• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    ZUZKAOU: velkoplodé hlohy jsem taky sázela a plodí taky pěkně. Pár jich sním jen tak na chuť, jinak nechávám ptákům. Pokud něco vymyslíš, zkusím taky :)

    To samé dříny, imho bude podobné (Cornus mas).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLANITCHKA: olejová semena pomlejt a dlouho vyvářet ve vodě vody. Zcedit a dát do chladu - olej ztuhne a sebereš ho.

    Nebo teda můžeš koupit.

    Jinak 100 g hložinek (pomleté se semínky, jen k dužnině jsem data zatím nenašla) 22,4g MUFA 66g PUFA a z pufa hlavní je olejová a linlová 86 g omega6 : 3 g omega 3

    Avokádo 1,8g PUFA 9.8g MMUFA, hlavní jsou olejová, linolová a palmitová. 16 g omega 6 a 1 g omeg 3

    Takže z hlediska složení mastných kyselin v paleo pohledu vede avokádo, ale zase hložinky jsou narvaný tokoferolama, flavonidama a polyfenolama.

    Protizánětlivé, upravující krevní tuky a cukry, tuna antioxidantů, imunomodulace, hepatoprotektivní, měl by zlepšovat paměť a chránit proti ozáření (cituju z té diplomky uvedené níže, ne od bylinářů!).

    Ha - jdu hledat dávkování a vymýšlet něco co jde jíst k snídani a uchovávat dlouhodobě.

    TIMA: 100 g oliv k snídani není úplně to pravé avokádové ;-) Ať už chutí, nebo cenou. A to olivy miluju.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    ZUZKAOU: Díky. Sádlem se zásobím ve velkým :)

    Rakytníku jsem sázela x keřů, plodí pěkně :) dělám z něj štávu (rozmixovat a přepasírovat) a mrazím v kostkách na led. Přislazovala jsem trochu medem, to mohu letos vynechat. Piju normálně s vodou a je to skvělý.

    Nedokážu si představit lisování oleje v domácích podmínkách z čehokoliv, ale třeba k tomu dospěju.

    Zeleninu zkouším pěstovat vlastní ( fuck slimáci), ovoce se daří celkem slušně. Učím se postupně i konzervaci potrvain ( zavařování) a chystám se na kvašení.

    Spíš mi přijde jako výzva nastudovat případné nahrazení těch exotickejch plodin místnína. Ale věřím tomu, že jsem v tomhle spíš nedovzdělaná, a že to půjde. Díky za to, zme sdílíš vědomosti.

    Cvakám to z telefonu, tak se omlouvám, že píšu jako masabob...

    TIMA
    TIMA --- ---
    ZUZKAOU: A co třeba olivy? Nezastoupí to avokádo trochu? U nás sice nerostou, ale aspoň necestujou přes oceán...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ZUZKAOU: Rakytnik roste vsude po cechach, i v polabi.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLANITCHKA: kokosový olej nahraď sádlem. Kokosové mléko ořechovým domácím (namočit, rozmixovat nahrubo, převařit, rozmixovat najemno, zcedit). Ano má to horší poměr MUFA/PUFA, ale zase ne nijak dramaticky. Pěkný složení mufa má třeba rakytník. Ale teda i ten olej má hodně specifickou chuť. A teda měl by vám růst i na Šumavě, když to roste ve skandinávii jako plevel.

    A teda koukám, že hloh má hodně zajímavý složení a chuť podobně neutrální jako avokádo... Ale teda budu muset chvíli číst a zkoušet než to budu ochotná prohlásit že to jde nahradit.

    https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/76646/PhD_Thesis_Pengzhan_Liu.pdf?sequence=1

    Ale jinak jsem přišla s tímhle



    Pravěká osada Křivolík | experimentálně archeologické centrum, muzeum v živé přírodě
    http://www.krivolik.cz/
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    S čím mám teda ale velkej problém, tak to jsou exotický suroviny a souvislosti jejich produkce a ekologický stopy. Sice je very nice, že avokádo má super MUFA, ale opravdu nechci podporovat to, že sem lítá z Chile nebo Izraele letadlem. Dtto kokosový olej apod.

    Myslím, že přesně to vystihl Joel Salatin- ...Just beacuse we can, doesn t mean we should... v nějaké knize od M. Pollana, kdy si od něj chtěl poslat bio kuře FedExem.

    V podstatě se striktní paleo dost tluče s mým permakulturním já. Takže měsíc to vydržím jako experiment, ale
    po whole30 to vidím na zavedení některých komodit zpět, pokud půjde. Jsem přesvědčená o tom, že člověk by měl konzumovat sezónní a místní věci. Kokos, avokádo a mořské řasy nám imho nespasí.

    Tak uvidíme, jak budu mluvit po tom měsíci :)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    BLANITCHKA: jako jak přejde ten měsíc a bude líp, tak to už skoro ani chybět nebude (nejen, že si tělo odvykne, ale taky se naučí na nové věci a ty staré nebudou skoro chybět) a ostatně po striktním whole30 měsíci, pak jde s přehledem zase postupně zařadit některé zpět .. ono je to dost volné a člověk si to ušije dle vlastních potřeb a preferencí .. (ostatně jak říká ALONSY) .. ta shoda je téměř 50% v těch co budou chybět s primalem a pečivo no, občas si po něm taky postesknu a občas si ho i dám, ale ze začátku to bylo těžší. Kdybych v té době, kdy jsem začínal, věděl o Whole30 asi jsem už o mnoho dál než jsem :-)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    BLANITCHKA: A proto preferuji primal :)
    Každopádně na zdravotní problémy a vůbec ze začátku je dobré whole30 vyzkoušet a pak pomalu začít rozeznávat co ti vadí a co ne.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    MMETLA: Díky :) Bude to pro mě celkem challenge.
    - parmazán!!, čedar!! gouda!!!
    - croissant, ciabatta, bugerová houska, kváskový chleba, pizza
    - jasmínová rýže, bulgur, quinoa!
    - med, javorový syrup!
    - víno! pivo! staré rumy!

    naštěstí aspoň umím vařit, takže to není tak, že bych se posledních pár let živila rohlíkama a pizzou.

    Oproti stávajícímu stravování to bude největší změna v příjmu živočišných proteinů (jedla jsem maso jenom welfare nebo divočinu tak cca 1x za 3 týdny), teď s paleem najedu i konvenční hovězí. Supermarketové kuřecí nejím, protože mi nechutná, ale možná zařadím znovu bio.

    Co mě nadchlo, když jsem pročítala historii klubu cca půl roku zpátky byly ty kachní a husí sádla a vývary. asi si dojedu do Makra pro nějaký kachny a masový zásoby.

    MMETLA
    MMETLA --- ---
    BLANITCHKA: držíme palce :-) ono to jde snáze, když má člověk takovouhle motivaci (pomoci si) a snadno uvidí výsledky (samozřejmě, jak kdy)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Takže po několika týdnech a několika přečtených knihách se řadím mezi vás :)

    Na jaře mi byla diagnostikována [ PCOS - Syndrom polycystických ovarií (Polycystic Ovary Syndrom). ] a endometrióza (při diagnostice neplodnosti). Co jsem se zajímala o možnosti léčby, tak low carb/paleo diety mi dává největší smysl.

    Jedu 2. den whole30 a vlastně se celkem těším.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Dlouho tu nebyla žádná studie :) http://annals.org/article.aspx?articleid=1900694
    RODWY
    RODWY --- ---
    FRONEMA: v Praze.) http://www.chlazeneryby.cz/
    a urcite to neni jak pise BRABI..
    jinak zvlast u lososa je nejvetsi problem puvod!vetsina chlazenych je z evropskych sadek,krmenych granulema a antibiotikama.)Volny lov je treba Alaska,ale to uz je mrazenej...
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    FRONEMA: no ja u svych rybaren kupuju odrezky / kosti za bratru treba 30 korun plny sacek, nebo to mivaji na vahu za pakatel. No pro me teda zaloha v mrazaku neni ryba, ty mam proste radsi cerstve, ale nemyslim si, ze to je nejake krute zlo co by z toho udelalo vyzivnou vec jako je hadr na podlahu - a to ani v pripade akutniho rozmrazeni v teple vode - pokud z toho pak clovek nechce delat restaurant-style steak, tak tomu urcite tolik neublizi.

    Za rozumnou cenu v nasi lokaci povazuju asi tak neco kolem 400 za kg (proste ty bajecne skotske za 800 neberu), pokud to ji clovek casto - tak kupovat cele, ti byvaji znacne levnejsi, ale musi s tim clovek umet pracovat. S Prahou a rybarnama neporadim, bohuzel, jako Brnak :-)


    BRABI: je rozdil ulozit cerstvou rybu po dobu transportu k ledu nebo ji uplne zamrazit na kostku a takovou ji pak dal transportovat. Ale mas pravdu, ze pokud nezijes blizko lovu u pobrezi, opravdu jen zachlazeneho a uplne cerstveho lososa tady proste clovek neuvidi a i ten chlazeny je proste podchlazeny nejdriv a potom pro transport a skladovani se teplota trochu zvysi. Ono by to proste bez toho podchlazeni stejne neprezilo ani ty dva dny...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MMETLA: Mne nijak nezalezi na tom aby to maso bylo v celku, stejne ho pak treba dam jako kousky na salat nebo tak.
    Takze jak to funguje s tema odrezkama?
    Mate zkusenost s fishpoint na vinohradske?
    Jaka je dle vas rozumna cena za kvalitniho lososa?

    Btw mrazenej oproti chlazenemu ma ro mne tu vyhodu, ze je to takova zaloha pro pripad ze nemam jony maso. A teda rozmrazuji v teple vode. Je to velky zlo oproti postupnemu?
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    FRONEMA: no u lososa plati, ze pokud byl dostatecne tucny (atlantsky, královský, atd.) a nebyl mrazen vice nez 7 dni (coz vetsinou je), tak bude stejne dobry a kvalitni jako novy (jen se teda musi nechat dlouho rozmrazovat v lednici, asi tak 20-24 hodin). U tech co nejsou tak tucni se struktura dost rozbije a ztraci se chut, co se tyce vyzivne hodnoty tak ta se ztraci po tech 7+ dnech od zamrazeni u obou asi stejne (tezko dolozit prukazne, bohuzel - moc se tim nezabyvaji nezavisle studie a jsem liny to hledat :-) )

    Takze obecne bych rekl, ze v ramci usetreni se to asi oplati, ale stejne je podstatnejsi zdroj (zpusob lovu a krmeni), pak zpusob uchovani a az pak na co to chci vlastne pouzit. Do polivky bych dal mrazeneho (ackoliv proc, kdyz vyhodnejsi je orez z cerstveho a ten je za babku v rybarne), na sushi toho mrazeneho nedam a jako steak? No tam je to dilema, kdy budu ja osobne volit toho cerstveho.
    Ale treba ted jsem mel tucne mrazene pstruhy (srovnatelne tedy s temi tucnymi druhy lososa) a udrzely si chut delsi dobu nez tyden (byly v mrazaku asi mesic a predtim chlazene asi 3-4 dny), ale byl to kvalitni chov a chlazene hned po odloveni.
    BRABI
    BRABI --- ---
    i ten chlazenej losos byl po vylovení zamrazen
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Myslite si, ze je nejakej vyraznej rozdil mezi mrazenym a chlazenym lososem a rybami obecne za predpikladu ze jsou oboje wild-caught?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://thehomeschoolingdoctor.com/

    Filtr mlčí - vcelku chytrej blog doktorky co se přestehovala na state a krmí rodinu paleo.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    Info pro Brňáky: http://www.veseleboruvky.cz/2014/08/rockin-cafe-menu-2682014.html Rockin' Café na Pekárenské pod vedením Veselé Borůvky rozjíždí pravidelné SCD/paleo/primal menu :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam