• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    Jeste se zeptam... rafinovany vs nerafinovany kokosovy tuk. Info co jsem vygoogloval rika, ze nerafinovanej je kvalitnejsi zdravejsi... neni tepelne upraven, takze neztraci "ziviny"... Pouzivate nekdy nekdo napr rafinovanej.. napriklad pri smazeni, nebo radeji vsichni nerafimovanej. Ptam se kvuli ceny... preci jen je ten rafinovanej levnejsi... takze jestli je to levnejsi dobra varianta, nebo v zadnem pripade.... :)
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    Ja bych se chtel taky zeptat jak je to s rybim olejem. Piksla, co jsem si koupil na zkousku uz pomalu dochazi a nejsem si jistej, jestli vzit dalsi nebo ne. EPA 180 /DHA 120 a denni davka byla 2 kapsle, takze 600 dohromady. Moc nejim ryby, za posledni 2 mesice si nevybavuju, ze bych nejakou mel. Prijimaji se ty latky jeste z nejakyho jinyho paleo jidla nebo to do sebe muzu tlacit jen rybama nebo praskama? Jeste jsem nasel ze jsou nejaky super omega3 vejce, ale to pochybuju, ze je to to, co mivame doma :). Jakej je vas nazor? Brat v prascich? Neresit a davat si jednou tydne rybu? Snizit nebo zvysit davku? :)
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    ZUZKAOU: Ted spis uvazuji, ze je prestanu jist :-D
    Dik za info. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRIPLT: magnéziem se nepředávkuješ, ve vyšších dávkách se nevstřebává a jen projímá. Navíc v mandlích je spolu s vápníkem a to jeho vstřebávání ještě zhoršuje (usnadňuje to ale vstřebávání toho vápníku)

    V mandlích je problematický vysoký obsah kyseliny šťavelové, ovšem protože je vázaná na vápník, tak jí vlastně většina taky projde a neuškodí.

    Obecně u ořechů je většinou špatný poměr omega 6 a omega 3, velké riziko mykotoxinů (čím víc bio, tím vyšší riziko) a zoxidovaných olejů. Pokud je nemáš namočené, tak tam je ještě fytovka ale zase čím víc jíš fytovky, tím lépe ji umíš trávit. Ořechy obecně jsou časté alergeny, takže pokud má někdo rozhašené trávení a/nebo imunitu, tak mu to nemusí dělat dobře.

    Jde z drtivé většiny o tuk, takže větší množství ořechů představuje docela významnou dávku tuku a při sestavování jídelníčku je s tím potřeba počítat.

    Plus v syrových semenech jsou inhibitory enzymů, které blokují tvoje trávicí systémy a hrozí pak zvýšené riziko hypochlremie, žaludečních vředů, pomožení špatných mikrobů v trávicím traktu a tak.
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    Ahoj! :)
    Jak je to s množstvím ořechů, které denně lze "bezpečně" sníst?
    Někde jsem zaslechl, že maximalně hrst ořechů denně.
    Vztahuje se to na všechny ořechy? Kešu... liskove... atd...
    + Včera jsem dostal takovou neověřenou informaci, že "předávkovat" se mandlema způsobuje křeče - předávkování magnéziem.

    Může někdo prosím danou problematiku přiblížit? :-) Kolik těch ořechů max denně atd... dik.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SNOWWHITE: dodala bych, že ještě lepší složení má sádlo kachní a husí a zároveň se taky nepřepaluje. Dostupné, levné, na smažení ideální.


    ANNIKA: doporučuju zkusit za stávající výživy (když ti to vyhovuje) pohyb. Jednak nějaký ten sport pár hodin týdně a jednak hodně moc dbát na dostatek běžného pohybu (pěší chůze, práce, schody...).
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    AOTEAROA: Geneticky neupravené obilí by sice bylo true paleo, ale moc by ses ho nenajedla, taková pšenice jednozrnka nebo planý ječmen nemají zrovna velkozrnné, na škroby bohaté obilky..
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    AOTEAROA: Taky je otázka, jak moc jsou ty testy průkazné - u mě se třeba alegrolog s obvoďákem už pár let hádají, jestli jsem alergička, nebo ne. Dost zásádní každoroční obtíže s průduškama ve stejném termínu tomu nasvědčují, ale na testech moje kůže zapřela i kontrolní vzorek, na který reaguje každý, a z krve všechno možný i nemožný negativní. Alergolog frflá, že se mu to nezdá, obvoďák, že s tím, jak jsou ty testy spolehlivé, stejně nejdou brát jako bernou minci. A pak si vyber. Nevím, jestli ty na lepek jsou třeba lepší, ale alergologie v mém případě nejvíc připomíná věštění z koule.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ICEMAN8241: tak jsem je upozornil na nesrovnalost a obratem to opravili a poslali mi slevu 15% na jeden nakup do konce cervna ... takze tim me presvedcili k tomu, abych je dal propagoval a neco si u nich teda koupil :D
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ZUZKAOU: ach, jak moc toužím po tom vynechávat lepek proto, že mi to řekla nutriční poradkyně :( nebo proto, že jsem tlustá. nemít z něj alergie by bylo tak nádherné! a pořád to někomu vysvětlovat mě taky sere, okamžitě mě totiž hodí do pytle s těmi, co se nad vším ofrňují. copak já za to můžu, že je lidstvo zdegenerovaný, žiju ve městě, přecivilizovaný společnosti a že jím geneticky upravený obilí? chjo. taky takový to "tak se odstěhuj na venkov nebo do lesa a všechno si pěstuj a chovej sama" miluju - jako by tomu měl člověk podřídit celý život a obětovat všechny své ostatní věci v životě.

    jinak ano, citlivost na lepek v krvi jsem neměla, protože jsem na ten test dala krev v době kdy jsem ho nejedla. problém je, že já ho nechci měsíc jíst jen kvůli testu :/ a blbý je, že se ta celiakie nedá jinak než drahýma testama zkoumat, takže nemůžu přijít k doktorce a říct "chtěla bych udělat důvěryhodné testy na celiakii". Crohna mám prý nějak dědičného a v krvi je vidět neaktivní predispozice, ale dokud nebudu mít nějaké projevy, tak mi taky nebudou prohlížet střeva kamerou (bráchovi po projevech testy dělali, bral léky, a nakonec se dostal do naprosto bezpříznakového stavu změnou životního stylu. akorát už teda sedm let lítá po světě no :/).
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    ZUZKAOU: tiez som tomu nakloneny
    ten clanok vlastne hovori len o tom, ze ludia co si mysleli ze im vadi lepok tak im pravdepodobne vadilo nieco ine, napr Fodmaps
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SKORZENY: neimunitní potravinové nesnášenlivosti podle všeho existují.

    To nevylučuje to, že spousta pšenicofobiků (pšenice je bílý, jed, já nesmím lepek - můžu jen špaldový kváskový chleba, říkala mi to nutriční terapeutka - true story a bohužel ne ojedinělá.) tam bude mít především neurotické trable a v horším případě dráždivý tračník.
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    fyi

    RealClearScience - Non-Celiac Gluten Sensitivity May Not Exist
    http://www.realclearscience.com/blog/2014/05/gluten_sensitivity_may_not_exist.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AOTEAROA: no ale to není tak, že lepek je ve své podstatě nebezpečný a kdo ho jí, tak dříve či později začne být senzitivní.

    Ty "tvrdé" problémy buď máš (byť je můžeš mít v bezpříznakové formě) a nebo nemáš. A pak tedy jsou různá civilizační rozhašení trávení jako takového, při kterém se může objevit potravinová nesnášenlivost. Ale tam je na vinně mnoho jiných věcí - ne to že si jako dítě jedla lepek a nic ti nedělal.

    Jestli jsi a nebo nejsi celiak vyloučí pouze doktor z biopsie po té, co se objeví podezřelé věci v krvi. Na testování ovšem nesmíš jít v době, kdy držíš dietu, ale je potřeba pár týdnů se krmit moukou...

    Vlastní odhad v tomhle je dosti nerelevantní. Pokud máš symptomy jako je ekzém a spol a vyloučení lepku ti pomáhá, tak je vcelku velká šance, že celiak jsi. A tedy že bude i tvoje dítě a že se tedy lepku musíte vyhýbat a zatímco alergikům občasné hřešení projde, tak celiakům dělá dost trable.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ZUZKAOU: takže zkrátka až budu těhotná, budu se snažit si to načíst. do stravy bych to potomkovi asi zaváděla omezeně, ale trochu ano - jak se říká nevyřazovat úplně pečivo, dávat si třeba nějaký "rustikální chléb" občas k snídani nebo svačina na výlet se šunkou a sýrem, ale necpat do dítěte pečivo horem dolem.
    můj mozkový pochod byl totiž takový: až budu těhotná, budu si o to víc dávat bacha na to, abych jedla výživově hodnotné potraviny, abych byla v tu dobu co nejzdravější a mohla hodně toho zdraví předat plodu (nejsem vůbec takový ten typ jako moje kámoška co jak zjistila že je těhotná honem začla popíjet "čaj pro těhotné ženy" a už se nedotkla ani kapky alkoholu a tak, a původně jsem k těmhle myšlenkám přišla uvažováním o tom, jak moc se mi zhorší kvalita vlasů v těhotenství a jestli mi budou padat, jak se prý hodně stává).
    mno a pak jsem to otočila a řekla si jestli naopak tím vyhýbáním se škodlivim nemůžu něco pokazit, protože přecejen nechci nic hrotit, například si klidně dám občas sklenku vína a takhle, prostě žádná magorka. proto mě napadlo, že třeba to vyhýbání se něčemu by naopak mohlo vést k tomu, že si na to plod nezvykne - jenže absolutně nemám šajna o tom, co na plod vliv má a co ne, o těhotenství se vůbec nezajímám, dokud se o něj nezačnu snažit.

    jinak jsem si tak nějak jistá, že skrytý celiak fakt nejsem, prostě jsem na to citlivější a mám ekzémy a astma. nicméně, a to souvisí s MMETLA, mám dojem že od doby co jsem to hodně omezila se ta citlivost prostě zvýšila. strašně těžko se to posuzuje, protože jsem dřív mívala atopickej ekzém na rukou téměř neustále (tenká kůže praskající do krve, mikropupínky, neustálé svědění, strašně suché ruce, oteklé prsty a zbytnělá pokožka) a taky jsem si to neustále mazala kortikoidama, takže v 85 % času jsem měla ekzém a těch 15 % času bylo krátké období po ošetření kortikoidama. taky mám proto tu kůžu děsně zničenou a zdravý lidi nechápou proč mi tak vadí si jen namočit ruce, něco malého opláchnout, ušpinit se.
    teď bez lepku se ten poměr otočil a zhorší se to jen když se narvu koláčem z mouky a cukru nebo myju nádobí holýma rukama s jarem.

    strašně bych si přála, aby můj potomek nebyl atopik, ale přijde mi že to je naprosto neovlivnitelný, my máme například v rodině linii alergiků a linii Crohnařů (no linii ne, ale Crohna měly 3 generace a alergie dvě generace plus já mimo ně). a spoustě zdravých lidí se rodí atopici (třeba jedno ze třech dětí).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AOTEAROA: Přímo pro vliv lepku na plod v těhotenství podklady asi nebudou. Ale když se pominou neimunitní potravinové intolerance , tak zejména celiakie je geneticky podmíněná.

    Ovšem bezpříznaková celiatička má daleko vyšší pravděpodobnot, že bez diety bude neplodná/potrácet. Protože prostě tělo je nemocné... Takže nejde ani tak o to, jestli tvoje dítě bude mít problém s lepkem, ale jestli se vůbec narodí. Jinak do těla plodu se lepek ze střev matky nemá moc jak dostat. Stejně jako se nemá moc jak dostat do mateřského mléka.


    Pokud ti lepek opravdu nedělá dobře, tak v těhotenství i jindy mu je potřeba se vyhýbat. Naopak pak už u malých dětí je nyní zastávaná teze, že vyhýbání se potenciálním alergenům do co nejvyššího věku dítěte vede k vyšší pravděpodobnosti problémů dítěte a také to možná hraje roli při rozvoji diabetu I. typu.
    Na druhou stranu příliš brzké zavádění umělé výživy s lepkem (před 4 měsícem věku) rozvoj nesnášenlivosti zvyšuje. Ovšem klíčovým faktorem je nejspíše plné kojení alespoň 6 měsíců.

    The influence of gl... [Nestle Nutr Workshop Ser Pediatr Program. 2007] - PubMed - NCBI
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17664902
    http://www.medscape.com/viewarticle/771287
    http://download.springer.com/...20-9.pdf?auth66=1400402275_4de7551e8162554a6aba906ca848e902&ext=.pdf
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    AOTEAROA: z hlediska selskeho rozumu, bych si proste ja jako tehotny obcas ten lepek dal v malem mnozstvi, bral bych to jako - ne konzumaci jedu - ale v duchu otuzovani, prece jen ta uvaha, ze dite bude vic trpet, protoze nikdy s danou latkou neprislo do styku a tedy nemohlo mit dostatecny obranny mechanismus mi prijde logicka. ALE (toto je jen muj nazor, nicim nepodlozeny) z vedeckeho hlediska nevim jestli to tak doopravdy je, muze byt 'od prirody' ci po otci dostatecne odolne i bez toho a naopak telesnymi projevy tveho tela se muze vse zhorsit. Nedavno jsem cetl nejaky popularni clanek, kde tohle resili, ze proste je lepsi si obcas ty vyrazene potraviny dat v malem mnozstvi, aby se tvorily obranne latky aktivne v tele. Pokud vsak mas ty obranne projevy velmi silne, pak bych to vyloucil uplne... a tedy mam vlastne uplne stejne dilema jako ty :/
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    mám takový čistě hypotetický dotaz, na který nikdo nebude znát odpověď, ale od těch, kdož čtete hodně podrobně ty články a studie, bych si ráda vyslechla názor.

    snažím se o jakés takés vyřazení lepku ze stravy. jak může potenciálně ovlivnit lepkovou intoleranci, když já jakožto osoba citlivá na lepek budu v (případném) těhotenství 1) úplně vynechávat lepek, 2) jíst mouku a mít ekzémy, alergie a astmatické projevy.

    přemýšlela jsem, jestli moje vynechávání lepku nemůže potenciálně naopak podpořit v potomkovi citlivost na něj. jakože jak máme děti ve sterilním prostředí, jsou citlivější na nemoci, jak jsou mimo přírodu, jsou více alergické na pyly a tak. ale předpokládám, že na to žádné průzkumy nejsou. tak aspoň názory.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ICEMAN8241: no jeste ze mi dochazi, ale jinak jsem kupoval v lednu (coz dochazely zasoby a bylo po vanocich a byla o cca 40 kc drazsi) .. ale jinak jsou to kvalitni mandle, nechal jsem si od nich pred dvema lety posilat dokud je maji a dokonce jsem dostal i certifikat z fabriky v italii, ze to je mistni produkt a pripadne mimo sezonu to vozi nekde z predniho vychodu

    ZUZKAOU: no to by pak sedelo, ale pak to je tak trochu divne, protoze uvadi slozeni nerafinovaneho, tak samo jako benefity a davkovani a pote uvedou, ze jediny postup je rafinovani. Co se vsak tyce te meta-analyzy, pak by to fakt sedelo, protoze jsem nikde nevidel popsane lisovani za nizkych teplot v par vybranych clancich co jsem cetl
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Pokud by někdo toužil po mandlové mouce, tak za nejlepší cenu (260 Kč / kg) mají tady:
    http://www.monacoint.com/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam