, mám to v plánu, blíží se to, ale nejdřív prostě musím přečíst knihu ;)