• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    rychlym hledanim treba

    nebo velkej seznam je tu http://en.wikipedia.org/wiki/Ratio_of_fatty_acids_in_different_foods
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    FRONEMA: ty jo to jsou perly tam
    SLUNEČNICOVÝ OLEJ BIO
    pro zdravý jídelníček celé rodiny, je zdrojem omega-6 a vitaminu E
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    FITH: nejdostupnejsi myslis z hlediska ceny? protoze u nas se da koupit bambilion ruznych oleju viz treba http://eshop.nobilis.cz/rostlinne-oleje/?force_sid=8afd70ac69ef99711ca3eb73fb6eb658
    FITH
    FITH --- ---
    FRONEMA: Nejsem si úplně jistá, ale z olejů, které jsou v našich končinách nejdostupnější, má řepkový snad ten poměr nejpříznivější. Na netu jsem k tomuto tématu četla tabulku, kde bylo srovnání jednotlivých tuků, neuložila jsem si to a teď to nemůžu najít :o(
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    FITH: repkovy je pokud vim taky zlo. paleo resi oleje hlavne kvuli pomeru omega 3 a omega 6 mastnych kyselin. kde je sestky vyrazne vic nez trojky tak se nedoporucuje
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    FITH: Podobné nutkání jsem měl napoprvé taky, pak jsem z té majonézy udělal tatarku a farmářský dressing (podle Jídla na prvním místě), a tam už to bylo v pohodě. Takže majonézu beru jen jako mezikrok. A díky za dotaz, taky jsem se ho chystal položit :)
    FITH
    FITH --- ---
    NYX: ? nic mi to neříká, prosím o podrobnější informaci...
    MMETLA: No slunečnicový by mi určitě chutnal, ale podle tabulek vím, že pro paleo není zrovna nejvhodnější, myslela jsem taky na řepkový, tn by měl mít z heldiska palea lepší parmetry, co myslíš?
    MALKE: No já používám nějaký obyč panenský, který si vozím z Fr., je takový celkem chuťově neutrální, ale v té majonéze, jak ho tam je hodně, tak dělal takový nepříjemný nahořklý ocas. Brrr
    MALKE
    MALKE --- ---
    FITH: A jaký olivový olej jsi do toho dávala? Vedu na vaření takové ty obyčejné supermarketové (nemyslím olej z pokrutin), v syrovém jídle mi nejedou, ale třeba při smažení lilku mi vysloveně chutná ten "ocásek", který lepší oleje nemají. Majonézu jsem dělala ze Sitie a cajk, ale je to otázka chuťových preferencí - zkrátka a jednoduše, jestli by ti třeba nesedla jiná značka? Je výrazný (nejlepší s česnekem, viz http://www.davidlebovitz.com/2009/07/aioli-garlic-mayonnaise-recipe/ ) - pokud žádáš něco neutrálního, tak mi chuťově vyhovuje slunečnicový (ale netuším, jak moc je paleo).
    MALKE
    MALKE --- ---
    ALONSY: To je mi jasný:) Já akorát, že zrovna ta majonéza je z kategorie "začínáme dneska večer, až se vrátíme od strojů" - žádná složitost, dřepnu na gauč s mísou a metličkou a za deset minut už se můžu cpát haldou zeleniny, jejíž pojídání, jak pěkně pravila Zuzka, majonéza dost usnadní:c))
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    FITH: poslední dobou a dovedla mě k tomu veselá borůvka testuju tak nějak na všem, kde se mi chce ... virgin slunečnicový olej. Je takový neutrál. Jinak grapeseed nebo pokrutinový oliváč, momentálně v tomto pořadí. Baconaise je zajímavý nápad, ale prostě nežeru kýble slaniny, abych měl dostatek tuku na jednu várku (za to kachní sádlo by se tam našlo) no a to ghíčko dneska hned vyzkouším.

    ALONSY: no ony kolikrát ty levné šmejdy vydrží stejně jako ty předražené kenwoody a spol. a kolikrát jsou i ze stejné fabriky, jen s jinou krytkou. Ale kolem těch 1300 jsem viděl jeden vysněný phillips, testoval jsem ho čas zpátky, ale přesný tip si nepamatuju. A při tom zpětném zařazení brambor taky myslet na to, že to tu zeleninu fakt nenahradí, je to prostě jen další druh přílohy a nepočítá se ani za mák jako zelenina. Saláty u nás letí taky, teplé, studené, syrové či různě upravené neustále - bez toho by to fakt nešlo.
    NYX
    NYX --- ---
    FITH: V ramci palea frci baconaise :) ale nezkousel jsem, majolku nejak nevedu vubec
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MALKE: Tak nejen na majolku, hlavně na polívky, ty mandle a tak :)
    FITH
    FITH --- ---
    A teď dotaz do pléna, jaký olej v rámci palea je do majonézy nejvhodnější? Zkoušela jsem udělat z olivového a bylo to pro můj velejemný nos nepřijatelné, prostě jsem to za stálého míchání spláchla...
    MALKE
    MALKE --- ---
    ALONSY: Ta majonéza je i bez něj práce na deset minut...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: A tyčový mixér si fakt musím co nejdřív pořídit (říkám už dva roky), ale na takový výdaj ten nemám a koupit si nějaký šunt co nic nevydrží asi nebude zrovna dobrý plán.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Já si ujíždím na tom převařeném másle k zelenině a vůbec ke všemu. Ale nějaké ty omáčky si chci také připravit.
    Nemůžu se dočkat, až si dám ghee s hořkou čokoládou, ale to nejdřív až mě přejdou ty šílené chutě.

    (Věřím, že se ve Whole30 ta dobrá čokoláda může, ale ne v případě, že bez ní téměř šílím. Stejně tak brambory nasadím až tak koncem druhého týdne.)

    Ten květák jsem fakt nepochopila, první den vypadal moc pěkně a druhý den smrad jak ze zkaženého masa.

    Mám připravenou brokolici, fazolky, zelí, pórek, květák, lilek (ten se mi asi nepovedl, nikdy jsem ho neměla a hodlám mu dát druhou šanci, když mi nepojede) a pravděpodobně ještě něco, co si nepamatuji.

    Z masa chilli, mleté s česnekem, solí, pepřem a vepřový ocásek.

    Toho chilli je šílenej kýbl, ale naštěstí když se mi to nebude zdát, nebo to bude vypadat, že to nedojím, tak furt je ta možnost to zamrazit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak brambory jsou už zpět na whole 30 povolených věcí, ne?

    Tudíž bramborový salát je whole30, ne? Respektive bez okurek, pokud člověk doma nemí kvašáky...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: do druhého dne nezplesniví nic ani v létě.

    Jinak domácí majolka je povolená, ne? Dost usnadní pojídání jakékoliv zeleniny :-)

    Jen teda je třeba najít nějaký vhodný olej - určitě neber olivový - bude hořký. To že někde doporučují light olive oil znamená, že je to nějaký super rafinovaný olej, který ztratil veškerou olivovost.

    VIDEO: Domácí majonézu na salát vyrobíte tyčovým mixérem za pár vteřin - iDNES.cz
    http://hobby.idnes.cz/...vterin-za-petikorunu-pje-/hobby-domov.aspx?c=A101222_123748_hobby-domov_bma

    ghí majolka zní hodně zajímavě... http://www.marksdailyapple.com/homemade-ghee-mayo/#axzz3GlumodQV
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Většinu jsem už předpřipravila tímto způsobem: http://theclothesmakethegirl.com/2010/10/13/the-secret-of-veggies-steam-saute/
    Doma si to vždy dám na pánvičku a hodím to k tomu masu. Ale ten způsob se mi moc nezdá, doufám, že to do zítra nesplesniví, ale tak holt experiment a příště to třeba jen nakrájím, nebo udělám ten salát.

    A ten blog mi přijde celej úžasnej, díky němu a jeho návodům jsem se do toho poctivého (až na neřesti typu kouření a alkohol...) whole30 dokopala. Jen uvidím, jestli to bude fakt fungovat tak, jak tvrdí a to jídlo ten týden vydrží.
    Poté, co mi krásný květák z farmářských trhů do druhého dne shnil tak, že se mi z toho regulérně zvedl žaludek, už ničemu nevěřím :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: tak tu zeleninu dělej jako přílohový salát a neohřívej ji. Navíc salát z nelistové zeleniny a zelí či kapusty jde udělat den, dva předem ve velkém množství a odležením se jedině zlepší.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam