• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: a právě na tom se veze tuna šarlatánů nabízejících panceu postavenou na neoprávněné generalizaci. Ta narušená propustnost není příčina, ale důsledek nějakého problému.

    A třeba neimunitní potravinové nesnášenlivosti docela významně koreluji s IBS, což je jaksi funkční porucha s prevalencí okolo nějakých 15-20% populace. Do tohohle obrazu velmi pěkně zapadá ony leaky guts bez nálezu.

    A teda bývá daleko efektivnější naučit se kompenzovat chronický stess, než nejíst rajčata.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: myslim si ze ta mira zvysene propustnosti se muze lisit a mezi "neni mi nic" a "mam lekarem stanovenou diagnozu a vazne zdravotni problemy" bude cela skala ruznych intenzit
    neco jako s intoleranci lepku nebo kaseinu, taky clovek nemusi mit oficialni diagnozu a anafylakticky sok kdyz si da chleba se syrem, ale treba jen lehkou intoleranci kterou lekar nebude resit a rekne, ze je to ze stresu nebo buhvi ceho...
    leaky gut je takovy fancy nazev, to je koneckoncu paleo taky a fancy nazvy budou na jisty lidi vzdycky pusobit neverohodne a budou se o tom vyjadrovat s despektem .. ja se snazim bejt objektivni a v tomhle pripade si na vysledky muzu sahnout
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    KOCHANSKA_CH: Vítej v klubu :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Tak roční požírání vajec, sádla, masa, tlačenek, škvarků a jater s hromadou zeleniny mi nezpůsobilo žádnou zdravotní újmu. Potvrzeno krevním testem. Hřeším jen vínem a jaterní hodnoty taky v pohodě. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: ten kdo má zvýšenou propustnost střevní stěny většinou velmi rychle začne řešit i další zdravotní problémy.

    Ten kdo řeší jen leaky gut bez fyziologických nálezů a nebo bez toho, aby se k lékaři namáhal a nechal si to potvrdit velmi pravděpodobně má nějaké funkční poruchy. Pokus o kontrolu jídelníčkem pak může sice krátkodobě pomoci, ale velmi rychle se pak objeví další symptom, který bude vyžadovat nové a nové reakce.

    Je to takhle už srozumitelné?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: sorry, pokud mame byt jak dve opice co po sobe hazi vlastni fekalie (protoze internetova argumentace nic jinyho neni), tak mam vice streliva a nebavi me se hadat s nekym, kdo se ani nepodiva co hazim...
    kdyz ti nic neni, jez si co chces, ja psal "...meli vyhybat vsichni, kdo resi leaky gut"
    s cervenym opicim zadkem vztycenym hrde v vys odchazim venovat se necemu smysluplnejsimu...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ICEMAN8241: netuším.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A nestačilo by brambory (a rajčata, papriky, goji) nejíst, protože chceš a ne hledat nějaký pseudozdravotní důvody?
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ZUZKAOU: Jak velká je pravděpodobnost, že pacient trpící 20 let DM1 má zvýšenou propustnost střeva?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: a ty první tři jsou co?

    propustnost existuje, klidně může mít i souvislost s RS, konec konců je to autominutní onemocnění že.

    To pořád nevylučuje že je to trendy chořeníčko. Nejíst kvůli tomu brambory, když mi nic není je pochopitelně možná volba, o něco příčetnější než shánět odčervovadlo, ale podobně podložená.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: ano, dekuji a ted prosim zavitej ty na nektery z tech linku ktere jsem ti doporucil a namatkou si precti neco k tematu tam, idealne s alespon stovkou referovanych clanku a studii, at to nevypada jak ty blogposty cos mi nalinkovala ty (quackwatch? seriously?)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: já se bavím o zvýšené propustnosti střevní sliznice, která je teď velmi trendy coby příčina všecho chořeníčka v anglosaském světě. Tak jako v ČR odeznívá překyselení a stále kralují paraziti - unikající střevo dorazí.

    To že to očišťovači a podobní generalizovali na všechno a léčí nejrůznějšími panceami neznamená, že taková situace neexistuje, ale funguje výrazně jinak než bývá předkládáno v obvyklé sadě neurčitých symptomů.

    např.

    Intestinal permeability, leaky gut, and intestinal disorders - Springer
    http://link.springer.com/article/10.1007/s11894-999-0023-5

    Defining Leaky Gut Syndrome: Common Symptoms and the Difficulty of Diagnosis
    http://www.webmd.com/digestive-disorders/features/leaky-gut-syndrome

    Doctors split over leaky gut syndrome - Health - www.smh.com.au
    http://www.smh.com.au/articles/2004/07/08/1089000262822.html?from=moreStories

    a taktéž

    http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/fad.html
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: bavime se o tom samym? podle me porad moc ne...
    tady je velmi nestrucne pohromade spousta materialu ke cteni, prosim, najdi si cas:
    Information | Direct-MS
    http://www.direct-ms.org/pdf/leakygutgeneral.html
    Information | Direct-MS
    http://www.direct-ms.org/pdf/leakygutother.html
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    YASHAMARU: spíš sem měla pocit, že posilovna je pro tebe věc překonání se, ne něco, z čeho máš radost a na co se těšíš.
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    MAR_TINA: Nee nechapes. Myslenka byla, ze je to otazka priorit, pokud ma clovek nejakej cil a jde za nim, tak nema problem se neceho vzdat. Pokud mu to problem dela, tak si jen mysli, ze to chce, ale ve skutecnosti si to tak maximalne preje. S timhle pristupem si sladkosti nezakazujes, jen jsou pro tebe nezajimave, nepotrebny zdrzeni.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: drtivá většina problémů co je připisována leaky gut je funkčího původu - tedy bez fyziologického nálezu a medicínského oprávnění.

    To neznamená, že nic takového neexistuje, ale nejíst kvůli neurotickým problémům brambory je sice možná cesta, ale poněkud neefektivní. Ostatně i při potravinových nesnášenlivostech se ta propustnost střev často dost deformuje. Ale pokud to je realitou, tak ty příznaky jsou dost akutní. Mám v blízkém okolí dva lidi, co tím trpí - jeden zkončil po pár týdnech v nemocnici (rozvinula se mu alergie na kasein), druhá měla příznaky mírnější a tak se to řeší ambulantně, s tím že se to rozvíjelo tak půl roku a poslední měsíc jí bylo fakt zle, než se k lékaři dokopala (příčiny zatím neznámé, lepek a mléko vyloučené, stejně tak autoimuntiní poruhy a nemá ani úzkostně depresivní problémy, tři měsíce je na whole30 a nemá to moc efekt) - ale obojí je provázené citelnou bolestí, které si všimneš a jdeš s ní k lékaři.

    Ne sadou nespecifických projevů tohoto typu http://www.mindbodygreen.com/0-10908/9-signs-you-have-a-leaky-gut.html
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    YASHAMARU: musím říci, že tvoje motivace (posilka s nechutí - chápu to dobře? a na to navazující zakazování si sladkostí) mi přijde hodně křehká a náchylná ke zboření.
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    ZUZKAOU: Aha, chápu - děkuji za vysvětlení. :-)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: asi nemas uplne pravdu, leaky gut je jeste neco jinyho nez co pises a urcite se to nevyskytuje jen v blogosfere...
    koneckoncu paleo vzniklo na zaklade cordainovych vyzkumu roztrousene sklerozy, ktera muze (ale nemusi ve vsech pripadech) mit leaky gut za puvodce, psal jsem o tom par mesicu zpatky tady, co jsem na vlastni oci videl za vysledky
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    YASHAMARU: jo jo, denne nekomu davam autogramy a lidi se me ptaji na recepty na ulici :D .. ale ne, diky, tesi me to, ze o to lidi maji zajem a ze to i vetsine libi a ocenuji to .. je to dobra motivace k tomu delat neco vic a lip

    ICEMAN8241: me to prijde zhruba stejne, ale je pravda, ze pokud chci aby mi neco vydrzelo dyl, tak si davam bacha do ceho a jak jsem to dal, pripadne to i nejak konzervovat. Pecene sladkosti moc do lednice nedavam, v nekterych pripadech mi to poslo hodne rychle, ale zase pred paleo jsem moc nepekl, takze tezko srovnavat - ostatne, ale vic sleduju tu zahadnou vyparnost, clovek se ohlidne pres rameno a uz to tam neni.
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    MMETLA: ja jsem zase naopak strasne na sladky. nemel jsem problem treba snist celou tu obrovskou milka cokoladu trioladu na posezeni s tim, ze mi bylo dobre. pozor ne blbe, ale dobre a nejraci bych si dal jeste jednu. vzdycky jsem zavidel lidem, ktery sladky nelakalo, ale je to taky o vuli a kdo chce tak to dokaze aspon zmirnit.

    pomucka co funguje u me je chodit do posilky. fyzicky vezmu z penezenky 100 korun a dam je pani za pultem za cinnost, ktera me boli, je neprijemna a nejsou z ni kratkodobe zadne viditelne vysledky s tim, ze mozna se to nekde casem projevi.

    kdyz uz jsem se premluvil k tomuhle, tak mi prijde nelogicky tu snahu sabotovat tim, ze si dam neco co bych "nemel" kdyz si da clovek nejakej cil a jde za nim, tak proc by dobrovolne delal kroky zpet nebo stranou.

    to funguje u me, nejhorsi je zacatek, prvnich par tydnu bez sladkyho, pak se dostavi takova apatie, ze to cloveku ani nechybi.

    k tem nahrazkam jak jsem psal, tak ja na ne moc nejsem. z duvodu co jsem psal nahore. kdyz uz to chci porusit, tak do toho jdu zase zodpovedne a dam si fakt neco dobryho. pizzu, honzovky, real thing. udelam si cheat day kdyz se to veme z dlouhodobyho hlediska, tak se nic nestalo. jen pozor - necitit se provinile + nezustat v tom cheat day tyden a najet na stary rezim.

    jinak pritelkyne pri cerpani inspirace na vareni chodi na tvuj blog :) jsi celebrita
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam