• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    AOTEAROA: To chce ten vyvar udelat s vejcem :-D
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    BLANITCHKA: od té doby co jsem si přečetla něco o paleu a pak o čínské medicíně si už nedokážu představit studené snídaně. absolutně nechápu, jak jsem roky mohla snídat ledové mléko s musli (chutnalo mi to, to jo, ale bylo to fakt studený). teď už nějaký ten rok ráno netoužím po ničem jiným než teplým do žaludku :) v létě jsme občas z nouze snídali salát, když došlo ostatní jídlo, a vůbec mi to nevyhovovalo. třetí rok snídám míchaná vejce s něčím a miluju to. občas si dáváme silný vývar se zeleninou a masem, tam mi jen vadí že mě to nenasytí na pár hodin jako vejce. ale to teplé je ňamňam :)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    MORKANT: já věděl, jak jsem to psal, že něco zapomenu a něco přecením, přesně proto jsem to nechtěl takhle narychlo generalizovat...

jídlo 32 pohyb 30 spánek 30 zbytek 8 by už možná mohl být lepší :D
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    MMETLA: Řekl bych že podceňuješ dostatek kvalitního spánku, přiřadil bych ho k jídlu a pohybu do trojice, bez které to nejde.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Moc to paleo teda nedávám, jím děsně málo.
    Kombinace málo času, málo peněz a odmítání mouky je fakt špatná :)
    A vždy zapomenu, že v hospodách do toho zelí dávají cukr.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    DARJEEL: ale stejně to nic nemění na tom, že zaměňuješ efekty moderní společnosti (sezení) za civilizační chorobu .. až se vyhřezlá plotýnka nebo křivá páteř stane civilizační chorobou (co do výskytu to prostě není tak časté), pak budiž .. ale třeba takový diabetes, který si dostatkem sportu prostě nezachráníš, když budeš jíst půl kila cukru za den, to už je trochu jiný příběh. Jenže prostě ten předěl je zde velmi podivný, je to spíše o definici termínu než o tom co si s tím spojujeme.

(Zde možná nutno podotknout, že můj otevřený pohled k mnohoznačnosti problémů je na škodu, nedokážu jednoznačně říct ano/ne a nedokážu říct, dobře/špatně)

A více k té subjektivitě, cvičit hodiny denně a jíst jako prase je ideální cesta do pekla dle mě. Že teď nic necítí jako špatné, ale jsou na vrcholu svých sil, neznamená, že za pár let nepadnou na hubu. Ostatně civilizační choroba nepropukne v jeden moment a hned dá vědět o symptomech. Kdyby to bylo tak jednoduché, to by bylo asi .. lepší.

Já si stojím za tím, že jídlo je ten základ, který je prevence, druhým nejvlivnějším je pak pohyb - bez toho se nedá dlouhodobě přežít. A osobně bych je skoro srovnával na jednu úroveň, ale stejně si myslím, že esenciálně to jídlo udělá o trochu víc než pohyb. Zbytek už jsou méně výrazné a řekl bych i skoro podružné vlivy. Takže řekněme 45 (jídlo), 40 (pohyb), 15 zbytek. Možná kdybych nad tím déle pouvažoval a dal si vše na papír (či někam, na jedno místo), třeba by ty procenta vyšly o trochu jinak, ale tohle je takový první odhad (který se obvykle neliší extrémně od výsledku).

Ale podtrženo sečteno - ze zásady s tebou souhlasím, že ten pohyb je nutností a že udělá velmi hodně. Ale určitě to není lék na všechno, stejně jako je tomu u toho vlivu jídla. Celé naše tělo vyžaduje kombinaci mnoha pozitivních vlivů a ta je pro každého trochu jiná. Nedá se tedy jednoznačně říct, zda jeden vliv je podstatnější než zbytek, přesto si stojím za svým, že jídlo je prostě na prvním místě. (a to neříkám kvůli Hartwigovým)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MMETLA: tak vice versa, sezení na židli 8 hodin denně v práci je nejvíc škodlivé, ne to že žereme uzeniny a tuny cukru :-)
    (tím nesnižuji validitu efektu paleo nebo jiných diet, jen je vnímám jako další krok, ale hejbat se je prostě základ, bez toho Ti střeva a krev nebudou správně pracovat... takže v tomhle se neshodneme. Znám x lidí, co jedí jak prasata, ale tím, že cvičí každý den x hodin, tak je jim to vlastně "jedno")
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    DARJEEL: no i kdyby tomu většinová populace věřila, či bylo prokazatelně jasné, že to je pravda, tak to stejně nebudou tvrdit všichni. Pohyb pomůže, ale není to nejlepší prevence - ta stále zůstává na tom hlídání si jídla.
    Jednoduchý příklad - můžeš se věnovat pohybu jako šílenec, ale dokud budeš jíst jako prase, stejně tě to nezachrání.

Ad ten článek, bludů je tam mrak ... ale co čekat od bulváru :D A u některých formulacích bych teda chtěl vidět doložený podklad :D Jako obvykle vychází z mylných předpokladů a na základě toho jednají zkratkovitě. Ale dvě tři věty tam stojí za něco .. :-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ALONSY: škoda, že se furt dokola v takovýchto "populárních" kruzích řeší strava a diety, místo toho aby se řeklo, že nejlepší prevencí proti civilizačním chorobám je zvednout prdel ze židle a pravidelně se hejbat :-)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Trochu jsem čekala, že tam budou o paleo mluvit ošklivě.
    Ale že to bude až tak hrozné, to jsem netušila.
    Hubnutí vede k tloustnutí. Čemu se vyhnout? - Žena.cz
    http://zena.centrum.cz/zdravi/hubnuti/clanek.phtml?id=804432

Po velkém množství masa

Paleodieta nebo přirozenější formy proteinových diet (mimo uměle připravené koktejly, což je kapitola sama o sobě) doporučuje velký přísun masa a mléčných výrobků bez ohledu na jejich tučnost. Celkový podíl bílkovin na celkovém příjmu energie v rámci této diety přesahuje 35 %, což je dvakrát více, než uvádějí doporučení, zaměřená na prevenci civilizačních chorob.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    DEMONOFANARCHY: když je máslo vlastně tak napůl zlo (kromě té ceny), tak margarín, co je vlastně voda s máslem už zlo není vůbec, a to díky té ceně :D .. tak ho tam valte po kýblech .. není nad selský rozum :D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MMETLA: Taky jsem už pivo opustila, když je žízeň na kole, všichni sedí u piva, já si nechám udělat do půllitru víno s vodou. A začali se po mě opičit, kumpáni, prý po tom nejsou tak těžké nohy. :-)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    DEMONOFANARCHY: Rozhodně to mám v plánu :)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ALONSY: já jen nechtěl vyznít nijak zle :-) taky jsem s tím ze začátku bojoval a pak jsem se uzavřel do své paleo bubliny a nechodil nikam, ale tohle období už mám taky za sebou .. dokud se někdo prostě hodnotí očima cizích lidí, bude všechno sakra problém. Na druhou stranu máš dostatek jiných věcí a návyků nad úrovní průměrného člověka, takže fakt na výčitky tu prostor není ;o) a pivo mi nechutná a je mi po něm děsně blbě a to jsem ho kdysi vypil denně pár kusů. Víno snesu úplně v pohodě, ale naučil jsem se ředit vodou, když už musím a chcu pít víc ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OT - nemáte někdo po ruce odkaz na nález těch dvou afrických koster co prokazatelně byli vegetariáni? Vím že to někde bylo, ale nedaří se mi do google zadat ta správná slova, abych našla onen primární článek a ne tunu vege textů.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MMETLA: Co myslíš, to pití? No, samozřejmě, že jde. Když se chce. Ale když se chce jako že jen tím stylem "vím, že bych měla, ale..." tak nejde.
    To je jak s tím jídlem, cvičením, kouřením a vším.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ALONSY: pár milionů lidí budiž tvrzením, že to jde... ale budiž
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    DEMONOFANARCHY: Tak na dně fyzickejch možností jsem pravidelně, i těch psychickejch vlastně :)
    ...
    Musím fakt víc spát.
    A míň chlastat, ale to neprojde :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    DEMONOFANARCHY: Do crossfitu bych asi nešla, natož po přečtení Primal Blueprintu.

Ty moje aktivity relativně mírné (hodně relativně), ale stejně se bojím, abych se nepřetáhla a pak se nevyřadila úplně zbytečně na dlouho.
    Ale funkční trénink mě naučí správně cvičit, kick-box mě prostě moc baví a kyokushin je srdcovka, no.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    DEMONOFANARCHY: Mám teď cvičení 4x týdně a od příštího týdne asi 6x.
    Fakt jsem se nezbláznila a trochu se toho bojím, abych to nepřehnala, ale všechno z toho mi něco dává a z nějakých důvodů opravdu hodně baví a ničeho se nechci vzdát.
    Jen těch kil, ale těm se nechce (i když zase o kila dolů nestojím, spíš o ty svaly)
    Teda, chvíli se mi zdálo, že jsem něco shodila, ale už je to asi zpátky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam