• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    AOTEAROA: nemel jsem tu cest, ale vzhledem k tomu, ze vse od nich je skvele .. nezbyva nez potichu mlaskat :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    hmmm, a co takové jerky z TRMS ;) ale ta cena holt.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    TRIPLT: pres mesic i mimo chladno, pokud neprodsysne uzavreno

    YASHAMARU: pokud se nebojis sojovky (mas treba coconut aminos nebo tam das alespon mensi zlo tamari), tak mam recept na blogu http://mmetla.wordpress.com/2013/01/15/susene-hovezi-maso-jerky, ale jinak uplne staci jak rika TUILE, nejake susene bylinky ci zelenina, sul a pepr, poradne to namarinovat a pak uz jen susit... delal jsem to v troube, ale susicka je jednodussi reseni a hlavne si clovek sam muze urcit, jak moc stavnate si je necha..
    ostatne ja je mam desne rad, kdyz chutnaji po mase nez po hromade dalsich primesi (testoval jsem vcera pioneer fitness jerky, bez tuku, chutnalo to jak kura stromu a podobne to i vypadalo, prevladala tomu chut chilli a velmi velka slanost, asi ze sojovky a ancovicek, ale meli tam hezky barevne susene bylinky a zeleninu, coz musim priste udelat taky - jinak nedoporucuji tento produkt, male, drahe, spousta nepaleo veci)


    DEMONOFANARCHY: jj a taky hlavne pozor na vodu, uz zabila miliardy lidi, takze ji radsi vyloucime a nebudeme prijimat :facepalm: . Ale nastesti ani tady nikdo nedoporucuje smazit na virgin kokosovem oleji , takze urcite souzneni tam je :)
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    Kdyz uz je tu rec o tom susenem mase.. jak dlouho vydrzi nez se pokazi? :-)
    V temnu/chladnu.
    TUILE
    TUILE --- ---
    YASHAMARU: sul a pepr, mne to buhate staci :)
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    MMETLA: Informoval jsem se u pritelkyne a zjistil jsem, ze mame susicku. :D Nase kuchyne me neprestava prekvapovat. Tajemne misto plne prekvapeni, pokazde, kdyz sejdu z nazpamet naucene cesty k lednicce se naucim neco noveho :D Anyway. O vikendu bych teda zkusil nejaky to vlastnorucni nekontaminovany jerky udelat, mate nekdo nejaky svoje netajny a osvedceny recepty na tu majdu ve ktery se to popatla?
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    ZUZKAOU:
    MMETLA:
    Díky Vám za rady :-)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    TRIPLT: ono to zase tak kriticke neni pokud to do sebe nehazis lopatou. ta hrst na den se bere jako optimalni mereni toho, ze se jima neprejidas a nemusis moc kompenzovat nedostatek omega-3 ani resit prebytek tuku dany den.

    TRIPLT: zrovna u toho kokosoveho ten rafinovany je dobre vhodny na smazeni, cena v pohode, ale radsi si usmazim na sadle nez na nem. Nekomu vadi ta silna chut virgin oleje, jenze bez ni taky prijdes o temer celou vyzivnou hodnotu .. tkaze spis nepouzivat vubec z toho etickeho hlediska co popsala zuzka nez ho tam cpat a myslet si ze to k cemu bude (ostatne smazenim vetsinu ztrati i ten virgin), leda bys to planoval to jist hole ci do salatu, tam se ti oplati ten virgin.

    ALONSY: 5/8 ingredience se neslucuji s paleo (je tam sojovka, cukr, skrob, glutamat a dalsi srandy) ... lepsi je si delat vlastni, neni to tak hrozne, ale trochu casove narocne a daji se najit vice schudne varianty za mensi peniz a v lepsi kvalite, avsak v CR jsem zatim nevidel zadny ciste paleo produkt (nebo aspon s tou sojovkou jsou jihoceske jerky, ktere jsou fakt o dost drazsi)
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    Vypada to dobre, to musim vyzkouset :) V Olomouci reznictvi, kde prodavaji jerky 100% neni, ale rozdil 30 kc me zas nezabije.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ALONSY: strašně drahý. Když už si kupuju jerky, tak v řeznictví na bělehradské, tušim 40g za 45kc. A ještě lepší je si ho nasušit, ale já nemám sušičku.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Chci znovu začít (jojo, zase znovu...) a zvažuji do začátku nákup tohoto masa místo toho pečiva, co jsem si zvykla jíst v práci. A po práci. A mezi prací..: http://www.zdraviafitness.cz/indiana-jerky-25g-1
    Nějaké zkušenosti? Kupujete, nebo vyrábíte?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRIPLT: na běžné používání do teplé kuchyně sádlo a loje různých tvorů( nejčastěji prase, kuře a kráva - ty vepřové z vývarů)/rostlinný olej, který vyhodnotíš jako jedlý/máslo. Na léčebné účely či na dezerty zastudena lisovanej kokosák kvůli chuti.

    Levnej kokosák - tedy rafinovaný a nebio jsem vyhodnotila jako zbytnou věc s příliš ošklivou ekologickou stopou. A přijatelnější verze je pro mně příliš drahá na běžné používání.
    TUILE
    TUILE --- ---
    Rafinovanejj.
    Stejne ho tepelne zpracovavam, tak proc ne. A taky nechutna nijak, takze pak jidlo nema kokosovej vocas.
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    Jeste se zeptam... rafinovany vs nerafinovany kokosovy tuk. Info co jsem vygoogloval rika, ze nerafinovanej je kvalitnejsi zdravejsi... neni tepelne upraven, takze neztraci "ziviny"... Pouzivate nekdy nekdo napr rafinovanej.. napriklad pri smazeni, nebo radeji vsichni nerafimovanej. Ptam se kvuli ceny... preci jen je ten rafinovanej levnejsi... takze jestli je to levnejsi dobra varianta, nebo v zadnem pripade.... :)
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    Ja bych se chtel taky zeptat jak je to s rybim olejem. Piksla, co jsem si koupil na zkousku uz pomalu dochazi a nejsem si jistej, jestli vzit dalsi nebo ne. EPA 180 /DHA 120 a denni davka byla 2 kapsle, takze 600 dohromady. Moc nejim ryby, za posledni 2 mesice si nevybavuju, ze bych nejakou mel. Prijimaji se ty latky jeste z nejakyho jinyho paleo jidla nebo to do sebe muzu tlacit jen rybama nebo praskama? Jeste jsem nasel ze jsou nejaky super omega3 vejce, ale to pochybuju, ze je to to, co mivame doma :). Jakej je vas nazor? Brat v prascich? Neresit a davat si jednou tydne rybu? Snizit nebo zvysit davku? :)
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    ZUZKAOU: Ted spis uvazuji, ze je prestanu jist :-D
    Dik za info. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRIPLT: magnéziem se nepředávkuješ, ve vyšších dávkách se nevstřebává a jen projímá. Navíc v mandlích je spolu s vápníkem a to jeho vstřebávání ještě zhoršuje (usnadňuje to ale vstřebávání toho vápníku)

    V mandlích je problematický vysoký obsah kyseliny šťavelové, ovšem protože je vázaná na vápník, tak jí vlastně většina taky projde a neuškodí.

    Obecně u ořechů je většinou špatný poměr omega 6 a omega 3, velké riziko mykotoxinů (čím víc bio, tím vyšší riziko) a zoxidovaných olejů. Pokud je nemáš namočené, tak tam je ještě fytovka ale zase čím víc jíš fytovky, tím lépe ji umíš trávit. Ořechy obecně jsou časté alergeny, takže pokud má někdo rozhašené trávení a/nebo imunitu, tak mu to nemusí dělat dobře.

    Jde z drtivé většiny o tuk, takže větší množství ořechů představuje docela významnou dávku tuku a při sestavování jídelníčku je s tím potřeba počítat.

    Plus v syrových semenech jsou inhibitory enzymů, které blokují tvoje trávicí systémy a hrozí pak zvýšené riziko hypochlremie, žaludečních vředů, pomožení špatných mikrobů v trávicím traktu a tak.
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    Ahoj! :)
    Jak je to s množstvím ořechů, které denně lze "bezpečně" sníst?
    Někde jsem zaslechl, že maximalně hrst ořechů denně.
    Vztahuje se to na všechny ořechy? Kešu... liskove... atd...
    + Včera jsem dostal takovou neověřenou informaci, že "předávkovat" se mandlema způsobuje křeče - předávkování magnéziem.

    Může někdo prosím danou problematiku přiblížit? :-) Kolik těch ořechů max denně atd... dik.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SNOWWHITE: dodala bych, že ještě lepší složení má sádlo kachní a husí a zároveň se taky nepřepaluje. Dostupné, levné, na smažení ideální.


    ANNIKA: doporučuju zkusit za stávající výživy (když ti to vyhovuje) pohyb. Jednak nějaký ten sport pár hodin týdně a jednak hodně moc dbát na dostatek běžného pohybu (pěší chůze, práce, schody...).
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    AOTEAROA: Geneticky neupravené obilí by sice bylo true paleo, ale moc by ses ho nenajedla, taková pšenice jednozrnka nebo planý ječmen nemají zrovna velkozrnné, na škroby bohaté obilky..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam