• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    Asi bude taky hrat roli, ze to maji lidi odmalicka zafixovany jako odmenu ne? Babicky nosici cokolady malym detem, neco na zub za vysvedceni, na svatek atd. Kdyz to tak v te rodine bude 10 let v kuse, tak je jasny, ze kdykoliv si clovek bude chtit dat neco dobryho, prvni na mysli bude cokolada.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SKORZENY: jj "telo si samo rekne" je nejvetsi blbost co koluje mezi lidma ... kdyby to tak bylo, tak neznam jinej obed nez pizzu a cherry colu :-)
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    ANNIKA: kedysi na paleohacks bezali hypotezy ze kakao a cokolada je popularna kvoli magneziu, ktoreho su bohatym zdrojom
    neviem co je na tom pravdy, osobne som dost skepticky voci teoriam ze by chut na nejaku konkretnu potravinu bola odpovedou na nedostatok nejakeho vitaminu alebo mineralu
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    YASHAMARU: ano mam velmi dobre zkusenosti, kupuju neprazene a jen castecne vyloupane (na 3listek.cz v eshopu si dat vyhledat kakao a jsou posledni v seznamu). Mam velmi rad tu chut, clovek tam dostane navic i tu slupku, ktera to pro me dela jeste zajimavejsi a davam si je do ruznych trail mixu (orisky, susene ovoce a seminka) anebo kdyz mam extra chut na cokoladu
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    Mate nekdo zkusenost s kakaovymi boby jako nahrazkou za tmavou cokoladu? Dneska mi o tom rikala kolegyne v praci, jestli se mi to nehodi do jidelnicku :)
    NYX
    NYX --- ---
    Krome zminenych tipu taky funguje varit na zeleznem nadobi. Co jsem to kdysi hledal, toho zeleza se do stravy dost uvolnuje.

    Nicmene teda chlapi na paleu resi spis opacny problem, toho zeleza je moc (idealnim resenim je chodit darovat krev :)).
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    ANNIKA: Ja to tak nejak stridam... sladke si delam livance a nebo bananove palacinky a slane proste vajicka na 10 zpusobu se zeleninou :D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    VIKY_K: Já to zkoumala kvůli kamarádce, co je chudokrevná a zrovna se pokouší o bezlepek. Ty vhodné/nevhodné kombinace jí taky podsunu, dík.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    KOCHANSKA_CH: Jo, to je taky pravda. A funguje kombinovat na železo bohaté potraviny s něčím bohatým na vitamín C nebo aspoň kyselým. Nefunguje kombinovat s mléčnými výrobky, kofeinem, vejci, celozrnnými výrobky (to v tomhle klubu nehrozí), mákem a českými ořechy, to všechno omezuje vstřebávání železa ze stravy v období cca +- 2 hodiny od komnzumace. Ale řekla bych, že když někdo nemá anemii nebo syndrom neklidných nohou, tak to tak hrotit nemusí a získá dost železa i přes tahle omezení, zvlášť v paleo stravě bohaté na maso, vnitřnosti a různorodá semena a ořechy. A avokáda.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    VIKY_K: Železo má být taky v avokádu:

    Železo z avokáda se poměrně dobře vstřebává; proto se doporučuje všem, kteří ho potřebují více, tedy adolescentům (hlavně dívkám) a těhotným ženám.

    Avokádo by měl do své stravy zahrnout každý, kdo trpí anémií v důsledku ztráty krve nebo nedostatku železa. Za normálních okolností je železo v rostlinné stravě (nehemové železo) obtížněji stravitelné než železo z živočišných zdrojů (hemové železo), ale díky tomu, že avokádo obsahuje vitamin C, jeho železo se v těle absorbuje lépe než z ostatních druhů rostlinných potravin. Při klasickém pokusu byly laboratorním potkanům s anémií podávány různé dávky avokáda. Došlo k nárůstu hemoglobinu, který byl přímo úměrný podávanému množství avokáda. Na základě tohoto výzkumu lze říci, že avokádo významně přispívá k ústupu anémie.

    Avokádo | Magazín zdraví
    http://www.magazinzdravi.cz/avokado
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    FRONEMA: Akorát bacha, vápník silně snižuje vstřebávatelnost železa. Takže mák je sice tabulkově super, ale zas tolik železa z něj nedostaneš. Ale furt lepší než nic (beru, že pilulky brát nechceš). Železo spíš z červeného masa a vnitřností, z ořechů (ale tam je taky vápník) nebo méně už ze zeleniny typu špenát a čerevená řepa.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    YASHAMARU: Tak milka vzhledem ke složení k paleu moc neladí... V mé interpretaci je teď "sladké" ovoce, paleo muffiny se stopovým množstvím medu a párkrát jsem zhřešila pár mandlema v čokoládě, ale to fakt výjimečně. Kupodivu ta chuť prostě není, a tím víc mě překvapuje ranní chuť na "sladké" a nic jinýho. A to jsem vždycky mívala největší chuť na čokoládu po obědě - do té míry, že se s tím fakt skoro nedalo nic dělat a trochu mě to děsilo.
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    AOTEAROA: Pri hubnuti bych taky vyloucil sladky typu milka apod. Pokud je pod sladkym mysleno ovoce nebo treba tmava cokolada, tak nevim jak rano, ale po cviceni je na to vhodny okno, kdy si clovek muze neco doprat.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ANNIKA: já téměř celé dny myslím na tenoučké plátky rozehřáté tenkoplátkové mastné slaniny a míchaná vajíčka se smetanou. téměř denně to dva roky snídám, ale mívám na to chuť i večer.
    a jednu dobu jsem měla poměrně silnou závislost na samotné vychlazené tučné smetaně, ale to bylo v době kdy jsem nicmoc dalšího nejedla a zaháněla jsem tím chutě i hlad.
    k tomu hubnutí - myslím že na hubnutí je skoro lepší jíst ráno sladké a pak už ne, spíš než ho nejíst vůbec. aspoň jsem to tak při hubnutí před paleo dělala. teď mi víc vyhovuje nejíst ho ideálně vůbec (ježiš to byl zase víkend), aby mi to nedráždilo chutě.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ANNIKA: Já jsem to měla s kafem a smetanou. A to jsem předtím kafe vůbec nepila. Ale kakao zní taky dobře, až znovu začnu (...), tak asi vyzkouším tvé snídaně, protože opravdu nejsem schopná vstávat tak, abych si byla schopná třeba jen udělat ty vajíčka...
    Taky si budu muset vymyslet nějaké svačiny k čaji do práce, to sladké pečivo se k tomu tak hodí... :) Možná holt začnu zase péct. Whole30 asi zkoušet nebudu :)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Udělalo paleo ještě někomu kromě mě ošklivou závislost na kakau? Předtím jsem ho neměla, ani nepamatuju, a teď ho každý ráno snídám bazén. A budím se s chutí na kakao a při představě slané a mastné snídaně (a to proti vajíčkám se slaninou zhola nic nemám) se mi obrací žaludek...

    Takže si dávám sladkou (tedy kakao bez cukru, banán a třeba jogurt) snídani a pak už přes den v podstatě všechno slané. Zajímavé změny, fakt že jo. Jen ta váha se moc nehýbe :o(
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TRIPLT: ja zkousela mleko a dalsi mlecne vyrobky. nevsimla jsem si niceho, ale stejne je dal nejim.
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    Tak me napada... ti z vas kteri jeli whole30, zkouseli jste potom na sobe ucinky vyrazenejch veci? :-)
    Ja vyzkousel jen mlecne vyrobky... nic jineho me "nelaka" - mouku a cukr beru proste jako zlo... :)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ZUZKAOU: hmoždíř, nějaký velký je v plánu, protože mi můj malý už nestačí a právě pasty a podobně tam nejde dělat vůbec no. Náš kuchyňský robot nemá ten tříštivý mlýnek a koukám na to na webu a nemají to k tomu (ostatně ani si nedokážu představit, kam by se to tam dávalo :D) . Každopádně dík za tip, asi to nebude jednoduché a snadné řešení, ale to vím už delší dobu :/ vzdycky mi vytane na mysli ten dreveny na klicku jaky pouzivala na kavu babicka ...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MMETLA: na kafe si kup ruční hario a nic jiného na něm nemel a cokoli ostatního namele víceméně jakýkoliv tříštivý mlýnek, který bývá součástí kuchyňských robotů. A na malé množství koření/semen ruční hmoždíř - nejlépe takovou tu větší kamenou misku - pak se v tom krásně dělají i nejrůznější pasty.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam