MMETLA: teď vážně....:)
Aha, jasně :))...jo, viděla jsem nějaký videa, vypadá to skvěle, a docela to sedí ke zkušenosti, co mám, že ze všech lidí, co vídám, nejzdravějc vypadají jedinci, co dlouhodobě žijí na Rainbow nebo po festivalech, tj. jejich "fitness" se zkládá z nošení věcí, zvedání věcí, škrábání se na kopce, prodírání se křovinama....a tance :) (ten jsem u crossfitáků neviděla;)..pokud vím taky základní přirozenej pohyb přírodních lidí :)
Na druhou stranu teda, to obecné odsouzení "kardia" se mi nezdá. Jako člověku, co pravidelnou aerobní aktivitu potřebuje, aby mu normálně fungovaly dýchací cesty - nic ji v tomto směru nenahradí, a co jsem na to přišla, mám rozhodně víc pocit že žiju, než že se zabíjím :)
Na přirozenost vytrvalostní aerobní aktivity jsou velice různé názory, například existuje názor prezentovaný třeba v knize "Born To Run", že člověk je nejlepší vytrvalostní běžec na planetě a je klidně možné, že před vynálezem seriózních zbraní jako luky a oštěpy během lovil: trénovaný člověk uštve antilopu :), zvířata dokáží běžet sice mnohem rychleji, ale brzy se unaví, a pokud je člověk tu chvíli dokáže neztratit z dohledu, klidně je potom doběhne. Prý dodnes existují v Jižní Africe lidé, co to umění pamatují... Ale samozřejmě o tomhle se jde donekonečna hádat, jestli je to dostatečně prokázané/vyvrácené, tak jako o všem okolo toho "co bylo dřív.
Určitě existuje "kardio", co může škodit, ale podle mě nejde o špatnost aerobního pohybu jako takového, ale spíš o formu: například běh po asfaltu, v tzv. běžeckých botách, které umožňují nepřirozený dopad na patu, případně ještě u silnice ve výfukových plynech....to se těm lidem fakt divím, když je vidím ;-D ale to se přece dá dělat i jinak:) A když se to přehání, to určitě taky nemusí být ono:), ale to se někoho kdo praktikuje půl h denně moc netýká ;-D
Ostatně, to doporučení o vlastní váze na hřbetě taky není jen tak rovnou pro každého, a určitě by se k tomu mělo dodat, že zásadní je KDO a JAK to dělá... Kdybych si dala zfleku na záda 55 kg, myslím, že se tím "zabiju" podstatně rychleji, než během ;-D....to by chtělo napřed dost přípravy, co se týče síly a techniky......a i tak mám takový pocit, že je možná poměr pro ženy jiný než pro muže, že vlastní váha je trochu moc. Jde mi manipulovat s objekty tak do 25kg, a to mi teda dělá velmi dobře, když jsem takhle 3 měsíce skoro denně naložila náklaďák polen, to bylo super :)) Další tréninkem by to určitě šlo zvyšovat, ale nemyslím, že by z toho bylo nad 50kg, to se intuitivně jeví prostě moc :), i na denní nošení v batohu, když se zeptám kloubů, říkají NEee ;)
Ale chápu zase, že někdo tu potřebu dělat "kardio" necítí, a naprosto věřím, že když tahá denně hodinu na hřbetě vlastní váhu, zcela se bez toho obejde :o) Každému, co mu dělá dobře :)