• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    SKORZENY: njn když já jakmile začnu jíst sladké, mám nutkavou potřebu jíst ho 20 h denně, a to mi nedělá vůbec dobře, a jakmile jím něco s moukou, tak jsem děsně osypaná, což jsem byla trvale od 11 let, teď mám aspoň velmi sníženou spotřebu kortikoidových mastiček na ekzémy...
    momentálně si dávám hodně záležet zas na bezlepku, protože jeho konzumace u mě silně zhoršuje klasickou pylovou alergii :) drahý s tím má taky problém, tak se snažíme aspoň společně.
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    AOTEAROA: ja si myslim ze tri veci o ktorych pisem - nazvime ich Skorzenyho postulaty - sa daju aplikovat plosne na vacsinu ludi. :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    SKORZENY: škoda, že to je naprosto individuální :)
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    ak dovolite tak si zaspominam, tiez som dlho riesil komu po obede

    ked som objavil paleo a siel zo zaciatku lc tak parada, nikdy ziadny problem po obede. (predtym obcasne) tak si hovorim ze asi to boli tie kurvy sacharidy!
    potom ma lc dost rychlo omrzelo a som zvysil sacharidy, stale paleo a stale ok. tak si hovorim ze je to snad lepok!
    a potom som sa na to paleo kolosalne vyprdol uplne, a stale dobre. utlm jedine ak sa nahodou velmi zle vyspim a som v strese

    zobral som si z toho tri veci -
    ked ides lc tak ta standardne jedlo rozhadze
    ze som kedysi zral vela lepku rano naobed vecer, ze je lepsie trochu menej hlavne kvoli traveniu ale inak uplne ok
    ked si v strese tak jedlo uvolnuje a dava telu signal nech ide vypnut

    tolko moje bohate skusenosti :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ICEMAN8241: tak on když člověk se cpe těmi cukry celý den každý den, tak je tělo zvyklé na ně jet a ty výkyvy nakonec nebudou třeba až tak velké. to mi říká spousta lidí, co se cpou sladkostma horem dolem a jsou jak vyžlata - že si prostě když maj hlad nebo chuť daj další dávku cukru a co jako. trochu mě serou :)) spousta lidí vůbec nereaguje na cukr nějakou únavou, chutěma nebo podrážděností při nedostatku. mám několik takových kamarádek, které vůbec nechápou, proč s chutěma tak děsně bojuju.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    AOTEAROA: Onehdy jsem dopadl podobně po konzumaci Phở gà a to byla jen polévka. Naprosto nechápu, jak jsem mohl dřív fungovat :D
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    FRONEMA: podle mě se citlivost na cukr zvýší (i na všechno ostatní), nicméně já tyhle stavy opravdu mívala každý den. pomohlo pak jen když jsem držela dietu jako takovou a oběd jsem si rozdělovala na dvě porce, takže to nebyl takovej masakr, a navíc jsem u toho pila litry lehký coly, fuj. ale na ty prospaný odpoledne si naprosto živě pamatuju. včera jsem holt tu obrporci nudlí snědla celou najednou, málem jsem se tim zadusila :D
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    AOTEAROA: tohle znam.

    akkorat mne pak napada, nedela nas naopak paleo neodolnymi? nekdy si rikam jestli si na sebe nepletu bic
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    království za maso a zeleninu! včera jsem výjimečně neměla v práci navaříno, tak jsem zašla do místního oblíbeného asijského stánku a dala si oblíbené rýžové nudle z vejci, zeleninou a mikroskopickými kousky kuřecího.
    tři hodiny jsem pak nemohla zvednout čelo ze stolu!! totální peklo, nemožnost myslet, zívání a zavírání očí. když si vzpomenu, že jsem kdysi v práci takhle trávila každý odpoledne a jen se snažila neusnout, jsem šťastná za objev nízkosacharidový stravy. po kafi jsem vždycky byla pak ještě ospalejší a ještě mě do večera pálila žáha :D fuj.

    dneska mám díkybohu zase vepříka, i když teda bohužel s bramborama.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    AOTEAROA: Já mám doma historický V-krouhač, takový ten oranžový, na něm zeleninou nastrouhám na ty nejtenčí plátky. V rozpáleném sádle na pánvi plátky smažím, je potřeba zachytit okamžik, než ti zhnědnou, zhořknou a jsou na vyhození. :-) A zas se nesmí odstavit brzo, zůstanou gumové. Většinou je ten správný okamžik, kdy sádlo přestává šumět. Pak to přes cedník sliju, horké solím a nechám okapat, sádlo použiju znova na další várku. Správně udělané chladnoucí chipsy musí v misce chrastit. :-)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ja delam na sedle vajicka a maso, koupila jsem nejakou pulkilovou vanicku ve sklizeno.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ó, díky to jste mě překvapili :)

    KOCHANSKA_CH: můžeš prosím pro blbce napsat přesný postup přípravy chipsů? na ty mám šíleně chuť. čím je krájíš, asi škrabkou na brambory? nebo nožem silnější? celerky a řepelky jsou super :))
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    AOTEAROA: veprove + vejce zasadne jen na vlastne-rucne vyrobenem sadle .. kvalitni sadlo doma skvarim v troube v hrnci, cca 3-4 hodiny podle velikosti skvarku.. recept mam na blogu, neni to zadna slava, ale taky to nezasvini kuchyni a clovek to krome odlivani sadla nemusi hlidat
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    AOTEAROA: lzice sadla do kazde rodiny :-)
    kup si na biofarma.cz sadlo na skvareni a udelej si vlastni sadlo & skvarky, nebudes litovat
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    AOTEAROA: Ráno si vejce s žampiony a jarní cibulkou připravuju jedině na sádle, mám teď čerstvé vlastnoruční ze zabíjačky. Tento týden jsem zkoušela chipsy z celeru a červené řepy, fritovaly se v sádle, použila jsem ho na víc várek, nepřepalovalo se při vyšší teplotě a nesmrdělo.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    smažíte někdo na sádle, nebo používáte obecně sádlo nějak k vaření a pečení? můžete se podělit o podrobnosti? dík.
    TIMA
    TIMA --- ---
    FRONEMA: Já nijak netoužím po hloubkovém studiu, na to teď nemám úplně kapacitu, ale i tak bych jim to seškrtala. Asi profesionální deformace - na vatu v textu jsem prostě háklivá :).

    ZUZKAOU: Ten vzorec mě na tom právě sere. Ale spokojím se s tím, že tím sektářským jazykem aspoň nehlásají úplné bludy, takže jim budiž odpuštěno.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TIMA: ale tak to je základní vzorec amerických knih obsahujících návody na šťastný život. Plus struktura na začátku kapitoly řekneme co tam bude, pak teda přijde to hlavní sdělení (maximálně jedno na kapitolu) a pak se to ještě musí zopakovat.

    Druhým extrémem jsou pak němečtí postmoderní filosofové a nebo Lacan ;-)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TIMA: tak mne rijde ze z tech knizek co jsem na tohle cetla je tahle jedna z tech vic "laickych" mensi zamereni na hustotu informaci a vetsi na to aby si mel pocit ze k tobe mluvi a ze bys fakt mel neco zmenit. coz je blby kdyz z toho chces nejak seriozne studovat, ale imho dobry na to to davat precist lidem pro ktery je to uplne novy
    TIMA
    TIMA --- ---
    AOTEAROA: Tak jasne, neni to nici lobby, ale ta retorika je misty fakt protivna. Aby se clovek dobral ke konkretni informaci, musi se prozvejkat tunou kecu typu "vas zivot se zmeni o 1000 stupnu, porad jeste neverite? brzy vas presvedcime..." A je to v kazde kapitole jak kolovratek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam