• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JULIEEHARSHAW: přidej sacharidy, uber tuk.
    MAJAK
    MAJAK --- ---
    Dik,
    Asi pujdu do toho tefalu nebo philipsu a koupim si zvlastntlakovy hrnec, tomu kombinovanymu moc neverim.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAJAK: pomalé vaření je stew (90°C) a pak to má probram pečení a funkci udrž teplé, která to nechává okolo 70° a teda je ideální na křehká masa a nebo hooodně dlouhé dušení.

    tohle je podle všeho nemlich to samé
    Tefal FC 22 Multicooker Pro 12 prog RK705138 | Alza.cz
    http://www.alza.cz/tefal-fc-22-multicook-pro-12-prog-rk705138-d2172882.htm

    tady spíš na vyšší teploty - tedy pro milovníky grilovaného masa ideální - v tom philipsovém se maso opéct dá, ale ne víc porcí zaráz a teda na pánvičce má člověk lepší výsledky.
    ECG MH158 | Alza.cz
    http://www.alza.cz/ecg-mh158-d362319.htm

    Tady koukám mají kombinaci chytrého a tlakového hrnce http://www.alza.cz/steba-dd-1eco-d2268318.htm

    a pak jsem koukala, že ETA tam má chytrý hrnec, ale bez té nízké teploty na jogurty. Já jsem ho nekupovala, ale vyhrála u Cuketky na blogu, takže nejde o výsledek nějakého srovnávání jiných produktů, možná kdybych ho měla kupovat tak najdu něco lepšího, ale takhle mi v rámci možností vyhovuje (zrovna mi v něm kvasí kimči, které potřebuju urychlit.)
    MAJAK
    MAJAK --- ---
    Diky moc,

    A prilis chytry hrnec je treba tohle http://www.alza.cz/philips-hd3037-70-multicooker-d488054.htm#popis ?
    Nikde jsem tam nenasla volbu pomale peceni podle toho popisu.

    MALKE
    MALKE --- ---
    MAJAK: mám obojí, obojí vytáhnu párkrát do roka, ale ani jednoho bych se nevzdala. pokud volíš mezi, tak spíš tlakovy hrnec, užije se víc.

    slowcooker je nepřekonatelný právě pro dlouhé vaření, tím, jakou dobu se to dělá, chuti líp prolnou, je to ideální třeba na guláše nebo vývary. dá se toho jistě docílit i pomalým tažením v troubě nebo na plotně, ale a) tím spálíš daleko víc energie, b) bála bych se to nechat doma samotné (i přes noc mi to nedělá úplně radost), slowcooker ne, nemusí se hlídat. vložíš, odcházíš, večer/ráno príjdeš k hotovému.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAJAK: tlakový hrnec rozhodně potřebuješ na vývary a případně tuhé kusy masa, pokud je nebudeš dělat dlouhu na nízké teploty v chytrých hrncích. Veškeré vaření a dušení opravdu zrychlí. Hodně praktickej je takovej ten dvoudílnej, nerezovej, kde je jak velký hrnec, tak nižší pánev.

    Samotný slowcooker neber - pokud chceš něco na pomalé vařní, tak ber nějkou verzi příliš chytrého hrnce - tedy to co má daleko více programů, než jen jednoduchý slowcooker. Mám multicooker od Philipsu a rozhodně ho používám tak třikrát týdně a to mám plně vybavenou kuchyň. Pokud klapne návrat do Jeseníku a budu první měsíce kdoví kde na podnájmu, nejspíše se stane mou záchranou.

    Maso dostatečně dlouho dělané při vyloženě na nízkých teplotách (60-70) je úplně jiná dimezne masa, a i tedy klasické pomalé dušení - tedy okolo 90 stupňů to maso udrží křehčí, než normální var, ke kterému se na plynu tak jako tak dostaneš. A to že ráno, či večer dáš věci do hrnce a pak za x hodin přijdeš a máš jídlo je výborné.

    Ale chytrý hrnec dovolí k tomu ještě předem opéct to maso a zeleninu (např onu cibulku) přímo v tom stroji, a teprve pak ho dusí a tak. Je to rozhodně úspornější, než litina v troubě, chuťově naprosto srovnatelné a je tím méně nádobí.

    Plus pochopitelně využívám fermentační/jogurtový program, vaření na páře a párkrát jsem ho použila jako friťák. Umí i péct, ale to jsem zatím nikdy nepoužívala. Má ovšem nějakej divněj program na rejži -pokud na ni zapomenu a nekontroluju ho, tak ji většinou rozvaří- asijský jednoúkolový rejžovary to nějak umí líp. REspektive ten chytrej hrnec má nejspíš jen termostat, ne to odporové čidlo kontrolující jak už je rýže uvaření

    Ale tak to je konec konců paleojedlíkům na nic.
    MAJAK
    MAJAK --- ---
    A lisi se to jidlo ze slowcookeru od napriklad jidla udelaneho v poradne litinove nadobe v troube? Nebo jde spis o to, ze je to ze slowcookeru pohodlnejsi, ta priprava?
    AHASVER
    AHASVER --- ---
    MAJAK: já mám slowcooker asi rok a použil jsem ho asi třikrát... ale pravda je, že v letních měsících jsou jídla ze slowcookeru dost mimo, a taky jsem se nedržel nikdy žádnýho receptu a jídla, co jsem dělal, nebyly moc dobrý (což se mi běžně neděje) - takže to ještě tuhle zimu zkusím a pak půjde k popelnicím
    určitě se vyplatí koupit si slowcooker s tou vnitřní nádobou, která jde dát na plotnu. já to nevěděl a za dva týdny jsem si kupoval novou nádobu za starou prasklou (navíc stále nepoužitelnou na plotně), protože ve všech návodech bylo "udělejte si cibulku na plotně" atp. :)
    MAJAK
    MAJAK --- ---
    Ahoj,
    Chtela jsem si kvuli vyvarum apod. Koupit tlakovy hrnec. Pouzivate to nekdo nebo se to rychle stane dalsim vybavenim, ktery zabira misto v kuchyni?
    Podobne uvazuju nad slowcookerem.
    Diky
    RODWY
    RODWY --- ---
    BLANITCHKA: myslim,ze badmiton je mnohem vetsi zatizeni pro klouby nez silový trenink.)
    NYX
    NYX --- ---
    tohle je fascinujici...mutace u inuitu (a jinych severne zijicich), ktera je na prvni pohled velmi nevyhodna pro paleni tuku

    Hyperlipid: Coconuts and Cornstarch in the Arctic?
    http://high-fat-nutrition.blogspot.cz/2014/11/coconuts-and-cornstarch-in-arctic.html
    Hyperlipid: The P479L gene for CPT-1a and fatty acid oxidation
    http://high-fat-nutrition.blogspot.cz/2014/11/the-p479l-gene-for-cpt-1a-and-fatty.html
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    PAJOVA: nedělám (ani nechci) žádný vytrvalostní ani silový trénink. V mládí jsem dělala několik sportů "vrcholově" a imho mi dost zničilo zdraví ( zj. klouby).

    Posledních pár let jen denně chodím na procházky a výlety se psem, v sezóně zahradničím, což je občas dost fyzická dřina a cvičím fyzioterepeutický cviky na záda a pánevní dno- takový protahovací/jógový.
    1-2x týdně mám badminton, což je teda fyzický odpal, ale dost mě to baví.

    Vlastně v té knize ( Paleo Approach) taky dobře vysvětlujou, že přehnaná nárazová fyzická aktivita je pro tělo větší stres než průběžná mírná. Myslím, že na tom něco je :)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    MMETLA: tak pak dej vědět :) Já jsem se k léčebnýmu protokolu zatím nedopracovala, přišlo mi to, že by to bylo nad moje síly.

    Ale nevylučuju, že třeba za půl roku (až si zautomatizuju/ zažiju dlouhodobé paleo) tak se k tomu odhodlám.
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    BLANITCHKA: a sportujes nejak vic? Ja mam pohyb tak 4-5x do tydne a ve dny sportu bych mohla jist kontinualne.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    BLANITCHKA: jo tohle vim, avsak diky za shrnuti, dneska jsem to zacal cist, tak uvidime jak to dopadne :)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    ZUZKAOU: To mě po pravdě nenapadlo ;) dobrej tip. Zkusím po novém roce až půjdu na kontrolu (předpokládám, že advent a vánoce neprojdou výživově jen tak) :)

    Celkem neuvěřitelná změna je, že jím jenom 2-3x denně a nemám hlad ani chutě. Odbourala jsem režim kontinuální pastva. Tomu přisuzuju největší podíl na hubnutí a dobrém pocitu.

    Aby to nevypadalo, že jsem premisnt, tak stále piju alkohol a nemíním na tom nic měnit ;)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLANITCHKA: tobě vlastně bude končit čtvrtrok na paleo, že? Budeš si nechávat testovat případné změny hormonálních hodnot?
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    MMETLA: Paleo Approach je skvělá knížka, třeba ně hodně otevřela oči ohledně biochemie imunitního systému. Plus se zabývá i ostatními life style changes.

    Ale předepsaná dieta už dost extrémní- kromě paleo kladiky eliminovat všechny nuts, seeds, nightshades (vč. koření jako chilli a paprika). Hodně zařadit vnitřnosti a mořské plody.

    Doporučuje striktní protokol dodržet aspoň 3 měsíce a pak pomalu přidávat a testovat. Já jsem na to po pravdě neměla morál (pro mě i whole30 bylo celkem výzva).
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Pečený losos a k tomu výborný zimní fenyklový salát s hruškou a praženými vlašáky. Fenykl je super!

    MMETLA
    MMETLA --- ---
    NEVENA: no ale vec se ma tak, ze me se to nezvetsuje, nemizi, proste je to stale stejne jen, byvaji obdobi roku, kdy to priserne svedi .. takze bych to nevidel na alergie, pokud to teda neni na neco co jim stale (coz ani vejce, ani orechy nejsou, ale muze to byt neco jineho ... holt prolitam si doktory, uvidime jak dopadnu) .. nezavrhoval bych v ramci toho, abych se toho navzdy zbavil i nejake dlouhodobejsi pouzivani kortikoidu, protoze mi to leze uz fakt na nervy a chtel bych se toho zbavit driv, nez mi to prejde do kloubu.

    jinak z uplne jineho soudku, dle nejake diagnostiky nevedecke, se to nachazi v mistech, ktera se oznacuji jako osobni latka, tedy, tim, ze tam neco mam, mam sam na sebe moc velky tlak a vysoko nastavene standardy. V duchu toho, bych o to asi nikdy neprisel, proste tezko zmenim jednu ze svych vysad... ackoliv nejakym zpusobem bych ji umirnit mohl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam