• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    FITH: řepkový mi smrdí, a domů k nám nemůže - i když je tady běžný, ale historicky je to úplně jinak. Kanola vůbec NIKDY a jednoznačně NE, ale tam nejde ani tak o to, jaký je poměr (který je na první pohled docela slušný), ale jak děsivě se to vyrábí a že to je z GMO plodin (u nás až tak ne ve srovnání s USA, kde snad non-GMO canola už není). Jinak ten slunečnicový nekonzumuju ve velkém, furt jedu prakticky ghee / virgin olivový / sádla / kokosový olej.
    Teď jsem ale podlehl testování majonézy podle borůvky a prostě je taková lahodnější, možná jen prostě vjem z minulosti. Ale prakticky první půllitr jsem použil na nakládání hermelínů a z druhého půllitru jsem měl asi tak deci z majo, protože zbytek sežrala návštěva. Jo a jinak, plánoval jsem ho míchat asi 2:1 s lněným pro lepší poměr, ale prostě to dělám tak, že když už bych musel mít přemíru omega-6, tak si dodám omega-3 jinak, abych to vybalancoval.


    FRONEMA: nj BIO slunečnicový olej dělá mé prdíky heboučké jako obláčky z hedvábí s barvou duhy a vůní levandule. Zvláště pokud ho někdo vylisoval při 90°C, nalil tam víc chemikálií co do objemu než je samotného oleje, hydrogenoval ho a pak ho stočil do lahve. Ze začátku jsem byl zásadně proti slunečnicovému oleji, ale teď s objevem panenského si ho občas připustím (ale taky dělal jsem majo od července poprvé), takže nijak moc často.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    FITH: repkovy je pokud vim taky zlo. paleo resi oleje hlavne kvuli pomeru omega 3 a omega 6 mastnych kyselin. kde je sestky vyrazne vic nez trojky tak se nedoporucuje
    FITH
    FITH --- ---
    NYX: ? nic mi to neříká, prosím o podrobnější informaci...
    MMETLA: No slunečnicový by mi určitě chutnal, ale podle tabulek vím, že pro paleo není zrovna nejvhodnější, myslela jsem taky na řepkový, tn by měl mít z heldiska palea lepší parmetry, co myslíš?
    MALKE: No já používám nějaký obyč panenský, který si vozím z Fr., je takový celkem chuťově neutrální, ale v té majonéze, jak ho tam je hodně, tak dělal takový nepříjemný nahořklý ocas. Brrr
    MALKE
    MALKE --- ---
    FITH: A jaký olivový olej jsi do toho dávala? Vedu na vaření takové ty obyčejné supermarketové (nemyslím olej z pokrutin), v syrovém jídle mi nejedou, ale třeba při smažení lilku mi vysloveně chutná ten "ocásek", který lepší oleje nemají. Majonézu jsem dělala ze Sitie a cajk, ale je to otázka chuťových preferencí - zkrátka a jednoduše, jestli by ti třeba nesedla jiná značka? Je výrazný (nejlepší s česnekem, viz http://www.davidlebovitz.com/2009/07/aioli-garlic-mayonnaise-recipe/ ) - pokud žádáš něco neutrálního, tak mi chuťově vyhovuje slunečnicový (ale netuším, jak moc je paleo).
    MALKE
    MALKE --- ---
    ALONSY: To je mi jasný:) Já akorát, že zrovna ta majonéza je z kategorie "začínáme dneska večer, až se vrátíme od strojů" - žádná složitost, dřepnu na gauč s mísou a metličkou a za deset minut už se můžu cpát haldou zeleniny, jejíž pojídání, jak pěkně pravila Zuzka, majonéza dost usnadní:c))
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    FITH: poslední dobou a dovedla mě k tomu veselá borůvka testuju tak nějak na všem, kde se mi chce ... virgin slunečnicový olej. Je takový neutrál. Jinak grapeseed nebo pokrutinový oliváč, momentálně v tomto pořadí. Baconaise je zajímavý nápad, ale prostě nežeru kýble slaniny, abych měl dostatek tuku na jednu várku (za to kachní sádlo by se tam našlo) no a to ghíčko dneska hned vyzkouším.

    ALONSY: no ony kolikrát ty levné šmejdy vydrží stejně jako ty předražené kenwoody a spol. a kolikrát jsou i ze stejné fabriky, jen s jinou krytkou. Ale kolem těch 1300 jsem viděl jeden vysněný phillips, testoval jsem ho čas zpátky, ale přesný tip si nepamatuju. A při tom zpětném zařazení brambor taky myslet na to, že to tu zeleninu fakt nenahradí, je to prostě jen další druh přílohy a nepočítá se ani za mák jako zelenina. Saláty u nás letí taky, teplé, studené, syrové či různě upravené neustále - bez toho by to fakt nešlo.
    NYX
    NYX --- ---
    FITH: V ramci palea frci baconaise :) ale nezkousel jsem, majolku nejak nevedu vubec
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MALKE: Tak nejen na majolku, hlavně na polívky, ty mandle a tak :)
    FITH
    FITH --- ---
    A teď dotaz do pléna, jaký olej v rámci palea je do majonézy nejvhodnější? Zkoušela jsem udělat z olivového a bylo to pro můj velejemný nos nepřijatelné, prostě jsem to za stálého míchání spláchla...
    MALKE
    MALKE --- ---
    ALONSY: Ta majonéza je i bez něj práce na deset minut...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: A tyčový mixér si fakt musím co nejdřív pořídit (říkám už dva roky), ale na takový výdaj ten nemám a koupit si nějaký šunt co nic nevydrží asi nebude zrovna dobrý plán.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Já si ujíždím na tom převařeném másle k zelenině a vůbec ke všemu. Ale nějaké ty omáčky si chci také připravit.
    Nemůžu se dočkat, až si dám ghee s hořkou čokoládou, ale to nejdřív až mě přejdou ty šílené chutě.

    (Věřím, že se ve Whole30 ta dobrá čokoláda může, ale ne v případě, že bez ní téměř šílím. Stejně tak brambory nasadím až tak koncem druhého týdne.)

    Ten květák jsem fakt nepochopila, první den vypadal moc pěkně a druhý den smrad jak ze zkaženého masa.

    Mám připravenou brokolici, fazolky, zelí, pórek, květák, lilek (ten se mi asi nepovedl, nikdy jsem ho neměla a hodlám mu dát druhou šanci, když mi nepojede) a pravděpodobně ještě něco, co si nepamatuji.

    Z masa chilli, mleté s česnekem, solí, pepřem a vepřový ocásek.

    Toho chilli je šílenej kýbl, ale naštěstí když se mi to nebude zdát, nebo to bude vypadat, že to nedojím, tak furt je ta možnost to zamrazit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak brambory jsou už zpět na whole 30 povolených věcí, ne?

    Tudíž bramborový salát je whole30, ne? Respektive bez okurek, pokud člověk doma nemí kvašáky...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: do druhého dne nezplesniví nic ani v létě.

    Jinak domácí majolka je povolená, ne? Dost usnadní pojídání jakékoliv zeleniny :-)

    Jen teda je třeba najít nějaký vhodný olej - určitě neber olivový - bude hořký. To že někde doporučují light olive oil znamená, že je to nějaký super rafinovaný olej, který ztratil veškerou olivovost.

    VIDEO: Domácí majonézu na salát vyrobíte tyčovým mixérem za pár vteřin - iDNES.cz
    http://hobby.idnes.cz/...vterin-za-petikorunu-pje-/hobby-domov.aspx?c=A101222_123748_hobby-domov_bma

    ghí majolka zní hodně zajímavě... http://www.marksdailyapple.com/homemade-ghee-mayo/#axzz3GlumodQV
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Většinu jsem už předpřipravila tímto způsobem: http://theclothesmakethegirl.com/2010/10/13/the-secret-of-veggies-steam-saute/
    Doma si to vždy dám na pánvičku a hodím to k tomu masu. Ale ten způsob se mi moc nezdá, doufám, že to do zítra nesplesniví, ale tak holt experiment a příště to třeba jen nakrájím, nebo udělám ten salát.

    A ten blog mi přijde celej úžasnej, díky němu a jeho návodům jsem se do toho poctivého (až na neřesti typu kouření a alkohol...) whole30 dokopala. Jen uvidím, jestli to bude fakt fungovat tak, jak tvrdí a to jídlo ten týden vydrží.
    Poté, co mi krásný květák z farmářských trhů do druhého dne shnil tak, že se mi z toho regulérně zvedl žaludek, už ničemu nevěřím :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: tak tu zeleninu dělej jako přílohový salát a neohřívej ji. Navíc salát z nelistové zeleniny a zelí či kapusty jde udělat den, dva předem ve velkém množství a odležením se jedině zlepší.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    A v Albertu měli máslo za 20 Kč, tak jsem konečně vyzkoušela Ghee a myslím, že to zavání novou závislostí :)
    Ještěže je to drahé a ne až tak jednoduché jak se tvrdí :) (deset minut jak jsem četla to opravdu netrvalo).
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Jinak první den whole30 za mnou.
    Moc se mi to nedaří v té práci. Jídlo připravené mám, ale ráno nejsem schopná pořádně nabrat tu zeleninu a mám ji zatím dost málo přes den. Nehledě na to, že mi nechutná jídlo ohřáté v mikrovlnky (nic proti ní, na maso OK, ale taková zelenina je strašný hnus).
    Plná lednička připraveného jídla na týden dopředu (a ještě mrazák plný nezpracovaného masa), tak doufám, že to vydrží.

    Takže přes den docela hladovím, večer mám samozřejmě děsné chutě, ale to se srovná. Aspoň doufám.
    Jo a dneska jdu asi na nějakou oslavu narozenin a mám silné dilema ohledně toho alkoholu. Chci si dokázat sobě, že to aspoň chvíli vydržím, aspoň dva týdny, na druhou stranu já si bez něj fakt tu společnost užívat moc nedovedu.
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    MMETLA: mala by sa definovat miera paleo, kde si uz nemusis robit starosti. tj konzumujes len real food ktoreho sa BPA nedotkne :)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    SKORZENY: to urcite ano. Ale kdyz si vezmeme v potaz bezneho, ne nijak silene striktniho paleo-zrouta, tak ten prece jen nema tolik omega-6. Mel by se pak bat BPA jako druheho nejvetsiho problemu jeho zivota? Ja rikam ne, ale podlozene to nicim nemam :)
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    mne pridu vsadepritomne omega 6 vacsi problem, lebo vela ludi si mysli ze su ok v akomkolvek mnozstve
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    Diky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam