BLANITCHKA: olejová semena pomlejt a dlouho vyvářet ve vodě vody. Zcedit a dát do chladu - olej ztuhne a sebereš ho.
Nebo teda můžeš koupit.
Jinak 100 g hložinek (pomleté se semínky, jen k dužnině jsem data zatím nenašla) 22,4g MUFA 66g PUFA a z pufa hlavní je olejová a linlová 86 g omega6 : 3 g omega 3
Avokádo 1,8g PUFA 9.8g MMUFA, hlavní jsou olejová, linolová a palmitová. 16 g omega 6 a 1 g omeg 3
Takže z hlediska složení mastných kyselin v paleo pohledu vede avokádo, ale zase hložinky jsou narvaný tokoferolama, flavonidama a polyfenolama.
Protizánětlivé, upravující krevní tuky a cukry, tuna antioxidantů, imunomodulace, hepatoprotektivní, měl by zlepšovat paměť a chránit proti ozáření (cituju z té diplomky uvedené níže, ne od bylinářů!).
Ha - jdu hledat dávkování a vymýšlet něco co jde jíst k snídani a uchovávat dlouhodobě.
TIMA: 100 g oliv k snídani není úplně to pravé avokádové ;-) Ať už chutí, nebo cenou. A to olivy miluju.