• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    http://www.paleolifestyle.cz/2013/04/14/oriskove-brownies/ - nejlepší a nejjednodušší věc – zvládnu i já! :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    možná něco mandlo-banánového by bylo dobré.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    měl byste prosím někdo tip na nějakou pečenou věc z mandlové mouky? je jedno jestli sladké nebo slané, ale něco co se mi zaručeně povede :)) zkoušela jsem párkrát nějaký dýňový chlebíček a podobně, a to se moc nepodařilo (nepropeklo se mi dobře to množství vajec a rozpadalo se to, vyndala jsem to holt moc brzo), ale ráda bych něco na rodinnou akci, co bych mohla jíst i já.

    jinak děláme špízy z kuřete a prasete se zeleninou, domácí paštiku, domácí zmrzlinu z banánů budu dělat čerstvou, švestky/datle/fíky ve slanině, salát.

    ráda bych upekla něco zajímavého, ale když nic nevymyslím, asi se klasicky uchýlím k mrkvovému koláči bez polevy (i když bych asi radši něco s menším rozpočtem, kromě mandlové mouky toho budu muset většinu koupit).
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    jeden unrelated obrazek
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    Tak to ja mam aktualne lednici pokazenou a mam tam mezi 6-9, dle toho jak se zrovna lednici chce... :-D
    Tzn. neskladuji skoro nic. :-D
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MACHALIK: u bývalý spolubydlící jsem se snažila to ukecat aspoň na max 4, měly jsme to na pět, teď máme lednici bez teploměru, ale jsou tam tak 2.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Na kolik máte nastavený ledničky? Já na 1 °C a nekazí se nic. To už musí bejt, aby něco blaflo - tři týdny otevřená smetana nebo tak. Nemáte v nich prostě teplo? Polívka se po třech dnech prostě nemá co zkazit.
    TUILE
    TUILE --- ---
    Me se polivka taky behem tri dnu v lednici zkazi.
    Ale nikdy to neni cistej vyvar.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZUZKAOU: Vývarem v lednici jsem myslel polívku, čistej dávám do mrazáku. Zvláštní. Dva dny jsou zoufale málo, to neblafne ani na chalupě v ledničce z dob krále klacka.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    nám se nezkazilo jídlo a vývar v lednici ani po víc jak týdnu, možná dokonce deseti dnech. aspoň po čuchu a chuti nebylo nic znát, ale takhle dlouho chlazenému jídlu už zas tak nevěřím (natož moje maminka). nicméně v lednici máme pořádný chládek (konečně jsem se zbavila spolubydlící, co nadávala že má studený jogurt když ho chce snít a vyžadovala na lednici sedm stupňů) a jídla důkladně provařujeme.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Taky mi vývar nekysne tak rychle. Ale na vývar pana Pasteura ve skleněné baňce nemám.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MACHALIK: hustej vývar ne, polívky ano.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZUZKAOU: Tobě vývar do dvou tří dní zkysne? Mně vydrží týden i dýl, resp. teď jsem na misku slepičího zapomněl a našel jsem ji po návratu ze služebky trochu odvyschlou (kledla hladina asi o cm), ale stále dobrou po třech týdnech. Nemáš vysokou teplotu? Já používám nejnižší nastavení (jinak jaksi nemá smysl mít lednici) a nezkyslo nikdy nic. Většinou/vždy je vývar konzistence želatiny, ale to si nemyslím, že by mělo mít vliv.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: právě si se kvalifikoval na olympiádu mentální gymnastiky.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: cimz ale zpochybnujes to, na co prisel a co zkouma Cordain s tymem vedcu, ze leaky gut je prave pricina...
    a nebudu se do nikoho obouvat, ale jestli je Cordain sarlatan, tak pak tenhle klub existuje asi uplne zbytecne
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: a právě na tom se veze tuna šarlatánů nabízejících panceu postavenou na neoprávněné generalizaci. Ta narušená propustnost není příčina, ale důsledek nějakého problému.

    A třeba neimunitní potravinové nesnášenlivosti docela významně koreluji s IBS, což je jaksi funkční porucha s prevalencí okolo nějakých 15-20% populace. Do tohohle obrazu velmi pěkně zapadá ony leaky guts bez nálezu.

    A teda bývá daleko efektivnější naučit se kompenzovat chronický stess, než nejíst rajčata.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: myslim si ze ta mira zvysene propustnosti se muze lisit a mezi "neni mi nic" a "mam lekarem stanovenou diagnozu a vazne zdravotni problemy" bude cela skala ruznych intenzit
    neco jako s intoleranci lepku nebo kaseinu, taky clovek nemusi mit oficialni diagnozu a anafylakticky sok kdyz si da chleba se syrem, ale treba jen lehkou intoleranci kterou lekar nebude resit a rekne, ze je to ze stresu nebo buhvi ceho...
    leaky gut je takovy fancy nazev, to je koneckoncu paleo taky a fancy nazvy budou na jisty lidi vzdycky pusobit neverohodne a budou se o tom vyjadrovat s despektem .. ja se snazim bejt objektivni a v tomhle pripade si na vysledky muzu sahnout
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    KOCHANSKA_CH: Vítej v klubu :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Tak roční požírání vajec, sádla, masa, tlačenek, škvarků a jater s hromadou zeleniny mi nezpůsobilo žádnou zdravotní újmu. Potvrzeno krevním testem. Hřeším jen vínem a jaterní hodnoty taky v pohodě. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: ten kdo má zvýšenou propustnost střevní stěny většinou velmi rychle začne řešit i další zdravotní problémy.

    Ten kdo řeší jen leaky gut bez fyziologických nálezů a nebo bez toho, aby se k lékaři namáhal a nechal si to potvrdit velmi pravděpodobně má nějaké funkční poruchy. Pokus o kontrolu jídelníčkem pak může sice krátkodobě pomoci, ale velmi rychle se pak objeví další symptom, který bude vyžadovat nové a nové reakce.

    Je to takhle už srozumitelné?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam