• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    NYX
    NYX --- ---
    SKORZENY: velka cast toho je pekne laicky vysvetlena v Power, Sex, Suicide.

    ZUZKAOU: ale probiha i v ostatnich vrstvach, byt mene (Accordingly, these two layers have the greatest capability for production of previtamin D3 and vitamin D3, whereas the other layers have a lesser capability). tj. pokud se opalis, poklesne produkce v nizsich vrstvach a pokud to jde z tech vyssich smyt, stale to dava smysl.
    ciste opalenim ty nizsi hodnoty imho nebudou, staci porovnat jejich hladinu s cernosskymi h&g skupinami v africe, kteri maji ty hodnoty podstatne vyssi ( http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22264449 ). navic kdyby to skutecne bylo opalenim, stejne to nevysvetli, proc jini lide maji vyssi hodnoty - to se snad opaluji jen surfari? :)

    nicmene fakt tu kvuli takovehle kuriozite nechci rozjizdet uplne zbytecny flame, urcite mame lepsi veci na praci :) a tipuji, ze data, ktera by to rozresila, neexistuji, tak proc ztracet cas?
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    NYX: no musim povedat... ze som to skusil. este potrebujem vela studovat
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://ajcn.nutrition.org/content/67/6/1108.full.pdf

    článek ze kterého čerpají na wiki - tvorba D3 probíhá zejména v stratum basale a stratum spinosum. Tedy pod vrstvou pigmentu a relativně hluboko v epidermis.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: no dost bych si tipla, že na tu studii nikdo nenavazoval, bo nebyla smysluplná. D3 se tvoří ve spodních vrstvách kůže, tam kam se dostane krev - která tam přinese potřebný druh cholesterolu, co se po ozáření změní na D3, takže pokud z kůže opalujících se lidí těžili D3, tak to museli škrábat do krve...

    A teda u těch surfařů - není to čirou náhodou tím , že opálení blokuje pronikání UV do potřebné hloubky kůže a tudíž se nové D3 netvoří?

    Jestli vono to nebude něco jako zázračný hořčíkový sprej, který vyřeší váš nedostatek hořčíku... Jen teda bohužel přes kůži se toho moc nevstřebá, takže to může pomoci s povrchovými dermatologickými problémy, ale to je tak všechno.
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    NYX: ano toto sa obcas objavuje
    Dcko sa v skutocnosti uklada dost hlboko na to, aby si ho zmyl
    respektive by si musel pouzit kvalitnu dratenku :)
    NYX
    NYX --- ---
    btw: ted jsem narazil na zajimave info, ze Dcko vytvorene ze slunicka je mozne umyt sprchou/mydlem nez se stihne vstrebat. nicmene co jsem pochopil, vychazi vsichni ze studie z 1937, na kterou nikdo uz moc nenavazal a ke ktere se asi naprosto neda dohledat ani abstract, natoz fulltext (snad z cerstve opalenych lidi vzali pot a vylecili tim nedostatek Dcka u mysi nebo tak neco)...tak buhvi, jak moc vazne to brat :)
    pak se zminuje jeste http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17426097 - kde surfari na havaji meli prumerne 25(OH)D 31.6 ng/ml - tj. dost malo na to, ze travi na slunicku cele dny.

    spis takova zajimavost nez ze bych se ode dneska prestaval myt :-)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    NAVARA: Ja nakupuji vetsinou, na farmarskych trzich, v mistni zelenine, ve sklizeno pripadne v normalni bille nebo albertu. moc jsem to nehrotila
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a zdrojová studie

    Gut microbiome of the Hadza hunter-gatherers : Nature Communications : Nature Publishing Group
    http://www.nature.com/ncomms/2014/140415/ncomms4654/full/ncomms4654.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    kchůl - http://www.wired.com/2014/04/hadza-hunter-gatherer-gut-microbiome/

    Lovci a sběrači nemají ve střevech bakterie jaké je třeba bifibacterie, ale mají tam pomnožené druhy, které v západním světě korelují s výskytem různých chorob - včetně autoimunitních chorob. A teda spoustu neznámých druhů.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    FRONEMA: kde jsi sháněla jednotlivé suroviny?
    NYX
    NYX --- ---
    btw: skvela prednaska pokud vas tyhle veci zajimaji

    A Mitochondrial Etiology of Metabolic and Degenerative Diseases, Cancer and Aging
    https://www.youtube.com/watch?v=xDDFV7Sovvs
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jedny placky, co se s úspěchem dají používat místo indickejch placatejch chlebů. TEdy pokud jedete na safe starches.

    500 g tapiokové mouky - asi to půjde naředit mandlovou/kokosovou moukou, ale teda ne zcela nahradit a přestane to být neutrálně chutnající placka. Kdo jí rýži, tak to namíchá půl napůl s asijskou rýžovou moukou (je jemně mletá a lépe se s ní pracuje)
    10 g namletého lnu/chia semínka.
    1 vejce
    200 ml vody
    100 g oblíbeného tuku
    150 ml kefíru/ vody s lžičkou medu a lžičkou sušených kvasnic.
    5 g soli

    Rozpustit tuk, smíchat s vodou a přilít do do muk smíchané se solí, přidat vejce a začít usilovně hnětat. Postupně přilévat kefír/ kvásek tak, aby to bylo celkem tuhé těsto. Hnětat usilovně a dlouho (robot je vcelku klíčovej), dokud to nezíská konzistenci zhruba jako formela. Vrazit přes noc do lednice a pak nechat dokynout. Bude to vypadat jako formela s maličkejma bublinkama. Odebírat vždycky kousek těsta, udělat kuličku a v ruce rozplacatit na tenkou placku. (Na vále to nebude moc fungovat, bude se to na něj a na váleček lepit, v ruce to jde - případně je možné je ještě trošku namastit). Opékat na sucho na rozpálené pánvi. Jsou příjemně měkké - asi kdyby tam bylo víc vajec/lnu, tak by to možná šlo i rozválet na větší placky ala tortily.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Pro METLU a další z Brna: :-)
    Scuk.cz Blog - Mikrofarma je brněnské řeznictví s vlastní zrárnou a velkými ambicemi. Startuje na konci dubna.
    http://blog.scuk.cz/post/82773297890/mikrofarma-je-brnenske-reznictvi-s-vlastni-zrarnou-a
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    moje W30 - závěr
    Včera jsem slavně dokončila Whole 30. Cítím se výborně. Není žádné jídlo, které by mi nějak scházelo, na které bych se hrozně těšila, až si ho budu moct dát. Plánuju sice reintroduction mléčných výrobků, ale i bez nich bych se vlastně obešla.

    Naučila jsem se dobře jíst jen velká jídla. Snídaně kolem 8, oběd 13:00, potom mám hlad někdy v 16:00 kdy buď sním něco menšího, zvlášť pokud pak plánuju jít běhat, nebo vydržím. a večeře kolem 19:00. Tu odpolední svačinu jsem se rozhodla přehnaně nehrotit, dávám si jen pozor aby to nebylo jezení z nudy.

    Mám pocit, že jsem získala větší citlivost na to, na co mám hlad. Myšleno z hlediska makronutrientů. Když se na ten pocit zaměřím (a je to situace kdy už jsem něco snědla, ale ještě nemám dost) tak mám rychle jasno jestli přihodit ještě kus masa, lžičku kokosáku nebo papriku. Je to jasnější než dřív než když jsem přemýšlela jen na co mám chuť.

    Cca posledních 14 dní jsem začala zas běhat, a užívám si to, což je znakem, že mám dostatek energie z jídla. Nejsem typ, který by se byl schopen donutit když jsem nenajedená nebo jinak nespokojená. Navíc tu a tam zařazuju krátké posilování doma, což je to samé (už udělám takovej vymodlenej jeden shyb, brzo to bude jeden pořádnej, mám radost)

    Co teda od teď budu jíst navíc? Občas asi budu pít víno, možná mléčné výrobky pokud projdou testem, občas asi rýži když nebude lepší volba, míň budu hrotit výběr jídla v restauraci (ale furt s přihlédnutím k paleo preferencím), občas nějakou kukuřici, luštěniny. Ale chtěla bych, aby tyhle vyjímky se děli tak maximálně dvakrát týdně, zbytek aby byl pořád čisté W30. Budu to sledovat a uvidím jak to půjde.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    FRONEMA: Mně vyhovuje, že svačiny nemusím řešit.
    6:00 bohatá snídaně
    11:30 oběd v hospodě, dá se vybrat maso a zelenina, obecně nejslabší jídlo dne
    16:30 - 18:00 bohatá večeře (18:00 v případě, že jdu na trénink nebo se cestou z práce někde flákám)
    VICTOIRE
    VICTOIRE --- ---
    FRONEMA: snídám většinou v 7, obědvám mezi 12-13 a večeřím kolem 18, tzn. vesměs mám mezi jídly 5-6 hodin. cvičit chodím aspoň 2 hodiny po jídle, dřív mi pak bývá těžko. se svačením problém nemám, dám si velkou snídani, pak minioběd (obvykle to v práci odfláknu jogurtem), a pak zase pořádnou večeři. kupodivu mi ty 3 jídla stačí a hlavně mi hrozně vyhovuje, že si pořádné jídlo dám na snídani a večeři a zbytek dne to nemusím vůbec řešit.
    FITH
    FITH --- ---
    FRONEMA: Snídám v intervalu od 5-8 hod. záleží na tom, kdy procitnu, obědvám obvykle ve 13 hod. a pravidelně večeřím v 17:30 hod. mám to tak už dlouho zajeté. Nesvačím, protože bych se rozdráždila a to nikdy, v mém případě, nevěští nic dobrého. Už týden jedu poctivě Whole30, poprvé jsem to nevydržela hlavně kvůli mléku do kávy. Teď jsem konečně našla dobré kokosové, takže jsem absolutně bez problémů. Ještě mi do cíle zbývá 8 kg, takže to teď musím dát :o)!
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Kdo jite poctive tri nebo ctyri jidla behem dne bez ukusovani mezi tim, v kolik hodin jite? + pripadne kdy v tom rozvrhu cvicite?
    ja zacinam mit pocit ze je pro mne jednodussi mit delsi rozdil mezi snidani a obedem, ale po obede mam hlad mnohem driv a do vecere bud nevydrzim a neco snim nebo hlady blbnu... a samozrejme se snazim jist poctivej obed dost tuku, vsechny tyhle veci
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DEMONOFANARCHY: koukám, že se tam přesunuli nekteří, kterým jsem řekla něco ošklivého ve smyslu "nejezte tolik cukru a cvičte" ve svém klubu :)))

    víc číst nebudu, asi jako
    FRONEMA:
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    YASHAMARU: Jen do toho a poděl se pak o zážitky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam