• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ANNIKA: Taky mě to neláká a to jen proto, že jsem to po nějaké době ochutnal a nic mi to neříká - čokolády jsou příšerně přeslazený, až mi z toho trnou stoličky; buchty, koláče a další pečivo jsou zase bez chuti, cítíš jen droždí; ostatní mlsoty jsou přímo nacpaný chemií. Celkově se mi dost zlepšilo vnímání chutí a vůní, takže tyhle věci fakt nejím ani když se vedle mě někdo cpe. Totéž platí pro hamburgery, pizzy apod.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    já mám nezájem jen do tý doby, než jedu ke švagrový nebo tchýni na jejich super koláče a záviny. půl dne se ovládám a nakonec stejně odjedu domů s osypaným ksichtem, olezlýma rukama a další den si běžím pro čokoládu.
    a včera jsem dělala pro návštěvy sušenky kokosovo kakaové (s moukou) a ta vůně, to se prostě nedá, to sladký je DROGA!! :D
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    FRONEMA:
    ANNIKA: Oboji sedi. Psal jsem o tom pred chvili, uplne stejne. Driv silene na sladky, ted apatie a nezajem, takze muzu potvrdit.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ANNIKA: jop, ja mela presne stejnej prubeh. vzdycky jsem byla clovek kteryho sladkosti hypnotizovali, a pak kdyz jsem zpaleila jsem si najednou vsimla, ze je vlastne uz nevnimam jako jidlo. byla jsem tim vylozene prekvapena, ani jsem si to "zhypnotizavani" predtim neuvedomila, az v tom kontrastu.

    uz je to tak dva roky mozna a furt to trva. a furt je to super

    jo a muzes vyzkouset misto medu sladit rozmixovanym bananem, treba ti to taky bude chutnat a je to jeste o neco lepsi imho
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Jo a musím se podělit o jednu fakt zásadní změnu - po pár paleo dnech jsem, coby velý čokožrout a enormní závislák na sladkostech, na ně přestala mít chuť. Myslela jsem si, že to je jen nějakej výkyv...a ono ne. Teď mám sice muffiny, ale na 12 ks padly dvě lžíce medu, takže sladké skoro nejsou a můžu klidně projít kolem čokolády a cukrárny...a nic. Je to zcela bezprecedentní a fascinující a pořád se mi tomu nechce věřit.

    To, že mě přejdou chutě, mi totiž tvrdila třeba už výživová poradkyně - že když člověk jí malé porce a často a nemá hlad a tak dále...a prdlajs. Dva tři dny jsem to dávala a pak vůle povolila a nějaká ta čokoláda to odnesla. Takže jsem nečekala, že někdy něco vůbec zafunguje... Máte to někdo stejně?
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    AOTEAROA: Mně chutnají ze stejného webu muffiny - teď jsem dělala kokosové a jsou i trochu levnější, prože jsou tam kvanta kokosu a jen půl hrnku mandlové mouky. A jsou opravdu dobré a vláčné, nekecají tam :o)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    AOTEAROA: Také máslo.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    TUILE: a děláte to s kokosem nebo s máslem? Já bych totiž asi dala máslo. Respektive nic jiného nemám, takže rozhodně dám máslo :-)
    TUILE
    TUILE --- ---
    ALONSY: presne, tohle je taky nas hit a muzes do toho nasypat jakykolic dobrutky te napadnou. Ja nemuzu liskovy orisky, tak davam rozinky pripadne co dum da...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    http://www.paleolifestyle.cz/2013/04/14/oriskove-brownies/ - nejlepší a nejjednodušší věc – zvládnu i já! :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    možná něco mandlo-banánového by bylo dobré.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    měl byste prosím někdo tip na nějakou pečenou věc z mandlové mouky? je jedno jestli sladké nebo slané, ale něco co se mi zaručeně povede :)) zkoušela jsem párkrát nějaký dýňový chlebíček a podobně, a to se moc nepodařilo (nepropeklo se mi dobře to množství vajec a rozpadalo se to, vyndala jsem to holt moc brzo), ale ráda bych něco na rodinnou akci, co bych mohla jíst i já.

    jinak děláme špízy z kuřete a prasete se zeleninou, domácí paštiku, domácí zmrzlinu z banánů budu dělat čerstvou, švestky/datle/fíky ve slanině, salát.

    ráda bych upekla něco zajímavého, ale když nic nevymyslím, asi se klasicky uchýlím k mrkvovému koláči bez polevy (i když bych asi radši něco s menším rozpočtem, kromě mandlové mouky toho budu muset většinu koupit).
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    jeden unrelated obrazek
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    Tak to ja mam aktualne lednici pokazenou a mam tam mezi 6-9, dle toho jak se zrovna lednici chce... :-D
    Tzn. neskladuji skoro nic. :-D
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MACHALIK: u bývalý spolubydlící jsem se snažila to ukecat aspoň na max 4, měly jsme to na pět, teď máme lednici bez teploměru, ale jsou tam tak 2.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Na kolik máte nastavený ledničky? Já na 1 °C a nekazí se nic. To už musí bejt, aby něco blaflo - tři týdny otevřená smetana nebo tak. Nemáte v nich prostě teplo? Polívka se po třech dnech prostě nemá co zkazit.
    TUILE
    TUILE --- ---
    Me se polivka taky behem tri dnu v lednici zkazi.
    Ale nikdy to neni cistej vyvar.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZUZKAOU: Vývarem v lednici jsem myslel polívku, čistej dávám do mrazáku. Zvláštní. Dva dny jsou zoufale málo, to neblafne ani na chalupě v ledničce z dob krále klacka.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    nám se nezkazilo jídlo a vývar v lednici ani po víc jak týdnu, možná dokonce deseti dnech. aspoň po čuchu a chuti nebylo nic znát, ale takhle dlouho chlazenému jídlu už zas tak nevěřím (natož moje maminka). nicméně v lednici máme pořádný chládek (konečně jsem se zbavila spolubydlící, co nadávala že má studený jogurt když ho chce snít a vyžadovala na lednici sedm stupňů) a jídla důkladně provařujeme.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Taky mi vývar nekysne tak rychle. Ale na vývar pana Pasteura ve skleněné baňce nemám.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MACHALIK: hustej vývar ne, polívky ano.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZUZKAOU: Tobě vývar do dvou tří dní zkysne? Mně vydrží týden i dýl, resp. teď jsem na misku slepičího zapomněl a našel jsem ji po návratu ze služebky trochu odvyschlou (kledla hladina asi o cm), ale stále dobrou po třech týdnech. Nemáš vysokou teplotu? Já používám nejnižší nastavení (jinak jaksi nemá smysl mít lednici) a nezkyslo nikdy nic. Většinou/vždy je vývar konzistence želatiny, ale to si nemyslím, že by mělo mít vliv.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: právě si se kvalifikoval na olympiádu mentální gymnastiky.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: cimz ale zpochybnujes to, na co prisel a co zkouma Cordain s tymem vedcu, ze leaky gut je prave pricina...
    a nebudu se do nikoho obouvat, ale jestli je Cordain sarlatan, tak pak tenhle klub existuje asi uplne zbytecne
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: a právě na tom se veze tuna šarlatánů nabízejících panceu postavenou na neoprávněné generalizaci. Ta narušená propustnost není příčina, ale důsledek nějakého problému.

    A třeba neimunitní potravinové nesnášenlivosti docela významně koreluji s IBS, což je jaksi funkční porucha s prevalencí okolo nějakých 15-20% populace. Do tohohle obrazu velmi pěkně zapadá ony leaky guts bez nálezu.

    A teda bývá daleko efektivnější naučit se kompenzovat chronický stess, než nejíst rajčata.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: myslim si ze ta mira zvysene propustnosti se muze lisit a mezi "neni mi nic" a "mam lekarem stanovenou diagnozu a vazne zdravotni problemy" bude cela skala ruznych intenzit
    neco jako s intoleranci lepku nebo kaseinu, taky clovek nemusi mit oficialni diagnozu a anafylakticky sok kdyz si da chleba se syrem, ale treba jen lehkou intoleranci kterou lekar nebude resit a rekne, ze je to ze stresu nebo buhvi ceho...
    leaky gut je takovy fancy nazev, to je koneckoncu paleo taky a fancy nazvy budou na jisty lidi vzdycky pusobit neverohodne a budou se o tom vyjadrovat s despektem .. ja se snazim bejt objektivni a v tomhle pripade si na vysledky muzu sahnout
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    KOCHANSKA_CH: Vítej v klubu :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Tak roční požírání vajec, sádla, masa, tlačenek, škvarků a jater s hromadou zeleniny mi nezpůsobilo žádnou zdravotní újmu. Potvrzeno krevním testem. Hřeším jen vínem a jaterní hodnoty taky v pohodě. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: ten kdo má zvýšenou propustnost střevní stěny většinou velmi rychle začne řešit i další zdravotní problémy.

    Ten kdo řeší jen leaky gut bez fyziologických nálezů a nebo bez toho, aby se k lékaři namáhal a nechal si to potvrdit velmi pravděpodobně má nějaké funkční poruchy. Pokus o kontrolu jídelníčkem pak může sice krátkodobě pomoci, ale velmi rychle se pak objeví další symptom, který bude vyžadovat nové a nové reakce.

    Je to takhle už srozumitelné?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: sorry, pokud mame byt jak dve opice co po sobe hazi vlastni fekalie (protoze internetova argumentace nic jinyho neni), tak mam vice streliva a nebavi me se hadat s nekym, kdo se ani nepodiva co hazim...
    kdyz ti nic neni, jez si co chces, ja psal "...meli vyhybat vsichni, kdo resi leaky gut"
    s cervenym opicim zadkem vztycenym hrde v vys odchazim venovat se necemu smysluplnejsimu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam