• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Optimální strava | Petr Růžička
    http://www.petrruzicka.com/blog/optimalni-strava/
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    SKORZENY: já jsem doufal, že na to budeš reagovat, tohle jsem nemohl dohledat. díky ... A Setha .. je ho škoda, to je pravda...
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    MMETLA: ja som cital uvahu, ze vlastne nema z praktickeho hladiska vyznam riesit grassfed vs klasicke hovadzie, ale radsej obmedzit ine druhy masa ktore maju vela PUFA, ako kuracie a bravcove. tym sa da dosiahnut viac nez 90 percent efektu

    tu
    Seth's Blog » Blog Archive » The Irrelevance of Grass-Fed Beef (Ancestral Health Symposium 2013)
    http://blog.sethroberts.net/...01/the-irrelevance-of-grass-fed-beef-ancestral-health-symposium-2013/

    (inak Seth Roberts nedavno zomrel na zlyhanie srdca. napriek tomu, ze mal vynikajuce kalcium score)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ALONSY: tamten clanek je takovy dost .. o pocitech .. ale jinak jo no, tak nejak vypada rozdil mezi klasikou a necim poradnym. Jinak cetl jsem vedecke zhodnoceni toho, ze ten rozdil v omega-3 je tam stejne tak maly, ze se mozna i vyplati usetrit nakupem konvencniho (samozrejme liboveho a pro jistotu radsi bez dalsich nechutnosti v nem) a radsi si dokoupit omegu jinak.
    Co jsem cetl neco v respektu, drahne tomu, tak u nas je docela hodne krav na maso z farem s volnym vybehem a malym dokrmovanim obilim, oproti jinym statum (mala Cina = Polsko), ale to je asi tak vse. Stejne supermarketove maso je vetsinou z ciziny a nase se vyvazi do Nemecka, odkud k nam zase putuje zpracovane jako uzeniny :D viz vcerejsi ct24 :D

    .. tohle je podle me hodne citlive tema, kde si nejsem jisty, jak se nemu postavit.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Určitě je to trochu i tou fotkou, zelené nebude, ale té šedosti celkem věřím, myslím, že už jsem takové i u nás potkala (to bylo těch 60 % masa v Albertu asi.. No člověk to nevyhodí, když už za to nedopatřením utratil).
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    K debatám o grass-fed masu a celkově o českém masu.
    Převážně o tom, jak je krmené bordelem a vůbec.
    No, tady v tom článku můžete najít srovnání amerického klasického masa a grass fed masa: http://www.paleoforwomen.com/whats-the-grass-fed-difference-huge-heres-how-and-what-i-know/

    Teda, osobně se mi to zdá přehnané, ale i kdyby bylo, tak pořád bych řekla, že u nás je i to běžné maso (opravdové, ne 60 % masa a zbytek bordelu samozřejmě) prostě kvalitní.

    "Klasický" US maso (prý)


    Grass fed


    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Všimla jsem si, že jsou skoro tři a já v té práci neusínám :)
    Nedodržuji teda na 100 % nic, ale rámcově to paleo / primal, sem tam s nějakým podvodem (ale žádné pečivou, colu atd.) a zase se člověk cítí lépe skoro okamžitě.
    Ale ten metabolismus z toho musí být nešťastný, kdybych si alespoň věřila, že tentokrát už to fakt bude dlouhodobě...
    Naneštěstí dneska dost hladovím, tak nevím, jak to tělo pobere večer po cvičení.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    NYX: katalog je bez prihlaseni, dohledaval jsem tam nedavno neco.

    ALONSY: warriora mi ted par lidi taky nadneslo, asi se na to taky mrknu, jen co doctu kvuli recenzi primal blueprint :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Koukám do toho klubu Warrior Diet a musím se přiznat, že mě lehce zaujala.
    Zrovna čtu knihu, ještě moc daleko nejsem, každopádně myslím, že moje tělo k tomu jíst hlavně večer vcelku inklinuje – a není to ani tím nedostatkem času. Často jsem schopná vydržet o oříšcích a zelenině a až večer si dát doma tu větší večeři.
    Ale na druhou stranu, jak už psala ZUZKAOU vedle, pro ženské tělo to asi ideální není (na druhou stranu – říká si o to fakt samo...)
    Každopádně, stojím před tím stejným problémem, co měla TUILE a nikdy jsem ho moc nechápala – vážně kvůli tomu nechci přijít o ty obědy s kolegy :)
    NYX
    NYX --- ---
    DEMONOFANARCHY: makro ma katalog na netu, jen si nejsem uplne jisty, jestli se tam clovek nemusi prihlasit

    Sortiment online
    http://www.makro.cz/sortiment-online
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEMONOFANARCHY: jinak asijské luštěniny pak v asijských speciálkých.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEMONOFANARCHY: gastrobalení ve velkoobchodech typu makro?
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    ouk dik za rady, vyzkousim :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MAR_TINA: to je přesně ono.. naštěstí k téhle kamarádce se jezdím zadarmo povozit na koni, takže když už se tam nějak dostanu, tak dostanu i tu vejslužku :))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AOTEAROA: na tom je smutný, že bych kolikrát přebytka ráda darovala, ale kdokoli by si pro to jel, projede tolik, že se to nevyplatí. (Varuju zájemce, že zrovna teď nic nemám :)))
    Výměna funguje leda v rodině nebo sousedství, no.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    TUILE: Myslím koupit flašku v té hospodě :)
    V tom Harlequinu třeba mají flašku přibližně za 160, což je příjemná cena, pokud si s tím člověk vystačí celý večer :)
    TUILE
    TUILE --- ---
    ALONSY: v hospodach ti vetsinou nepovoluji konzumovat prinesene napoje a potraviny :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    AOTEAROA: Když pořídíte na půl flašku vína, tak to finančně vychází celkem dobře. teda, pokud nemusíš mít kdo ví jakou kvalitu, já jsem schopná pít frankovku litr za 70 Kč :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MAR_TINA: na ovoce musím vědět kam přesně pro něj jet atd, nemám teď moc ani volného času, nová práce, přesčasy, a jsem ráda že jsem nakonec sehnala prachy na kupon na mhd...
    ale naštěstí občas i někdo podaruje, kamarádka měla obří úrodu cuket, takže super, akorát je moc z ruky a nedostanu se k ní častěji :)
    TUILE: pivo venku mi platí muž, ale děsně mě to štve a radši bych abysme to omezili celkově... no omezili jsme, sedím skoro furt doma nebo chodím na procházku, sere mě pokaždé v hospodě řešit že pivo nemůžu pít, víno a voda jsou drahý, ale nemůžu se furt stranit kamarádů. nedokážu ale nemít výčitky, ať už kuli pivu nebo prachům :/
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    TRIPLT: ja ted mam v planu salat z oliv, rajčat a syrove cukety a cuketovo-rajcatovou polevku. jinak ratatouille nebo normalne jen pecena/grilovana cuketa vzdycky potesi :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRIPLT: polévku http://www.albert.cz/recepty/cuketova-polevka-s-cerstvym-oreganem a byla výborná i bez smetany i se smetanou
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    Dobrej den ve spolek... :-)
    Nemáte někdo nějaký nápad co ukuchtit dobrého z cuket?
    Potřeboval bych nějakou inspiraci... ;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALONSY: můžu tě ujistit, že pokud chceš dobře uvařený jídlo, je úplně jedno, který styl vyznáváš a kolik za suroviny dáš, pořád vaříš a stojí to spoustu času.

    A jsem ještě mnohem víc ráda za zahradu, když čtu tohle AOTEAROA: , hromady zeleniny a ovoce, že to nejde sníst - zavařuju mrazím jak šílená. A navíc spousta pohybu venku zadarmo :)))
    Zkus špendlíky - rostou právě teď všude v kvantech zadarmo a když se hodí do hrnce, za půl odiny se rozvaří, pak zcedí a máš hromadu ovocného rozvaru, který jde mrazit a dávat do jogurtů a tvarohů. A bacha, je to kyselý, mi nepaleo to přislazujem.
    TUILE
    TUILE --- ---
    AOTEAROA: ja ted utratim ua jidlo nejakejch 6-7k a to nekupuju zadny drahy potraviny.
    2,5k padne na obedy, 2k na vikendy (ca 500 kc za vikend, to je 6 jidel a o vikendech teda obcas peceme i nejaky dobrutky, nebo vyrabime zmrzliny... zpravovavame trochu drazsi suroviny). zbyly 2k na snidane a vecere v pracovnich dnech vcetne veceri mimo domov.

    dovedu si predtavit zkrouhnout to o 2 tisice, ale za cenu, ze budu zrat jenom kysany zeli a nepudu si ani jednou sednou na jidlo a piti ven.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    aotearoa: posledni veta "pobavila" presne na takove casy take vzpominam :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    jak mluvite o nakladech, bylo by zajimave zapocitat i casove naklady. cas jsou penize, ze? :) ted jsem si pripravovala svacinu, co snim behem par minut, pomalu hodinu. coz ted jeste jde, ale pocinaje pristim tydnem, kdy mi pribudou dve prace a treninky, se to stane neunosnym, uz tak nevim, kdy budu zit. snad se to nejak podda:)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    TUILE: žijeme tak doma už nějakou dobu... a je to opravdu složitý, ale dá se to. sama bych to ale nedokázala, jde to jen díky tomu že muž je extrémní šikula, umí vařit, plánovat a rád vaří ve velkém - vaří pro dva na několik dní dopředu, často i něco zmrazíme, kupujeme jen maso v akci nebo skoro prošlý, a to ještě levné kusy - právě teď máme v troubě na pekáči nějakou směs, je tam vepřovej bok a kuřecí křídla (obojí před datem spotřeby z lidlu), hodně cibule, česneku, koření, na druhým pekáči na kousky mrkev a brambory, obojí upečený.
    kupujeme v podstatě jen maso za těchto cenových podmínek, nejnutnější zeleninu k tomu (zas jako ne abysme jí měli málo, ale prostě hlavně tu základní, žádný speciality ani exotický saláty apod), bohužel mi došlo že nejím žádné ovoce, tak aspoň berem občas banány nebo jabka, ale na nějaký žlutý melouny si fakt můžu nechat zajít chuť :D jahody jsme letos akorát dostali jednu vaničku.
    no a pak hodně vajec a mléčný výrobky, ty u nás jedou dost.. levnější měkký sýry, feta z lidlu, plnotučný mlíko do kafe, tučný jogurty a tvarohy, kterýma občas nahradíme večeři když nestíhačka nebo oběd v práci, a hodně salátujeme samozřejmě, protože je léto, ale máme nějakej zdroj na levnější oliváč od muže z práce.

    a je to tak že prostě pořád jen řešíš kolik si můžeš dovolit dát a pak trávíš večery tím že vaříš, jsou to minimálně celý dva večery v týdnu strávený vařením, páč to jídlo neni za pět minut žejo, a já pořád na to nejsem zvyklá :D ale pak zas máme na dva až tři dny krabičky a to je super :)

    kde jsou loňské sněhy kdy jsme si na grilování donesli hovězí z TRMS... ale zase bude dobře :)

    já osobně sama jsem schopná jíst spíš tak za 5000 měsíčně :)) ale prostě teď nemám ani ty 3000.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam