• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    toto asi nie je uplne paleo, ale zaujima ma ci mate niekto skusenosti s nixtamalizaciu kukurice
    vraj je to tradicny postup v amerike, ktory zvysuje nutricnu hodnotu kukurice

    Hydroxid vápenatý – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Hydroxid_v%C3%A1penat%C3%BD
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    FITH: řepkový mi smrdí, a domů k nám nemůže - i když je tady běžný, ale historicky je to úplně jinak. Kanola vůbec NIKDY a jednoznačně NE, ale tam nejde ani tak o to, jaký je poměr (který je na první pohled docela slušný), ale jak děsivě se to vyrábí a že to je z GMO plodin (u nás až tak ne ve srovnání s USA, kde snad non-GMO canola už není). Jinak ten slunečnicový nekonzumuju ve velkém, furt jedu prakticky ghee / virgin olivový / sádla / kokosový olej.
    Teď jsem ale podlehl testování majonézy podle borůvky a prostě je taková lahodnější, možná jen prostě vjem z minulosti. Ale prakticky první půllitr jsem použil na nakládání hermelínů a z druhého půllitru jsem měl asi tak deci z majo, protože zbytek sežrala návštěva. Jo a jinak, plánoval jsem ho míchat asi 2:1 s lněným pro lepší poměr, ale prostě to dělám tak, že když už bych musel mít přemíru omega-6, tak si dodám omega-3 jinak, abych to vybalancoval.


    FRONEMA: nj BIO slunečnicový olej dělá mé prdíky heboučké jako obláčky z hedvábí s barvou duhy a vůní levandule. Zvláště pokud ho někdo vylisoval při 90°C, nalil tam víc chemikálií co do objemu než je samotného oleje, hydrogenoval ho a pak ho stočil do lahve. Ze začátku jsem byl zásadně proti slunečnicovému oleji, ale teď s objevem panenského si ho občas připustím (ale taky dělal jsem majo od července poprvé), takže nijak moc často.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: no řepkový je považovaný za zlo, kvůli kyselině erukové. Jenže jaksi nevím jak v USA, leč v EU se na řepkový olej používají nízko až bezerukové odrůdy. S tím že se dělá i řepkový panenský, ale má trošku řepkovou chuť.

    Zde případně české lisovny olejů (makové, ořechové, lněné a spol hodně rychle žlukají. Jo a chia olej je chuťově děsně hnusnej.)

    http://www.agro-el.cz/eshop/
    http://www.bohemiaolej.cz/cz/oleje/domaci-oleje
    http://www.olejebartos.cz/o-farme
    http://www.olejesolio.cz/
    FITH
    FITH --- ---
    Myslím z plodin u nás pěstovaných...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    rychlym hledanim treba

    nebo velkej seznam je tu http://en.wikipedia.org/wiki/Ratio_of_fatty_acids_in_different_foods
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    FRONEMA: ty jo to jsou perly tam
    SLUNEČNICOVÝ OLEJ BIO
    pro zdravý jídelníček celé rodiny, je zdrojem omega-6 a vitaminu E
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    FITH: nejdostupnejsi myslis z hlediska ceny? protoze u nas se da koupit bambilion ruznych oleju viz treba http://eshop.nobilis.cz/rostlinne-oleje/?force_sid=8afd70ac69ef99711ca3eb73fb6eb658
    FITH
    FITH --- ---
    FRONEMA: Nejsem si úplně jistá, ale z olejů, které jsou v našich končinách nejdostupnější, má řepkový snad ten poměr nejpříznivější. Na netu jsem k tomuto tématu četla tabulku, kde bylo srovnání jednotlivých tuků, neuložila jsem si to a teď to nemůžu najít :o(
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    FITH: repkovy je pokud vim taky zlo. paleo resi oleje hlavne kvuli pomeru omega 3 a omega 6 mastnych kyselin. kde je sestky vyrazne vic nez trojky tak se nedoporucuje
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    FITH: Podobné nutkání jsem měl napoprvé taky, pak jsem z té majonézy udělal tatarku a farmářský dressing (podle Jídla na prvním místě), a tam už to bylo v pohodě. Takže majonézu beru jen jako mezikrok. A díky za dotaz, taky jsem se ho chystal položit :)
    FITH
    FITH --- ---
    NYX: ? nic mi to neříká, prosím o podrobnější informaci...
    MMETLA: No slunečnicový by mi určitě chutnal, ale podle tabulek vím, že pro paleo není zrovna nejvhodnější, myslela jsem taky na řepkový, tn by měl mít z heldiska palea lepší parmetry, co myslíš?
    MALKE: No já používám nějaký obyč panenský, který si vozím z Fr., je takový celkem chuťově neutrální, ale v té majonéze, jak ho tam je hodně, tak dělal takový nepříjemný nahořklý ocas. Brrr
    MALKE
    MALKE --- ---
    FITH: A jaký olivový olej jsi do toho dávala? Vedu na vaření takové ty obyčejné supermarketové (nemyslím olej z pokrutin), v syrovém jídle mi nejedou, ale třeba při smažení lilku mi vysloveně chutná ten "ocásek", který lepší oleje nemají. Majonézu jsem dělala ze Sitie a cajk, ale je to otázka chuťových preferencí - zkrátka a jednoduše, jestli by ti třeba nesedla jiná značka? Je výrazný (nejlepší s česnekem, viz http://www.davidlebovitz.com/2009/07/aioli-garlic-mayonnaise-recipe/ ) - pokud žádáš něco neutrálního, tak mi chuťově vyhovuje slunečnicový (ale netuším, jak moc je paleo).
    MALKE
    MALKE --- ---
    ALONSY: To je mi jasný:) Já akorát, že zrovna ta majonéza je z kategorie "začínáme dneska večer, až se vrátíme od strojů" - žádná složitost, dřepnu na gauč s mísou a metličkou a za deset minut už se můžu cpát haldou zeleniny, jejíž pojídání, jak pěkně pravila Zuzka, majonéza dost usnadní:c))
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    FITH: poslední dobou a dovedla mě k tomu veselá borůvka testuju tak nějak na všem, kde se mi chce ... virgin slunečnicový olej. Je takový neutrál. Jinak grapeseed nebo pokrutinový oliváč, momentálně v tomto pořadí. Baconaise je zajímavý nápad, ale prostě nežeru kýble slaniny, abych měl dostatek tuku na jednu várku (za to kachní sádlo by se tam našlo) no a to ghíčko dneska hned vyzkouším.

    ALONSY: no ony kolikrát ty levné šmejdy vydrží stejně jako ty předražené kenwoody a spol. a kolikrát jsou i ze stejné fabriky, jen s jinou krytkou. Ale kolem těch 1300 jsem viděl jeden vysněný phillips, testoval jsem ho čas zpátky, ale přesný tip si nepamatuju. A při tom zpětném zařazení brambor taky myslet na to, že to tu zeleninu fakt nenahradí, je to prostě jen další druh přílohy a nepočítá se ani za mák jako zelenina. Saláty u nás letí taky, teplé, studené, syrové či různě upravené neustále - bez toho by to fakt nešlo.
    NYX
    NYX --- ---
    FITH: V ramci palea frci baconaise :) ale nezkousel jsem, majolku nejak nevedu vubec
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MALKE: Tak nejen na majolku, hlavně na polívky, ty mandle a tak :)
    FITH
    FITH --- ---
    A teď dotaz do pléna, jaký olej v rámci palea je do majonézy nejvhodnější? Zkoušela jsem udělat z olivového a bylo to pro můj velejemný nos nepřijatelné, prostě jsem to za stálého míchání spláchla...
    MALKE
    MALKE --- ---
    ALONSY: Ta majonéza je i bez něj práce na deset minut...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: A tyčový mixér si fakt musím co nejdřív pořídit (říkám už dva roky), ale na takový výdaj ten nemám a koupit si nějaký šunt co nic nevydrží asi nebude zrovna dobrý plán.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Já si ujíždím na tom převařeném másle k zelenině a vůbec ke všemu. Ale nějaké ty omáčky si chci také připravit.
    Nemůžu se dočkat, až si dám ghee s hořkou čokoládou, ale to nejdřív až mě přejdou ty šílené chutě.

    (Věřím, že se ve Whole30 ta dobrá čokoláda může, ale ne v případě, že bez ní téměř šílím. Stejně tak brambory nasadím až tak koncem druhého týdne.)

    Ten květák jsem fakt nepochopila, první den vypadal moc pěkně a druhý den smrad jak ze zkaženého masa.

    Mám připravenou brokolici, fazolky, zelí, pórek, květák, lilek (ten se mi asi nepovedl, nikdy jsem ho neměla a hodlám mu dát druhou šanci, když mi nepojede) a pravděpodobně ještě něco, co si nepamatuji.

    Z masa chilli, mleté s česnekem, solí, pepřem a vepřový ocásek.

    Toho chilli je šílenej kýbl, ale naštěstí když se mi to nebude zdát, nebo to bude vypadat, že to nedojím, tak furt je ta možnost to zamrazit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam